De scholen gaan weer beginnen en dus ook de ergste nachtmerries voor sommige ouders: de playdates! Ze zijn belangrijk en goed voor de kinderen, maar als ouder kunnen ze of heel relaxed zijn of extreem vermoeiend. De fijne playdates zijn die waar de kinderen leuk met elkaar spelen en je eigenlijk je handen vrij hebt de middag. Maar het zijn die andere soort afspraakjes die alle energie uit je zuigen en soms gewoon extreem verlopen. De ergste heb ik voor je verzameld en op een rijtje gezet.

Met de dieren “spelen”

De playdate begon erg rustig. Het jongetje dat kwam spelen was een jaar ouder dan mijn zoon en zeker ook een jaar drukker. Ik stond dus al niet erg te springen op zijn aanwezigheid, maar mijn zoon wilde het graag. En wie ben ik om hem van een afspraakje met een vriendje te weerhouden. Die betreffende dag leek het een rustige playdate te worden. De jongens waren zoet met de Kapla aan het spelen en ik ben toen even naar boven gegaan om de was op te ruimen. In die vijf minuten dat ik weg was, had de speeldate besloten om het spel te veranderen naar “vissen”. Geen flauw idee hoe ze het voor elkaar hebben gekregen, maar alle vissen uit ons aquarium lagen op de grond. Helemaal stil. Toen ik vroeg waarom was het antwoord: “met papa ga ik ook altijd vissen”. Gelukkig is de vriendschap tussen de jongens inmiddels over en is hij niet meer over de vloer geweest.

Chirurgje spelen tijdens playdates

Je bent als ouder altijd voorbereid op het moment dat kinderen doktertje willen spelen. Ik ga er nog vanuit dat dat pas gebeurt als ze wat groter zijn. Dat op jonge leeftijd de anatomie ook erg interessant kan zijn, bleek wel tijdens de playdate van mijn dochter. Ze was samen met haar vriendinnetje naar boven gegaan om met de barbies te spelen. Toen ik even later ging kijken, trof ik een heel ander tafereel aan. De knuffelberen waren blijkbaar dusdanig ziek geworden, dat ze het nodig hebben gevonden ze grondig te onderzoeken. Inwendig dan. Met een schaar waren de buikjes opengeknipt en was de inhoud er volledig uit getrokken. Enkele ledematen waren van het lichaampje verwijderd en den oogjes leken ook niet meer op de juiste plek te zitten. Tot de dag van vandaag begrijp ik nog steeds niet wat hun bezield heeft dit te doen. Dat doe je toch niet tijdens playdates?

Een make-over geven

Of ik even op haar dochter kon passen, vroeg ze mij. Zij, een alleenstaande moeder, had een belangrijke afspraak en niemand was beschikbaar voor haar dochter. Ik had de kleine dame al vaker als speelmaatje in huis gehad en was lichtelijk huiverig. Het was nou niet de leukste vriendin van mijn dochter. Maar ja, een moeder in nood laat je niet hangen, dus was ze welkom bij mij thuis. Niet wetende dat ze het nodig zou vinden om alle alle spuitbussen hairspray, bodyglitter, deodoranten, haarverf en weet ik wat nog meer ze kon vinden, leeg te spuiten. Maar dan niet op zichzelf of mijn dochter. Nee, op de knuffels en bedlakens in de kamer van mijn meisje. En dan ook nog net doen alsof er niets gebeurd is en er een lakentje overheen leggen. Zonder enig schaamtegevoel! Werkelijk alles was leeggespoten! Het resultaat? Een zeer verdrietige dochter, een boze mama en een hele volle roodkleurige was waar alles hopelijk weer uit gaat. Lang leve playdates!

Spiderman

Elk kind wil wel graag een superheld zijn en ik vind het prima als ze zo samen spelen. Het hoort erbij en ook ik ving als kind ook graag de gemeneriken met mijn superkrachten. Maar we moeten wel reëel blijven en onze menselijke beperkingen kunnen. We kunnen nou eenmaal niet vliegen of toveren, dus moeten ook niet in situaties gaan verkeren waarin we het gaan proberen. Ditzelfde geldt voor Spiderman. Het vriendje van zoonlief wilde illustreren hoe goed zijn spiderkrachten waren en klom zo op de planken in de woonkamer. Planken, die vol stonden met speelgoed en legobouwwerken. Het ging te snel om in te grijpen, dus je raadt al wat er gebeurde. Alle planken vielen naar beneden, al het speelgoed op de grond. De legobouwwerken waren onherkenbaar geworden. Spiderman heeft nooit meer playdates gehad bij ons.

Het brandje “blussen”

Tot op de dag van vandaag weet ik niet wat hen bezielde. Het is inmiddels al dertig jaar geleden, maar het blijft een vreemd verhaal. Mijn zoon ging spelen bij één van zijn beste vriendjes. Op zich een leuk jongetje, alleen een tikkeltje teveel fantasie. Beide jongens deden ook dan rare dingen. Ik dacht altijd wel dat dat hoorde bij het hebben van een piemeltje, want mijn dochters waren wat dat betreft een stuk minder extreem. Op een gegeven moment kwam mijn zoon thuis van zijn playdate en toen ik vroeg hoe het was geweest haalde hij zijn schouders op. Er kwam niet zoveel uit. Pas later, toen ik hem in bed stopte, vertelde hij dat zijn vriendje op de televisie had geplast en dat hij maar niet kon begrijpen waarom. Ik deelde zijn mening volledig! Maar ben zo blij dat dat kind het over de televisie van zijn eigen ouders heeft gedaan en niet bij mij.