Iedereen kent wel de hectiek rondom het plannen van en het hebben van een verjaardagsfeest van je kind. Ik heb het dan niet over het partijtje voor de vriendinnetjes, (lees dan ook: 10 tips voor een geslaagd kinderfeestje thuis) maar over het feestje voor de vrienden en kennissen. We doen dit “evenement” als sinds de geboorte van de oudste, maar merken de laatste keren steeds meer dat het niet altijd even leuk is om te doen. Ik zal je vertellen wat mij bij de laatste verjaardagen was opgevallen en waar ik me dan ook aan ergerde.

Een RVSP is toch niet moeilijk?

Wat ik als eerste ronduit vervelend vind is als mensen niet laten weten of ze wel of niet komen. (Als je je aangesproken voelt, dan sorry. Maar het is nou eenmaal irritant). Het is zo lastig taart te bestellen als ik geen flauw idee heb hoeveel mensen er komen. Hetzelfde geldt voor de feestboodschappen. De ene keer komen we tekort en de andere keer hebben we nog tien flessen frisdank en een enorme hoeveelheid borrelhapjes over. Het komt allemaal wel op, maar we worden er zeker niet slanker van. Ik ben nu de schaamte voorbij en ik vraag het mensen gewoon of ze wel of niet komen, maar eerlijk gezegd zou ik het niet meer dan netjes vinden als men dat zelf eens zou doen. Kleine moeite lijkt me.

Andermans kinderen….

Het tweede waar ik me over verbaas zijn de kinderen. Natuurlijk begrijp ik dat op een verjaardagsfeest van een kind het allemaal een stuk rommeliger en hectischer is dan de gemiddelde borrelavond met vrienden. Het betekent wat mij betreft echter niet dat je je kinderen niet meer hoeft te corrigeren. Als wij op een verjaardag zijn, houd ik voortdurend mijn draakjes in de gaten en al helemaal als ze in de buurt van de hapjestafel zijn. Deze is anders gelijk leeg ;-). Maar niet iedereen heeft blijkbaar de behoefte om zijn of haar kinderen te corrigeren als ze bij een ander thuis zijn.

Dit is, en ik overdrijf niet, wat ik van andere kinderen op feestjes heb gezien:

  • Boeken werden uit de kast getrokken en er werden bladzijden uit gescheurd
  • De cadaeutjes van de jarigen werden uitgepakt, maar niet door het feestvarken zelf
  • Er werd snot afgeveegd met de hand en vervolgens in de chipsbak gegraaid
  • Een vieze mond werd afgeveegd aan de rok van een voor het kind wildvreemde vrouw
  • Lepeltjes werden afgelikt en weer terug in de sausjes gedaan
  • Kaas werd opgepakt en er werd een stuk vanaf gebeten en de rest weer teruggelegd
  • Tikken werden uitgedeeld aan andere kinderen en de ouders zagen het en zeiden niets
  • Paprika chips handjes werden op witte muren gezet
  • Broodjes met smeersels werden opgegeten op de bank, maar dan half waardoor alles onder zat. Ondertussen werd wel elke keer een nieuw broodje gepakt
  • En kinderen die huilen en niet getroost worden door hun ouders

Het is echt niet zo dat wij super netjes zijn, integendeel zelfs. Maar de ranzigheid van hierboven gaat zelfs mij te ver. Het is toch niet teveel gevraagd aan ouders om op hun eigen kinderen te letten? Zo wel, verwacht dan ook geen uitnodiging meer.