De kinderen van tegenwoordig komen nagenoeg niet meer buiten. Ik las laatst zelfs dat de beste kids uit hedendaagse klassen hetzelfde niveau qua conditie hebben als de slechtste uit de 1980 lichting. Ernstig toch? Omdat kinderen weinig buiten komen, neemt het aantal brillen ook toe. Weinig zonlicht is nooit goed voor de oogjes. Helaas is de digitale wereld van smartphones, tablets en videogames de vreugde van kinderen tegenwoordig en het is niet altijd even gemakkelijk om ze naar buiten te lokken. Een speelhuis voor buiten kan voor het kleine grut de uitkomst bieden. Niet alleen zorgt het voor uren speelplezier, maar het biedt ook tal van educatieve voordelen.

De voordelen van een speelhuisje

Stimuleert Creativiteit

Een speelhuisje is als een blanco canvas voor de verbeelding van een kind. Het moedigt rollenspelen aan, waarbij kinderen in de huid van volwassenen kruipen en hun verbeeldingskracht gebruiken om verhalen te verzinnen en te spelen. Zo heb ik onze peuter haar huisje tot een slaapkamer voor haar poppen omgetoverd zien worden. Hele verhalen hoorde ik over hoe het nu echt bedtijd was en er morgen weer een dag zou zijn. Heel herkenbaar aan haar eigen avondritueel.

Buitenlucht en Beweging

In een tijdperk waarin kinderen meer tijd binnenshuis doorbrengen, helpt een speelhuisje om ze naar buiten te lokken. Dit bevordert niet alleen hun fysieke gezondheid maar verbetert ook hun concentratie en stemming. Bovendien is de licht buiten bevorderlijk voor de ontwikkeling van de ogen. Tekort aan zonlicht betekent vaak uiteindelijk een brilletje moeten dragen.

Sociale Interactie

Een speelhuisje is vaak een ontmoetingsplaats voor kinderen. Het stimuleert sociale interactie, samenwerking en het leren omgaan met anderen, essentiële vaardigheden voor het leven. Samen vadertje en moedertje spelen of leuke trucjes uithalen op de glijbaan zorgt voor de grootste lol met elkaar. Ook onze playdates worden immer aangetrokken door het speelhuisje.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een speelhuisje?

Veiligheid

Het is een beetje een open deur, maar de veiligheid van je kinderen staat uiteraard voorop. Zorg er altijd voor dat het speelhuisje stevig is gebouwd, zonder scherpe randen of splinters. Ook als je tweedehands eentje aanschaft. Scheuren of een beetje wiebelig is gewoon een no go. Controleer ook immer of het voldoet aan de veiligheidsnormen voor speelgoed.

Grootte en Ruimte

Overweeg de beschikbare ruimte in je tuin of buitenruimte en kies een speelhuisje dat hier goed in past. Het moet voldoende ruimte bieden voor spel, maar ook genoeg overzicht hebben zodat je een oogje in het zeil kunt houden. Meet dus alles goed op van te voren. Als je een huisje met schommels neemt, check dan ook of er genoeg zwaairuimte is.

Materialen

Houten speelhuisjes zijn populair vanwege hun natuurlijke uitstraling, maar er zijn ook kunststof opties beschikbaar. Het is maar wat je voorkeur heeft. Zorg er wel voor dat het materiaal duurzaam en weerbestendig is, zodat het lang meegaat. Gezien de hoeveelheid buien, die ons land kent is dat wel een must.

Onderhoud

Overweeg hoeveel onderhoud het speelhuisje vereist. Sommige houten modellen moeten periodiek worden behandeld om te voorkomen dat ze vervallen, terwijl kunststof huisjes meestal minder onderhoud vergen. Om eerlijk te zijn, is het wat ons betreft heel erg meegevallen. We hebben een houten speelhuisje dat weer en wind doorstaan heeft tot nu toe. Gewoon goede kwaliteit kopen, dat scheelt enorm.

Gewoon doen!

Een speelhuisje voor kinderen is niet alleen een leuke toevoeging aan je buitenruimte, maar het biedt ook tal van voordelen voor de ontwikkeling van je kinderen. Door zorgvuldig te kiezen en te zorgen voor de veiligheid en duurzaamheid, kun je een speelhuisje creëren waar je kinderen jarenlang van kunnen genieten terwijl ze leren, spelen en nieuwe avonturen beleven in de frisse lucht. Wij hebben al drie kinderen er volop plezier van zien hebben met hun vriendinnetjes. Het was absoluut de aanschaf waard.

speelhuisje voor kinderen