Je hebt van die mensen die voordat ze een spel gaan spelen uitgebreid de uitleg van het spel eerst gaan bestuderen. Ik ben duidelijk niet een van die personen. Toen ik Crocs Socks ging uitproberen dacht ik dat dit ook echt niet nodig was. Dit is gewoon een variant van memory met krokodillen,  matchende sokken en een plopper. Memory vindt mijn dochter van 3 al erg leuk (je moet natuurlijk wel wat minder stukjes gebruiken) en nu ook nog een tool (de plopper, die zij een stempel noemt op de ene of andere manier). Het werkte perfect, dus wat dat betreft geeft dat de mogelijkheid om dit spel ook gewoon als memory te gebruiken. En het ploppen vond ik wel echt een extra dimensie geven. Geeft op de ene of andere manier ook een goed gevoel zo’n kaartje beetje vacuüm zuigend optillen. 

Het spel werd nog leuker

Echter toen ik voor de vorm toch maar eens het boekje opensloeg van Crocs Socks (waar overigens maar 8 regels in stonden, dus dat had ik misschien ook prima kunnen lezen van tevoren) kwam ik erachter dat het idee van dit spel toch net iets anders was. Je legt alle sokken open neer, en je maakt vervolgens een stapel krokodillen. Per keer draai je een krokodil om en ga je met je plopper zo snel mogelijk op zoek naar de juiste sok. Hierbij moet je ook opletten of je wel de goede kant sok hebt. Waarbij je voor jonge kinderen dit natuurlijk nog even kan negeren voor het gemak. 

Geschikt voor iedereen

Kortom, ipv een geheugen spelletje een snelheid spelletje. Op de doos staat 4+. maar mijn dochter had het eigenlijk ook al heel goed door, en was er nog best goed in. Het concept proberen te winnen zat er nog niet echt in, we hadden een stapel samen. En doordat ik het spel een paar keer had veranderd wegens mijn gebrek aan voorbereiding nam zij initiatief om dit ook af en toe te doen door stapels weer opnieuw het spel in te gooien. Ik zou dit spel zeker aanraden, en begrijp wel waarom het speelgoed van het jaar is. Mijn dochter volgens mij ook, want die is ook dol enthousiast! Dus ben je op zoek naar memory of meer een snelheidsspel? Met Crocs Socks kan het allebei 🙂 Overigens kan je met memory ook altijd een snelheidsspel ervan maken bedacht ik me.

Geschreven door Liselot

Genomineerd voor speelgoed van het jaar

Crocs Socks is genomineerd in de categorie 4 / 5 jaar. Zoals altijd is er een prachtig verhaal met waarom het zo geweldig is. Deze deel ik graag met je:

Krok’s Sokken is een leuk gezelschapsspel waarbij goed kijken en reactiesnelheid belangrijk zijn. Het vraagt om visueel scannen, waarnemen van visuele details, patroonherkenning, spiegelen en het ontwikkelen van een efficiënte zoekstrategie en daarnaast snel reageren, of juist jezelf afremmen als je ziet dat je toch niet het goede plaatje probeert vast te zuigen (‘inhibitie’). De combinatie van de plopper en het snel reageren zorgt voor veel hilariteit. De spelers moeten wel redelijk aan elkaar gewaagd zijn. Kinderen die een stuk jonger zijn dan de anderen zullen zelden een kaartje te pakken krijgen en kunnen dan gefrustreerd raken.

Oh ja, het spel is ook hier te koop.