Als ouder wil je je kind te allen tijden beschermen waar je kan. Zeker kleine kinderen kunnen nog zo kwetsbaar zijn met hun broze botjes en niet volgroeide schedel. Wist je trouwens dat het tot drie jaar kan duren voordat de voorste fontanel is gesloten? En dat de schedel pas rond het achtste levensjaar is uitgegroeid? Je moet er toch niet aan denken dat er daar iets mee gebeurt? Het zal je dan ook vast niet ontgaan zijn, dat ik de kinderen altijd een fietshelm op doe als we er met de fiets er op uitgaan. Ook al vinden ze het zelfs soms stom en overbezorgd, want ze “kunnen toch fietsen?” Toch weten ze dat het moet van mij en daar geen discussie over bestaat. Ik heb daar zelf zo mijn redenen voor.

Waarom de kinderen een fietshelm op moeten

  • Ik denk / hoop dat, als ik ze van jongs af aan al een helmpje op doe als we gaan fietsen, ze niet beter weten dan dat dat zo hoort. (ze droegen het daarom ook in hun fietsstoeltjes). Oké, er zijn zo nu en dan discussies erover, maar over het algemeen zijn ze het gewend en wordt het geaccepteerd.
  • Als ze gaan fietsen zijn ze vaak nog verre van stabiel op de fiets.
  • Het kan een gevoel van veiligheid geven.
  • Het is een kleine moeite een fietshelm op te zetten.
  • Er zijn altijd andere weggebruikers, die onvoorspelbare dingen zouden kunnen doen wat een val veroorzaakt.
  • Als ze op hun hoofd vallen en geen helm dragen, ben je verder van huis.

Voortschrijdend inzicht?

Motorhelmen zijn al jaren verplicht. Je bent zelfs strafbaar als je zonder de weg op gaat. Je hoofd is nou eenmaal kwetsbaar en heeft extra bescherming nodig zodra je je in het verkeer begeeft. Dus waarom dan beperken tot motorrijders? Het is waar, ik droeg vroeger ook geen fietshelm. Maar ik droeg het ook niet bij het skieën en nu wel. Ik was één van de eerste skieërs met een helm op de piste en nu is het bijna vanzelfsprekend om er eentje te dragen. Het zal mij niets verbazen als dat ook straks ook gebeurt met alle fietsers. Op zich is het ook best logisch. Het hoofd is erg kwetsbaar en dat dien je te goed beschermen. Dus bij aanschaf van een kinderfiets, koop je dan gelijk een helmpje erbij. En ook een goed fietsslot trouwens!  Bijvoorbeeld een slotenspeciaalzaak vouwslot in combinatie met een traditioneel ringslot. Ook handig voor de motor! Be better safe than sorry! Toch?