Laatst vertelde ik jullie al dat ik eindelijk een heerlijke crème heb gevonden, die fijn en betaalbaar is. Het ging me vooral om het feit dat het gewoon een hele lekkere crème is, maar toevallig was het ook nog eens een ecologisch verantwoord product. En ik merk toch dat het vaak dubbelop genieten is wanneer je, terwijl je iets goeds doet voor jezelf, ook nog iets goeds doet voor het milieu. Hier daarom een aantal fijne verwenmomenten, en hoe je hier ‘groen’ van geniet.

Iets nieuws kopen – groen dus

Als mama koop ik niet zo heel snel iets nieuws voor mezelf. Het voelt vaak niet als een prioriteit; je zult het wel herkennen. Maar eigenlijk vind ik het heerlijk om iets nieuws uit te zoeken, vooral als het op kleding aankomt. Dat fijne gevoel van een spiksplinternieuwe outfit, die je zelfvertrouwen direct een boost geeft. Dat blijft gewoon genieten. Om het groen te houden, kun je kiezen voor ecologisch verantwoorde collecties. Let er dan wel op dat de producenten gecertificeerd zijn, bijvoorbeeld door een organisatie als de Global Organic Textile Standard (GOTS); dan weet je dat het ook op sociaal vlak fair is. Een voorbeeld van zo’n gecertificeerde kledinglijn is deze ecologische lijn met bio-katoenen kleding.

Kruidenthee uit eigen tuin

Dit zijn eigenlijk twee verwenmomenten in één, want zowel het kweken van de kruiden als het drinken van de thee is ontspannend. Als je een tuin of balkon hebt, kun je buiten je favoriete kruiden planten in een perkje of pot. Maar als je niet over een buitengedeelte beschikt, kun je de kruiden ook kweken in een potje op de vensterbank, op een plek met veel zonlicht. Kies voor kruiden waar je graag verse thee van drinkt, zoals munt, salie, citroenmelisse of kamille. Het proces van uitzoeken hoe je de plantjes het beste kunt verzorgen, zien hoe ze opbloeien en oogsten van je eigen thee is erg bevredigend. Zet de ketel aan, loop even de tuin in om de blaadjes eigenhandig te plukken en ga dan rustig zitten voor een kopje dampend geluk. Hmm…

Picknicken in de natuur

En als we het dan toch over plantjes hebben: je beleeft een dubbel groen verwenmoment door ecologisch verantwoord te gaan picknicken in de natuur. De zon laat zich al wat vaker zien, en in plaats van dat je tussen de bedrijven door met die goede vriendin in de keuken gaat zitten koffieleuten, is het nog fijner – en gezonder! – om even in de buitenlucht te vertoeven. En dat groen aanpakken, slaat natuurlijk niet alleen op de locatie: het betekent ook dat je herbruikbare bordjes, bestek en tassen gebruikt. Nog groener is het om te kiezen voor middelen die gemaakt zijn van biologisch afbreekbaar materiaal, zoals bamboe. Zo geniet je zelf van de voordelen van de buitenlucht en de zon, en help je het milieu ook een handje.