Afgelopen donderdagavond laat is onze prachtige dochter Sofieke geboren. Helaas was de roze wolk van zeer korte duur, want na twintig seconden op mijn buik werd ze weggerukt en heb ik haar niet meer mogen vasthouden. Sofieke had namelijk de grootste moeite met ademhalen. Terwijl de gynaecoloog druk bezig was mijn placenta te laten komen, zag ik een team vol artsen zich buigen over mijn kleine meisje. Een half uurtje later werd ze in de couveuse weggereden, aan de beademing. Daar ligt ze nu nog steeds aan, maar dan in een academisch ziekenhuis met meconium aspiratie.

Wat was er aan de hand?

Eerder die donderdag waren mijn vliezen spontaan gebroken. (Het hele bevallingsverhaal staat inmiddels ook online). Ik zag al gelijk dat het vruchtwater groen was en ze dus er in gepoept had. Op zich geen ramp, maar reden genoeg om gelijk naar het ziekenhuis te gaan. Daar werd ik aan de CTG gelegd en even later werd Sofieke gemonitord via een elektrode op haar hoofdje. De bevalling an sich ging vlot, daar vertel ik nog wel een keer over, en met twee keer persen was ze eruit. Ze ging dus alleen niet goed ademen. Wat bleek, ze heeft niet alleen in het vruchtwater gepoept. Ze heeft het ook nog eens ingeademd. Dit heet meconium aspiratie. Daardoor konden haar longblaasjes niet uitzetten. Het ziekenhuis waar ze geboren was, heeft gelijk geregeld dat ze naar het academisch ziekenhuis kon waar ze de juiste zorg zou krijgen, namelijk intensive care. Ik zelf ging met een andere ambulance achter haar aan.

https://meervanmir.eu/meconium-aspiratie-geboorte-poep-in-de-longen/

Het Meconium Aspiratie Syndroom. En wat nu?

Het goede nieuws is is dat ze stabiel is. Het slechte nieuws is, is dat ze nog steeds aan de beademing ligt. Omdat dat erg vervelend is, wordt ze in slaap gehouden. Ze is namelijk heel hard aan het vechten tegen een dubbele longontsteking door de meconium aspiratie. De verwachting is dat herstel in het ziekenhuis wel een aantal weken zal duren en dat we thuis dan ook nog de nodige zorg zullen hebben. Maar we bekijken het stap voor stap. Eerst moet ze van de beademing en de IC af. Dan zal ze waarschijnlijk terug naar het ziekenhuis vlakbij ons mogen om daar verder te herstellen en dan eindelijk naar huis. We kijken daar nu al naar uit. Wordt vervolgd dus nog.

https://meervanmir.eu/meconium-aspiratie-geboorte-poep-in-de-longen/

Lees ook: update vanuit het ziekenhuis