De ellende van de kraamverzorgster

De eerste week na de geboorte van Sanne heb ik het erg zwaar gehad. Ze was onverwacht ter wereld gekomen met iets meer dan 35 zwangerschap en ik moest haar vervolgens achterlaten in het ziekenhuis terwijl ik naar huis moest. Dat viel me allemaal erg zwaar. Toen ze uiteindelijk naar huis mocht was dat precies tijdens mijn kraamtranen. Ik voelde me echt verschrikkelijk en was ontzettend bang in een post-natale depressie te schieten. En toen was daar mijn kraamverzorgster, mijn reddende engel op dat moment. Zij vertelde mij over de kraamtranen en het verschil met een depressie. Ook liet ze me weten dat mijn gevoelens heel normaal waren en dat veel moeders dat ervaren. De kraamverzorgster heeft mij heel goed door de kraamtranen heen geholpen (naast manlief uiteraard).

Lees ook: kraamverzorgsters delen hun verhalen

Wat doet een kraamverzorgster?

Het lijkt wel alsof er af en toe vergeten wordt waar een kraamverzorgster voor is. Ik lees overal alleen maar ergernis over deze dames, maar verplaats je eens in hun schoenen. Zij werken zeer onregelmatige dagen, die niet in te plannen zijn. Babytjes worden doorgaans niet gepland geboren. Ze staan midden in de nacht bij je op de stoep om je de eerste uurtjes op gang te helpen met de kersverse nieuwe kleine. Daarna worden moeder en kind dagenlang in de pampers gelegd en wordt het dagelijkse leven in huis overgenomen. Hoe ideaal is dat? Bovendien hebben zij vele kraamtranen meegemaakt, dus een betere luisterend oor is haast niet te vinden. Ondertussen worden zowel moeder als kind voortdurend gemonitord.

Lees ook: beledigingen tijdens bevallingen

BabyBaby

Een kraamverzorgster is niet de huishoudelijke hulp

Helaas zijn er veel mensen, die een kraamverzorgster niet behandelen zoals het zou moeten. Mijn kraamverzorgster bij Veerle vertelde me, dat ze graag het huishouden deed, maar dat er ouders waren die haar huishoudelijke klusjes gaven waar ze zelf geen zin in hadden gehad. Ze is bijvoorbeeld gevraagd om de ramen te zemen, de diepvries schoon te maken en de zolder op te ruimen. Dit heeft niets meer te maken met de verzorging van moeder en kind. Helaas is dat nog niet eens het ergste. Er was een vader die het nodig vond expres naakt in huis rond te lopen als hij wist dat zij er was. En er was een vader die één dag na de bevalling vroeg wanneer hij weer gemeenschap mocht hebben met zijn vrouw. Zij vertelde hem dat het echt nog niet kon, maar wist dat zodra zij het huis verliet hij alweer boven op zijn vrouw lag al dan niet tegen haar zin in.

Respect!

Het is dus ook niet altijd een pretje om een kraamverzorgster te zijn. Denk daar maar aan de volgende keer dat je je, onder invloed van hormonen, ergert aan de vrouw die voor jouw gezin zorgt.

Alles over de zwangerschappen en bevallingen van Miriam lezen? Neem dan een kijkje op MeerVanMir.

30 thoughts on “De ellende van de kraamverzorgster

 • Goed dat je dit ook deelt! Ik heb 2 keer gehad dat ik niet zo’n klik had met de kraamverzorgster. Eentje zat op mijn bed en alleen maar te kletsen over haar eigen kinderen. Ze vroeg me constant wat ik moest doen. Na 1 dag barstte ik in tranen uit en smeekte ik manlief om het bureau te bellen voor een vervangster. Eenzelfde ervaring hebben we daarna nog een keertje gehad. Maar telkens heeft het bureau het heel fijn opgelost en kwam er een dijk van een kraamverzorgster voor in de plaats. Ik heb respect voor ze hoor, best hard werken, hele dag maar op je benen staan en in dienst staan van een gezin…

 • Gelukkig alleen maar goede ervaringen. De dames smeekten hier bijna of ze mochten wassen of stofzuigen. Mijn man was bij beiden veel thuis en vond het daardoor niet nodig dat zij dat deden. Ze waren er dus heerlijk veel voor mij en de baby. En bij nummer 2 ook om leuke dingen te doen met de oudste. 2 echte toppers! Alleen voor hen zou ik het zo nog eens overdoen!

