Ze is geboren met meconium in de longen

Afgelopen donderdagavond laat is onze prachtige dochter Sofieke geboren. Helaas was de roze wolk van zeer korte duur, want na twintig seconden op mijn buik werd ze weggerukt en heb ik haar niet meer mogen vasthouden. Sofieke had namelijk de grootste moeite met ademhalen. Terwijl de gynaecoloog druk bezig was mijn placenta te laten komen, zag ik een team vol artsen zich buigen over mijn kleine meisje. Een half uurtje later werd ze in de couveuse weggereden, aan de beademing. Daar ligt ze nu nog steeds aan, maar dan in een academisch ziekenhuis met meconium aspiratie.

Wat was er aan de hand?

Eerder die donderdag waren mijn vliezen spontaan gebroken. (Het hele bevallingsverhaal staat inmiddels ook online). Ik zag al gelijk dat het vruchtwater groen was en ze dus er in gepoept had. Op zich geen ramp, maar reden genoeg om gelijk naar het ziekenhuis te gaan. Daar werd ik aan de CTG gelegd en even later werd Sofieke gemonitord via een elektrode op haar hoofdje. De bevalling an sich ging vlot, daar vertel ik nog wel een keer over, en met twee keer persen was ze eruit. Ze ging dus alleen niet goed ademen. Wat bleek, ze heeft niet alleen in het vruchtwater gepoept. Ze heeft het ook nog eens ingeademd. Dit heet meconium aspiratie. Daardoor konden haar longblaasjes niet uitzetten. Het ziekenhuis waar ze geboren was, heeft gelijk geregeld dat ze naar het academisch ziekenhuis kon waar ze de juiste zorg zou krijgen, namelijk intensive care. Ik zelf ging met een andere ambulance achter haar aan.

https://meervanmir.eu/meconium-aspiratie-geboorte-poep-in-de-longen/

Het Meconium Aspiratie Syndroom. En wat nu?

Het goede nieuws is is dat ze stabiel is. Het slechte nieuws is, is dat ze nog steeds aan de beademing ligt. Omdat dat erg vervelend is, wordt ze in slaap gehouden. Ze is namelijk heel hard aan het vechten tegen een dubbele longontsteking door de meconium aspiratie. De verwachting is dat herstel in het ziekenhuis wel een aantal weken zal duren en dat we thuis dan ook nog de nodige zorg zullen hebben. Maar we bekijken het stap voor stap. Eerst moet ze van de beademing en de IC af. Dan zal ze waarschijnlijk terug naar het ziekenhuis vlakbij ons mogen om daar verder te herstellen en dan eindelijk naar huis. We kijken daar nu al naar uit. Wordt vervolgd dus nog.

https://meervanmir.eu/meconium-aspiratie-geboorte-poep-in-de-longen/

Lees ook: update vanuit het ziekenhuis

21 thoughts on “Ze is geboren met meconium in de longen

 • Liline Erdmann says:

  Van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie dochter en zusje. Ik hoop van harte dat het steeds wat beter mag gaan en jullie haar dan helemaal beter weer naar huis mogen nemen. Kleine tip: houd een dagboekje bij deze dagen/weken. Voor jezelf om over een tijdje terug te lezen wat er allemaal gebeurd is, maar ook voor haarzelf later. Vond ik heel waardevol! Sterkte voor jullie en beterschap voor Sofieke!

 • Van harte gefeliciteerd met jullie dochter. Wat een mooie naam!
  Vervelend om samen zo te starten…. je schrijft dat ze sterk is en het goed doet. Wens voor jullie dat dat mooi zo doorgaat en ze voorspoedig opknapt en zo snel dichterbij jullie en straks snel bij julloe thuis kan zijn.

 • Loes van Bommel says:

  Gefeliciteerd met Sofieke en heel veel sterkte voor jullie, dat ze maar gauw aansterkt en uiteindelijk lekker mee naar huis mag, daar waar ze hoort in een liefdevol gezin.

 • Proficiat met jullie mooie dochter Sofieke! Wat een zorgen…..ik hoop dat ze spoedig van de beademing af mag en het gauw wat beter met haar gaat, zodat jullie haar kunnen knuffelen, vasthouden en kunnen gaan genieten!

 • Hi Mir and Bas, we had (almost) it with Anna. Its shocking and scary for parents, but doctors see it often and have good antibiotica+ tools to monitor the baby. We will be with u, should u need any help with the elder girls. Hugs, Tanja

 • Heh, wat rot voor jullie dat het zo is gegaan. Dat verwacht je niet. Gefeliciteerd met zo’n mooi meisje. Veel beterschap voor haar en sterkte voor jullie. Hopelijk gauw naar huis.

 • Michelle Graafland says:

  Gefeliciteerd met de geboorte van Sofieke. Heel veel sterkte de aankomende tijd voor jullie gezin, dat Sofieke maar snel mag opknappen zodat ze met jullie mee naar huis kan.

 • Allereerst van harte gefeliciteerd met jullie dochter en wat een leuke naam heeft ze gekregen!
  Maar wat een heftig verhaal !
  Ik hoop dat het snel beter met haar zal gaan, want zo’n begin dat is natuurlijk erg voor zo’n kleintje .
  Hoop dat je haar snel in je armen mag houden en lekker knuffelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.