Verhalen van een werkende moeder
TOP
Gastblog Oma

“Gastblog oma: hoe een grooutouder genoemd wordt”

Laat ik maar eerst beginnen te vertellen wie ik ben, in tijdsvolgorde. Eerst was ik de vierde dochter uit een gezin van zes kinderen, met een gelukkige en onbezorgde jeugd. Toen werd ik echtgenote, lerares Nederlands (altijd blijven werken), moeder van vier kinderen en later auteur van een aantal jeugdboeken. Wat ik nu ben? OMA! Van een kleine tsunami aan kleinkinderen. Sanne en Veerle zijn mijn oudste twee kleinkinderen, op de foto sta ik met kleinzoon Floris in mijn armen en inmiddels is nummer vier ook al in de maak.

Toen ik destijds kinderen kreeg, zei mijn moeder altijd dat het omaschap haar heel goed beviel. Misschien nog wel beter dan het moederschap. ‘Dan heb je wel de lusten, maar niet de lasten.’ Een dijk van een cliché, waar ik nu mijn wenkbrauwen bij frons, want je kan het tegenwoordig echt niet meer over LUSTEN hebben als je het over kleine kinderen hebt.

Mijn dochter vroeg me toen ze zwanger was wat voor soort oma ik zou willen worden. Een verwenoma, een oppasoma, een voorleesoma? Allemaal dingen waar ik even over nadacht en vlug weer parkeerde, want ik wilde daar niet te lang bij stilstaan. Eerst moest de baby maar gezond en wel geboren worden. Toen kwam de volgende vraag: hoe wil je dat ze je later gaan noemen? Mijn kinderen maakten daarin vroeger zelf het onderscheid: we hadden oma-en-opa-flat (mijn schoonouders in Den Haag) en oma-en-opa-schommel.  Mijn ouders, wat ik achteraf heel verbazingwekkend vind, want wij hadden vroeger in onze tuin zelf ook een schommel staan. Mijn moeder waardeerde destijds haar naam maar matig, want het klonk volgens haar alsof ze mega waggelde als een eend.

Laatst was ik bij een heel dierbare vriendin op bezoek, die uit een redelijk traditioneel gezin komt. Haar ouders werden door haar kinderen grand’père en grand’mère genoemd. Haar kleinkind van vier fladderde bij haar rond en zei tot mijn verbazing ook grand’mère tegen haar. Op verzoek van de zoon. En de andere grootmoeder? Die  heette oma zeepsop. Tja.

Ik houd het lekker simpel. Ik ben gewoon OMA. En als ik dan toch een naam moet krijgen, word ik oma Bobje.  Met mijn voornaam erachter geplakt.

Facebook Comments

«

»

3 COMMENTS
 • Eline

  4 jaar ago

  Heel erg mooi artikel. Bij ons zijn er ook heel wat namen voorbijgegaan. Vooral mijn schoonmoeder had precies moeite met het woord ‘Oma’. Dat klinkt volgens haar veel te oud. Ik vind het eerder respectvol en niet té chique zoals grandmère. In juni werd mijn mama ‘Oma’ en mijn schoonmoeder ‘Moeke’.

  • Miriam

   4 jaar ago

   AUTHOR

   Moeke? Hihi

 • Vlijtig Liesje

  4 jaar ago

  Oma Bobje klinkt heel lief!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram
 • @milou_ligtenberg en haar kids gingen een dagje naar #legoworld in de #jaarbeursutrecht. Dit is haar verslag:
Wat een lekker vakantie dagje hebben we gehad. Vanochtend vroeg vertrokken richting de jaarbeurs in Utrecht om daar een dagje te vertoeven bij Legoworld. De kinderen (4 en 7) waren na ons bezoek vorig jaar, al helemaal enthousiast dat we weer gingen. De grote hallen, waar de mooiste beelden, voertuigen en overige creaties uitgestald waren, en de vele hoeken en tafels waar je vrij uit kan bouwen. Voor de kinderen super tof dat ze hun creativiteit al spelend ontwikkelen. Er is een boot gebouwd, enkele huizen en kastelen hebben ze gemaakt, en zelfs Olaf van Elsa werd in elkaar gelego’d. Buiten de vele Lego plekken, zijn er ook andere activiteiten, die te maken hebben met bepaalde Lego thema’s. Zoals bij de Lego city hoek waar je brandjes kan blussen. Bij Lego Disney kon je je verkleden als Elsa, staafjes vangen bij Olaf. In de Duplo hoek staat een theater waar er een aantal keer in een uur een minidisco voorbij komt, kun je je laten schminken en staat er een springkussen. We hebben onze ogen uitgekeken en hebben er heel wat uurtjes rond gelopen. Voor ons was het een topdag! Volgend jaar zijn wij vast weer van de partij!

Tot en met deze woensdag kan je zelf nog dit leuke event bezoeken!
 • Een impressie van het @indewolkenfestival van @oudersvannu
 • Even de kussens testen in @ikeanederland 😂
 • #28weekspregnant #cantwaittomeetyou
 • Weeeeeeeeeekend!
 • Als je ontdekt dat de kubus van @vtechspeelgoed wel heel erg leuk is!
 • Vandaag ook weer een weekje verder, dus een pens foto mocht wel weer. Derde trimester baby!!! #27weekspregnant
 • Twee jaar geleden vandaag werd dit meisje geboren. Het zijn twee zeer emotionele jaren geweest, waar gelukkig de liefde altijd bovenaan heeft gestaan. De toekomst is nog altijd onzeker, maar gelukkig zien we vooral een heel blij meisje. Uiteindelijk is dat het belangrijkste. Zij komt er wel op haar manier. Lief klein meisje van me, mama is zo ontzettend trots op jou! Nog vele liefdevolle jaren toegewenst! Ik houd van je!!!

Follow Me!

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Lees vorig bericht:
De onverwachte kwaaltjes na de bevalling

Elke zwangere vrouw verdiept zich wel eens in het gruwel ...

Sluiten