 • Mijn ervaring met de kraamverzorgster is louter positief. Ze bleef de hele tijd maar vragen waar mijn kraamtranen bleven en maakte geweldige fruitsalades voor na ons middagdutje En verder ging ze als n wervelwind door ons huis, iideaal!

 • Je hebt helemaal gelijk. Onderschat beroep! Heb nog steeds goed contact met mijn laatste kraamverzorgster, vind het maar knap wat ze allemaal doet. En elke keer weer met veel liefde en overgave.

 • Ik had ook zo’n geweldige kraamhulp die echt de tijd nam om met me te praten over mijn kraamtranen en die daarbij ook nog eens superlief was voor mijn baby. Kijk er nog altijd liefdevol op terug. Mijn man en ik hebben haar ook in de watten gelegd met heerlijke broodjes bij de lunch en een leuk afscheidscadeau.

 • Toevallig pas een blog geschreven over de ervaring met mijn kraamhulp. Dese was helaas niet zo positief… Ik heb ook niet echt heel erg het idee gehad dat zij voor mijn gezin zorgde om eerlijk te zijn. Maar de dingen die ik hier lees over naakte mannen en belachelijke klusjes vind ik ook echt idioot.

 • Ik had ene hele jonge meid van 21.. en zij was van smorgens 8 tot smiddags 4 uur bij ons.
  Ze heeft naast de verzorging van de baby.. mij en mijn man.. het huishouden gedaan… zo deed ze stofzuigen dweilen.. de wc badkamer.. en de bovenverdieping ook stofzuigen. Het bed verschonen om de dag… en kreeg mijn drankjes en eten op bed.
  Ze vertelde ons ook wel dat ze hele rare dingen mee gemaakt al…

  Ja aan het einde van de week was ik er een beetje klaar mee… maar ze heeft ons een zorgeloze week gegeven waar we heerlijk op terug kunnen kijken. (Y)

 • Mijn kraamverzorgster heeft 1x mijn bed verschoond. 1x de badkamer schoongemaakt en volgens mij de wc helemaal niet. Ze heeft 1x gestofzogen. En toen ik haar vroeg of ze het speelgoed van mijn 2jarige zoontje wou opruimen (aangezien ik niet zo goed kon bukken nog) vond ze dat dat niet haar taak was. Ze kwam bijna elke dag te laat en was de hele dag aan het koffieleuten. Verder ging ze bij de visite zitten en liet ze mij koffie maken. Ook riep ze een keer toen ik maar zelf brood met ei ging maken ja lekker dat lust ik ook wel. Dweilen heeft ze helemaal niet gedaan. En de checkups bij mij dat geloofde ze ook wel. Dat vulde ze gewoon op de gok in. Heeft ze dus ook 1x echt gecheckt daarna niet meer. Ze vroeg me 1x om tijdschriften omdat ze niks te doen had als ik ging slapen. Dat terwijl ik s’morgens geen schone voedingsbh’s had omdat zij te beroerd was om de was te doen. En ik lekte nogal s’nachts. Kortom ik heb alleen maar ergenis aan haar gehad. En nee ik heb niet gevraagd om een ander. Daar had ik de puf niet voor op dat moment. En je gaat de confrontatie ook niet aan op dat moment. Je bent al veel te moe van de bevalling en te druk met je gezin om dan voor jezelf op te komen. Mijn dochter is ook wel geteld 1x in bad geweest. Mevrouw zat liever buiten een sigaret te roken. :-(.

