Als je op Google naar bevallingservaringen en dan met name de tips zoekt, krijg je een hoeveelheid aan verhalen waar je eng van wordt. Wat ik eigenlijk miste in het geheel zijn de ervaringen van de nieuwe vaders. Zij maken toch immers ook een hele bevalling mee. Toen ik deze vraag uitzette bij de mama’s hoorde ik vaak, dat de papa’s het moeilijk vonden om hun partner zo te zien pijn lijden. Ja, dat is geen nieuws toch? Ik besloot daarom het maar bij die ene tip te houden. Wat papa’s nog wel eens schijnen te vergeten in het heetst van de strijd is namelijk voor zich zelf te zorgen!

En toen ging hij neer…

Menig vader vergeet zich zelf volledig als hij in de verloskamer bezig is om zijn partner te verlichten waar kan. Maar als een bevalling zo’n twintig uur duurt is het toch belangrijk dat de vader blijft eten en drinken en indien mogelijk af en toe rust. Anders kan hij nog wel eens licht en duizelig in het hoofd worden op het moment du surpreme. Soms, als er niet snel genoeg een stoel bij gepakt is, gaat de man ook onderuit. Het laatste wat je wil is dat als je daar ligt te puffen je man in een andere kamer ligt, omdat hij op zijn hoofd gevallen is en een hoofdwond heeft. Ik heb ook wel eens gehoord, dat de vader knock-out op de vloer lag en de artsen over hem heen moesten stappen, omdat moeder en kind even de aandacht nodig hadden.

Lees ook: bevallen is zwaar voor de man

Vergeet jezelf niet, papa!

Dus ja aanstaande papa’s, het is echt niet erg als je gewoon een momentje weggaat om vlug wat te eten of een powernap te doen. Zorg desnoods dat je al eten bij je hebt, meegenomen in de vluchtkoffer. Mama’s, het is belangrijk dat de papa’s hun eigen momentjes hebben ook om even bij te tanken. Liever dat dan een man die onwel wordt naast je bed, toch? En oh ja mannen, mocht je je toch licht in het hoofd voelen, ga dan alsjeblieft even zitten. Flauwvallen doe je maar in je eigen tijd 😉

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock