In augustus liet ik jullie weten dat ik op vakantie was geweest in Portugal. Daar hebben ze echt heel veel lekkere toetjes, dus genoeg inspiratie voor een nieuw baksel. Ik heb er deze week dan ook weer één uitgeprobeerd: de Molotov dessert. Een heerlijk dessert met veel eiwitten en karamelsaus. Doordat je het au bain-marie bakt, wordt het een luchtig dessert. Alleen de karamelsaus is natuurlijk wat machtiger, maar daar kan je er net zoveel van op doen als je zelf wilt. Met wat versiering zoals kerstchocolaatjes kan je er ook een echt feestelijk dessert van maken. Perfect voor de komende feestdagen!

Ingrediënten voor de karamelsaus:

  • 200 gram suiker
  • 100 ml water
  • 100 ml slagroom

Doe de suiker en water in een pannetje en zet het op het vuur. Laat het goed doorkoken, zodat het een soort siroop wordt. En roer vooral niet! Als het mooi bruin wordt, dan haal je het van het vuur. Let goed op, want het kan heel snel gaan. En als je het te lang laat staan, dan verbrandt het. Doe dan de slagroom bij de karamel, wacht totdat het niet meer zo erg stoomt, roer het rustig door en klaar is je karamelsaus.

Voor de molotov dessert heb je verder nodig:

Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe de eiwitten in een mengkom en zet de mixer aan. Klop de eiwitten los. Voeg daarna steeds een klein beetje suiker toe terwijl de mixer aan blijft staan. Mix alles goed door totdat de eiwitten stijf zijn geworden.

Lees ook: Lieke bakt kwarkmuffins met appel en rozijnen

Doe het mengsel in de tulbandvorm en zet deze in een bak, bijvoorbeeld een ovenschaal, met een laagje heet water. Zet dit een beetje onder het midden van de oven, want de eiwitten komen omhoog tijdens het bakken. En dan heb je kans dat dit tegen de bovenkant van je oven aanbakt (gebeurde mij dus de eerste keer….). Laat het dan ongeveer 25 minuten bakken totdat de bovenkant mooi bruin is geworden. Haal het dan uit de oven en laat het een minuut of 10 afkoelen.

Daarna snij je het bovenste randje los van de tulbandvorm, je draait de vorm om je stort de molotov op een schaal. Giet de karamelsaus eroverheen en je molotov dessert is klaar om te serveren. Oh ja, om er een kerstdessert van te maken, versier je de molotov nog met wat leuke kerstchocolaatjes. Geniet ervan!

Lees ook: Lieke bakt pasteis de nata