 • Volgens mij doen ze zo’n beetje allemaal hun best en als ze wat minder presteren (wat niet zo bij je past dat kan natuurlijk) zou je dit toch ook in 1ste instantie tegen hen kunnen zeggen. “Zou je iets minder over je kinderen willen praten bijv, ik vind dat niet zo prettig..sorry maar ik ben liever eerlijk”. Oke is moeilijk maar wat is lulliger, dat ze ineens de volgende dag horen van hun baas. “Je hoeft niet meer terug te komen bij het gezin” of eerlijk zijn zodat ze zich op professionele wijze nog kan aanpassen. Mijn kraamverzorgster zei direct binnen 1 uur tegen mij.. ” als er geen klik is zeg het dan he” daar schrok ik best wel van. Ik dacht zo, werkt dat dus zo in de kraamzorg. Ze leek er wel heel zenuwachtig door de eerste dagen. Oke ik snap best als iemand er een potje van maakt je dit aangeeft, maar moet dit dan alleen gebeuren als er geen klik is met iemand. Het lijkt wel of de kraamtijd voor velen een of ander sprookje moet zijn of dat je je kraamverzorgster als beste vriendin moet bestempelen in die week? Het belangrijkste is toch dat ze je op weg helpt. Tuurlijk wil je er een mooie tijd van maken maar laten we eerlijk zijn, voor hen is het ook gewoon hun werk. Ze kunnen ook eens een mindere dag hebben bijvoorbeeld. Je hebt toch ook familie en vrienden die langskomen en zij maken deze tijd toch het meest bijzonder. Wat ik hiermee wil zeggen is waardeer de kraamverzorgster zoals ze is, het zijn ook gewoon mensen en geen vliegende feetjes met toverstokjes…toch?

  • Helemaal mee eens. Ik zeg ook de eerste dag meteen hoe ik te werk ga en wat ze van mij kunnen verwachten. Bij het ene gezin doe je je werk en bij de ander iets meer ligt allemaal ook aan de situaties. Maar ook gezinnen kunnen bij ons als kraamverzorgende het bloed onder de nagels halen door bijv toren hoge wasmanden vol te hebben als wij komen en verwachten dat alles netjes gewassen en gestreken is al strijken ze zelf nooit. Ik zeg dan altijd als ik er tijd voor heb zal ik het doen en als er iets is hoor ik het liever meteen dan aan t einde vd week als ik er niks meer aan kan doen. Wij zijn ook mensen hebben ook gevoel en ook onze gezinnen thuis waar ook alles door moet draaien. En als iets niet bevalt is t beter om te zeggen dan dat je beiden met een naar gevoel uit elkaar gaan!

  • Helemaal mee eens. Ik zeg ook de eerste dag meteen hoe ik te werk ga en wat ze van mij kunnen verwachten. Bij het ene gezin doe je je werk en bij de ander iets meer ligt allemaal ook aan de situaties. Maar ook gezinnen kunnen bij ons als kraamverzorgende het bloed onder de nagels halen door bijv toren hoge wasmanden vol te hebben als wij komen en verwachten dat alles netjes gewassen en gestreken is al strijken ze zelf nooit. Ik zeg dan altijd als ik er tijd voor heb zal ik het doen en als er iets is hoor ik het liever meteen dan aan t einde vd week als ik er niks meer aan kan doen. Wij zijn ook mensen hebben ook gevoel en ook onze gezinnen thuis waar ook alles door moet draaien. En als iets niet bevalt is t beter om te zeggen dan dat je beiden met een naar gevoel uit elkaar gaan!

  • En zo is het! Mensen hier in Nederland zijn verwend met de kraamzorg.. Nederland is het enige luxe land die kraamzorg krijgt en dan klagen mensen soms over de kleinste dingen.. best wel erg

