Deze zomer ging ik met mijn man en twee dochters van 8 en 10 naar Portugal op vakantie. Heerlijk vakantieland: zon, zee, strand, maar ook mooie authentieke stadjes en prachtige natuur. Voor ieder wat wils dus. En je kan er ook genieten van lekker eten! En dan richt ik me natuurlijk vooral op de zoete lekkernijen. Want daar heb je er genoeg van in Portugal. Eén van de meest bekende lekkernijen zijn de pasteis de nata, de pasteitjes met een soort gele room. Heerlijk! Die ga ik zeker binnenkort nog eens bakken en dan zal ik het recept met jullie delen. Maar deze keer heb ik gekozen voor een iets onbekender koekje. De Portugese naam is lingua de veado. Dat betekent hertentong. Klinkt niet zo lekker, maar dat is het wel! In Portugal waren ze in elke supermarkt te koop en dus namen we elke keer weer zo’n bakje met koekjes Linguas de veado mee. En voor je het wist, was het bakje alweer leeg. Je blijft eten van deze koekjes… Niet zo goed voor de lijn, maar ja, daar moet je in de vakantie maar niet teveel bij stilstaan 😉 Veel bakplezier!

Wat heb je nodig voor ongeveer 25 koekjes Linguas de veado?

3 eiwitten
120 gram poedersuiker
120 gram gesmolten boter
120 gram bloem
1 theelepel vanille-aroma
snufje zout en een citroen

Hoe maak je de koekjes?

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden. Snij de boter in blokjes en doe het in een pannetje. Zet het op een laag vuur, zodat het langzaam smelt. Rasp de citroen. 

Doe de 3 eiwitten in een kom en klop ze totdat ze stijf zijn, dat duurt een paar minuten. 

Daarna doe je de boter en poedersuiker in een andere kom en klop je dit door elkaar met een garde. Voeg dit mengsel toe aan de eiwitten en roer het met een spatel door elkaar. Voeg daarna de bloem toe en roer dit ook rustig door elkaar heen. Dan als laatste de vanille en het zout erbij, ook weer doorroeren en klaar is je beslag.

Vervolgens pak je een spuitzak met een spuitje met een platte opening. Heb je geen spuitzak? Pak dan een stevig plastic zakje en knip een centimeter van het puntje van het zakje. Doe dat pas als je de spuitzak gevuld hebt, anders loopt je beslag zo weer uit de zak. 

https://meervanmir.eu/lieke-bakt-portugese-koekjes-linguas-de-veado

Pak een bakplaat en leg er een velletje bakpapier op. Doe dan het beslag in de spuitzak en maak mooie stroken van ongeveer 10 cm. Maak de stroken niet te dik, want dan worden ze minder goed gaar en zijn ze wat minder knapperig. Het beslag is best wel dun, dus het kan best lastig zijn om die stroken te maken. Tip: knijp de spuitzak net boven het spuitje dicht als je met de volgende strook wil beginnen. Zo voorkom je dat je hele bakpapier onder het beslag zit… 😉 

Dan zet je ze ongeveer 8 tot 10 minuten in de oven. Als de randjes mooi bruin kleuren, zijn ze goed. Hou ze goed in de gaten, want voordat je het weet, zijn ze verbrand, omdat het van die dunne koekjes zijn! Laat ze even afkoelen en smullen maar van de Portugese Linguas de veado

https://meervanmir.eu/lieke-bakt-portugese-koekjes-linguas-de-veado

Lees ook: een lekkere sticky toffee cake