Het is weer even geleden, maar zeker weer de hoogste tijd voor een nieuw Max & Lea product! Vandaag is het de eer aan de busybag. Vrij vertaalt komt dat natuurlijk neer op een tasje waar mee je je uren kan vermaken. In onze Nederlandse taal ook wel beter bekend als friemelboekje. Maar wat is dat concreet?

De uitleg van het friemelen

Friemelboeken zijn eigenlijk soort boekjes, die speciaal zijn ontworpen om kinderen te helpen ontspannen, concentreren of afleiding te bieden door middel van tactiele en interactieve elementen. Ze zijn vaak voorzien van verschillende texturen, reliëfoppervlakken, flapjes, draaiwielen, schuifjes, knopjes of andere beweegbare onderdelen waarmee de lezer kan spelen, friemelen of experimenteren. Een beetje zoals het Lock Board.

Friemelboeken worden vaak gebruikt als sensorisch speelgoed, educatieve hulpmiddelen of gewoon als een ontspannende activiteit om de fijne motoriek te stimuleren en de zintuigen te prikkelen. Voor kinderen kunnen ze helpen bij de ontwikkeling van de hand-oogcoördinatie, de tastzin en het verkennen van verschillende materialen en texturen. De inhoud kan variëren, van kleurrijke afbeeldingen en patronen tot educatieve informatie, verhalen of puzzels. Het belangrijkste kenmerk blijft natuurlijk de interactieve elementen.

De busybag

Het is dan niet echt een boekje met meerdere pagina’s, maar meer een bundel. Éen grote oppervlakte als het ware. Daarop afgebeeld staan een jongetje en een meisje (ja, gewoon het ouderwetse niet genderneutrale gedoe), die buiten aan het spelen zijn. Op een soort van weide. Daar staat een appelboom met appeltjes van klittenband. In de bak hangen worteltjes aan een touwtje. Verder kan de kleine oefenen met ritjes, gespen, knopen, veters en dergelijke. En alles in de leukste vrolijke kleurtjes.

De speelervaring

De peuter had de busybag ontdekt en wilde gelijk er mee aan de slag. Een tijd lang was ze helemaal op gegaan in haar eigen spel. De mooiste avonturen vertelde ze over het jongetje en het meisje, waar vooral de wortels en appeltjes ook een grote rol speelden. Ik had oprecht niet verwacht dat het haar zo goed zou bevallen. Blijkbaar is het voor kleine kinderen erg leuk om met de handen bezig te zijn. Als soort van extra zintuig. Het is ook nog eens goed voor de fijne motoriek. En het valt zeker onder sensorisch spelen. Kortom, de peuter vond het dus geweldig. De busybag lijkt mij zelf wel een leuk product om mee te nemen in de auto op vakantie. Kan ze zich heerlijk mee vermaken tijdens een lange rit. En misschien ooit zal de busybag leuk oefenmateriaal voor haar zus zijn. Kortom, weer een toppertje van Max&Lea!

Je koopt het hier

]