Zoals jullie in mijn vorige blog hebben kunnen lezen, ben ik deze zomer naar Portugal op vakantie geweest. En het lekkerste taartje daar vind ik de pasteís de nata. De originele komen uit Lissabon, in de wijk Belem. Daar zit een winkeltje met een grote bakkerij daarachter en genoeg plek om lekker even te zitten, een drankje te doen en te genieten van zo’n heerlijke pastel. En daarna weer verder met de bezienswaardigheden van Lissabon. Nu was ik dit jaar in de Algarve, dus het mooie winkeltje hebben we niet gezien. Maar gelukkig waren er in de Algarve ook genoeg bakkerijtjes die deze lekkernij verkochten. Volop genoten dus! En daarna, toen ik weer thuis was, heb ik een aantal pogingen gedaan om ze net zo lekker te krijgen als in Portugal Hieronder het recept dat tot nu toe het dichtste bij komt wat mij betreft. Veel plezier met bakken en geniet ervan!

Ingrediënten

500 ml melk
100 gram suiker
25 gram vanillesuiker
50 gram bloem
6 eidooiers
schil van een halve citroen
1 kaneelstokje
1 vanillestokje
1 pakje bladerdeeg
muffinvormpjes

Bakken maar!

Doe de melk in een steelpannetje. Haal het merg uit het vanillestokje en voeg dit toe aan de melk. Voeg ook het stokje zelf toe. Er zit altijd nog wat merg in het vanillestokje, dus als je dit toevoegt, dan maak je optimaal gebruik van je vanillestokje! Doe ook het kaneelstokje, de schil van een halve citroen, 50 gram suiker en 25 gram vanillesuiker in de melk. Breng de melk aan de kook.

Doe de eierdooiers in een kom en voeg de rest van de suiker (50 gram) hieraan toe. Klop het goed en voeg de bloem er aan toe. Giet de kokende melk over dit mengsel en roer het goed door, zodat er geen klontjes ontstaan. Doe het mengsel daarna terug in de pan en breng het aan de kook, zodat het gaar wordt. Als het ongeveer de dikte van vanillesaus heeft, is het goed.

Verwarm de oven alvast voor op 220 graden. Daarna ga je de bakjes maken van bladerdeeg. Laat het bladerdeeg een beetje ontdooien. Leg 3 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol het op. Om ervoor te zorgen dat het goed blijft plakken, kan je wat water op de plakjes doen, bijvoorbeeld met een kwastje.

Snij de rol daarna in 6 stukjes, van ieder stukje maak je een bakje dat je in de muffinvorm doet. Je drukt hiervoor met je duim/duimen in het platte gedeelte van het stukje bladerdeeg, dus de kant die gesneden is. Als het bladerdeeg te plakkerig wordt om er een mooi vormpje van te maken, leg je het 5 minuutjes in de diepvries. Dan is het weer mooi hard geworden en kan je makkelijker het bakje maken. Vet de muffinvorm wel eerst even goed in, anders krijg je de pasteís na het bakken niet uit de vorm… Daarna doe je een grote lepel van de vanillesaus in ieder bakje.

Dan zet je ze ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven. Als je op de bovenkant donkerbruine/zwarte plekken ziet, dan zijn ze goed. Doe er daarna wat kaneel op en smullen maar!