We waren afgelopen zomervakantie met onze vouwwagen twee weken op vakantie in Doornspijk. Op zo’n 8 kilometer van het ouderlijk huis van mijn man in Elburg, waar zijn vader nog steeds woont. We komen er vaak en vooral de omgeving van de bossen en de heide fascineert ons enorm. In de zomervakantie hebben dan echt daadwerkelijk besloten dat we nog één keer gaan verhuizen en wel naar deze streek. En als je mij een beetje kent, ben ik natuurlijk direct op zoek gegaan op internet naar woningen.

Boerderijen uit het jaar nul

Wat wij mooi vinden is een authentieke boerderij. Er staan er best wel wat te koop, maar die zijn vaak bewoond geweest door ouderen. Wat betekent dat vooral de badkamer als eerste vernieuwd zou moeten worden. Die groen of knaloranje tegeltjes van vroeger, die kunnen nu natuurlijk écht niet meer. Ik zou ik niet zijn, als ik niet direct zou gaan zoeken voor een nieuwe badkamer. Er zijn goede betaalbare bedrijven te vinden, die een badkamer kunnen leveren met een bad, een wastafel en een douche. Zo’n inloopdouche met een glaswand met mat zwart frame vind ik dus práchtig. En daar dan een bijbehorende mat zwarte douchekraan erbij. Dat maakt het echt helemaal af.

Authentieke details

Wat verder opvalt in de boerderijtjes waar wij naar kijken, is dat veel authentieke details nog bewaard zijn gebleven. Bijvoorbeeld de haard met schouw en bijbehorende tegeltjes, de houten rieten kap en bij sommigen het bakhuis. De kamers zien er vaak allemaal prima onderhouden uit. Er zal wat gestukt en geverfd moeten worden naar lichtere tinten en in de meeste boerderijen ligt nog overal vloerbedekking. Dat laatste zal, wat mij betreft, overal vervangen worden door een slijtvaste PVC-vloer. Het bakhuis zou ik graag inrichten als werkkamer en de garage zal omgetoverd worden tot fiets- en sportruimte.

Buitenruimte en zorgondersteuning

Wat bij ons toekomstige huis ook belangrijk is, is dat er behoorlijk wat buitenruimte is. Wij hebben een zoon van 5 jaar met een algehele ontwikkelingsachterstand zonder diagnose, met vermoedelijk dyspraxie en autisme. Dat betekent dat hij zich op dit moment ontwikkelt als een kind van 2 met fijn-motorische uitdagingen en autistische trekjes heeft. Zo kan hij bijvoorbeeld niet zelf spelen, behalve, en daar maak je hem het meest blij mee, als hij op een driewielfiets, een trapauto of een driewielstep zit. Dan zit hij helemaal in zijn eigen wereld en geniet hij intens. Hij houdt van bewegen, dus een veilige buitenruimte is van belang, zodat hij zijn gang kan gaan. Misschien wil ik nog wel wat extra buitenruimte, zodat er nog een paard voor mama op een weitje kan. Onze zoon heeft veel zorg nodig. Zo gaat hij naar speciaal onderwijs, hebben we een zorgverlener aan huis en gaat hij af en toe naar een logeerhuis om een nachtje te logeren. Het is dus ook heel belangrijk dat er in de buurt van waar we willen wonen, deze voorzieningen aanwezig zijn.

Het vergt nogal wat

Je begrijpt, we kunnen niet zomaar verhuizen. We zullen dat weloverwogen moeten doen, waar vooral de zorg en de buitenruimte op nummer 1 en 2 staan in onze keuze. Vooralsnog wachten we nog een jaar, zodat de prijzen van de huizen hopelijk nog wat gaan zakken. Ach ja, alvast dromen mag, toch?