 • Ik heb er vier gehad, kraamverzorgsters, de eerste kende ik uit het dorp waar ik vandaan kwam, ik had hechtingen en zij was kort daarvoor ook van haar eerst bevallen met heel veel hechtingen en dat vond ik erg fijn, zij begreep dat ik echt geen stap kon zetten. De kraamtijd was ondanks de hechtingen toch dankzij haar heerlijk!! De tweede werd geboren en met die dame had ik direct ruzie, ik wilde namelijk douchen en dat wilde zij niet. Ook wilde zij perse zien dat mijn kindje prima dronk, terwijl hij lag te slapen in zijn bedje en ik hem niet wilde wakker maken omdat hij net voeding had gehad…. Hup ruzie, ik stond met deur op slot te douchen, uren lang uit protest. En zij maar kloppen op de deur… Uiteindelijk uitgelegd dat haar gedrag en wijze van dwingen onacceptabel was en daarna ging het prima. Toen wel 12 jaar later beviel ik van een derde, een badbevalling, en kwam een jonge meid de kamer in, na mijn bevalling, ze was te laat…. Die ging nadat ze onze dochter had aangekleed weer weg en na een uurtje kwam de allerliefste, allerbeste, allerslimste kraamhulp ever binnen. Die was zo fijn! Vanaf het eerste moment hield ik van haar! Ze was zo fijn! Zo fijn dat ik via allerlei omwegen haar voor onze vierde ook heb gevraagd, kostte een hoop moeite maar dan heb je wel zeker een toptijd en hij was onze hekkensluiter, weer een badbevalling met de beste kraamhulp van de hele wereld aan mijn zijde…. .heerlijker kon het niet…. Dank je wel Lida!!!

 • Jammer dat er toch genoeg kraamgezinnen zijn die hun beklag doen over de kraamverzorgster. Deze mensen zijn niet eerlijk en oprecht geweest, Ik weet zeker dat ze het echt niet erg vind als je er iets over zegt ,als ze wat entosiast iets over haar zelf verteld. Ik geef altijd aan dat ik het op prijs stel dat we een open communicatie hebben. En als er iets is ze het kunnen benoemen( Feedback) Door slechte communicatie in de zorg heb ik zelfs nog even overwogen om te stoppen als kraamverzorgster. Maar nu dat ik bij een ander bedrijf werk waar ik wel gehoord word heb ik er zeker geen spijt van dat ik voor dit vak heb gekozen!! Dus kraamvrouwen niet zo zeuren maar eerlijk zijn!! Anders doe je je zelf toch iets te kort en kan je ook niet fijn genieten van je kraamtijd!!

 • Hier ook hele slechte ervaringen met de kraamzorg.
  De eerste weigerde 3 dagen om de lactatie deskundige te bellen terwijl mijn bv niet op gang kwam. Uiteindelijk was het volgends de l.k. Al bijna te laat waardoor io weken achter elkaar heb lopen clusteren. Soms 7 uur op een dag.

  De volgende vertelde dat het compleet normaal was dat ons kindje blauw aanliep tijdens het drinken en vervolgens niet meer reageerde. Dat heette maskeren volgens haar. Om een lang verhaal kort te maken: Ons kindje is de dag erop opgenomen in het ziekenhuis en is op de ic beland….
  Dat ze alleen mijn ondergoed wilde wassen em dat van mijn man op de grond gooide want dat was niet haar taak was mijn minste zorg.

 • Mijn kraamverzorgster bleek helaas,( ook na open communicatie), gewoon niet geschikt voor haar vak.. De eerste keer badderen van mijn zoon heb ik bijna gemist omdat ze hem zonder iets te zeggen meenam naar boven ( ik dacht dat ze hem ging verschonen van luier, en was nog niet zo mobiel ivm te strak gezette hechtingen).. Verder liet ze ook visite binnen tijdens onze rusttijden, en dan het liefst gelijk een man of 8 ( ok, ook fout van visite).. Na het boodschappen doen, kwam zij terug en liet een glazen pot kapotvallen, moest haar vrágen de troep op te ruimen, en toen ik haar daarna vroeg nogmaals zo’n pot te halen bij de winkel, vond zij dat ik die zelf maar moest betalen, want het waren mijn boodschappen ( nou niet dus, heb de eerste betaald en die heb jij laten vallen..)… Na 2 dagen vol ongeloof en irritatie haar de deur maar gewezen, en het kraamzorgbureau gemeld dat mijn moeder de taken (met uitzondering van controle hechtingen etc.) overnam… Heb later met hoofd kraamzorg gesprek gehad, en ook zij vond dat er niet naar behoren gehandeld was.. (had ook notities in logboek geplaatst na overleg met kraamhulp, die enkel schouderophalend zat te zuchten tijdens onze gesprekken)

 • Ik ben zelf geen kraamverzorgster geweest wel gezinsverzorgende, deze kwamen om een andere reden in het gezin.
  de moeder was dan ziek en de gezinsverzorgende moest het gezin en en huishouden draaiende houden.
  Helaas werd de gezinsverzorgende (uitgestorven beroep) altijd negatief vergeleken met de kraamverzorgster.
  Terwijl de gezinsverzorgende veel meer werk moest verzetten en kreeg meer voor haar kiezen .

  Desondanks heb ik dat werk 8 jaar met plezier gedaan totdat de bezuinigingen kwamen en dit beroep is wegbezuinigd

   • Dat kan wel kloppen het bestaat al zo’n 15 jaar niet meer.
    Je had eerst stichting thuiszorg ijmond en daarna ging het over in de viva zorggroep
    Je kwam als gezinsverzorgende bij een gezin bij na de kraamverzorgende als moeder bekkeninstabiliteit hadden of een depressie
    Ook kwamen bij gezinnen waar de moeder ernstig ziek was
    Je werkte van plm 8 tot 40 uur in een gezin uiterlijk 3 mnd lang.

 • Ik heb maar een ervaring en die was super ervaring. Ik had aangegeven dat mij niet uit maakte wie er kwam als ze maar lief was. En of dat Me het verder echt niks uit maakte. Ik werd netjes gebeld of het ook een meneer mocht zijn. Dat vond ik best. Het was echt de beste keus van me leven. Hij was super lief en zorgzaam. Heel goed met de kleine. Hij maakte ontbijt en lunch stoffen stofzuigen toilet en badkamer werden elke dag gedaan. Hij maakte thee met stukken ontbijtkoek zodat m’n ontlasting op gang zou komen. Hij praten veel tegen Stefan en stelde me echt op m’n gemak. Hij deed samen met mij en samen met m’n vriend de kleine in bad. De eerste dag nam hij z’n eigen thee mee. Ik vond dat echt bizar.. ik vertelde hem dat ie hier ook thee en koffie kon krijgen en dat een boterham meer of minder er best bij kon. Dus nam hij na 3 dagen een heel brood mee omdat ie al 3 keer 3 boterhammen op had gegeten. Hij zorgde er vooral voor dat na een week m’n vriend en ik ons zelfverzekerder voelde en klaar waren om verder te gaan met z’n 3en. Hij gaf ons een presentje omdat ie zich thuis had gevoeld en wij haalde dat ook voor hem als bedankje.

 • Ik heb staan huilen toen mijn kraamverzorgster naar huis ging. Zo fijn vond ik het met haar, mocht er een tweede komen dan zou ik zo weer voor haar kiezen…
  Snap niet dat mensen zulke rare klussen aan iemand opdragen. Ze zijn er voor moeder en kind niet voor de vervelende rotklusssen

 • Paulien Noort says:

  2x een goede tijd gehad. En natuurlijk verschillen de kraamverzorgsters van elkaar. Bij de eerste heb ik gehuild toen ze weg ging. Zij had alles nog even gedaan zodat ik nog een paar dagen rustig aan kon doen. De 2e ging naar huis zonder dit alles. Dat viel erg tegen met 2 wasmanden vol was en overal stof. Gelukkig heb ik een lieve moeder die het voor me heeft opgelost.

 • ik had couveuse na zorg en helaas snapte mijn kraamverzorgster niet terwijl dat ook in overdracht stond van het ziekenhuis dat wij zelf al veel deden…waren 2 wk verder. snapte niet dat als ze kwam ik al gedouched op de bank zat etc….had huis voor ze kwam al gepoetst en wilde die dagen gewoon rust ze kwam maar paar uurtjes om even mee te kijken maar kon elke dag weer uitleggen hoe de eerste 2 weken waren gegaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.