Afgelopen week ontving ik weer een mailtje met een overzicht van de meest populaire namen van het jaar daarvoor. Nieuwsgierig als ik ben, neus ik graag even door dat lijstje heen. Vooral om te zien of de namen van mijn eigen kinderen er in voorkomen. Tot dusver verschijnen ze niet in de top tien. De naam Sofieke is zelfs zo schaars, dat het niet eens terug te vinden is. Tenzij je in België woont, want daar is het denk ik wat meer gebruikelijk. Wat namen betreft, vind ik het ook altijd leuk om even te spieken bij de lijstjes van rare namen. Denk bijvoorbeeld aan de zoon van Elon Musk die X AE A-XII is genoemd. Je spreekt het blijkbaar uit als Ex Ash A Twelve, maar nog vind ik het een onmogelijk naam. Hoe bedenk je dat als ouder?

Waarom je een voornaam zou willen veranderen

Faamnamen

Eerlijk waar begrijp ik soms echt niet hoe ouders op sommige namen kunnen komen. Natuurlijk is het altijd enigszins ieder eigen smaak, maar het is je kind die moet rondlopen ermee. Niet jijzelf! Je kind Corona noemen (ja, dit is gebeurd) is toch niet grappig meer? Hetzelfde geldt voor faamnamen als bijvoorbeeld Anna Nas, Con Domen en Jack Pot (in 2019). Hartstikke grappig als je het hoort, maar niet handig als je serieus genomen wil worden. Ik kan mij voorstellen dat deze kinderen wel eens een naamsverandering overwegen.

Familiebreuk

Een verstoorde relatie met de ouders kan ook voor kinderen soms een reden zijn om de naam te willen veranderen. Als je bijvoorbeeld Hans junior heet, naar je vader vernoemd en deze met de Noorderzon vertrokken is toen je twee was, dan kan de naam minder goed bij je voelen.

Hoe werkt een naamsverandering?

In tegenstelling tot het veranderen van je achternaam, is het veranderen van de voornaam geen ingewikkelde bezigheid. Je kan best goedkoop de voornaam veranderen. Je hebt alleen een advocaat nodig, die je daar in kan bijstaan. Immers moet er een wijzigingsverzoek bij de rechtbank ingediend worden naast je motivatiebrief. Een advocaat werkt natuurlijk niet gratis, dus het is even zoeken naar het juiste kantoor met de meest aantrekkelijke prijzen. Bij Skáp Advocatuur bijvoorbeeld, word je hiervoor bijgestaan voor 361 euro! Er komen dan alleen wel nog de kosten voor griffierechten en uittreksels bij.

Doe er wat aan!

Als je nou echt gewoon niet blij bent met je voornaam, om welke reden dan ook, en je leven er met een andere naam een stuk mooier uitziet, neem dan de stap om het te wijzigen. Je hoeft niet te lijden door de naam, die je ouder(s) je gegeven hebben. Al dan niet in een grappige bui. Hier kan je je eigen toekomst bepalen! Go for it!