Mag ik even klagen? Ik heb er een beetje de balen in. En weet niet zo goed hoe ik het het beste oplossen kan. Het gaat om ons internet thuis. Deze lijkt de laatste tijd erg knudde te zijn. Geen idee hoe dat komt, maar het is wel sinds we een upgrade hebben gedaan. Nou, het voelt eerder als een downgrade. De ontbrekende technische kennis bij manlief helpt dan ook niet.

Grote paniek

Een paar maanden geleden kwam ik thuis en was er paniek bij de kinderen. De televisie deed het niet meer! Ze hadden geen idee waarom niet, want het deed het al niet meer bij het aandoen. Ik was even bang dat die overleden was, maar na het aanzetten bleek dat er geen internet verbinding was. Ons internet en tv abonnement wordt netjes betaald, dus daar lag het niet aan. Na een blik op mijn telefoon wist ik het zeker: onze wifi lag er uit. Ik vroeg aan manlief wat er gebeurd was, maar hij kon geen helderheid geven. Hij had niets raars gezien in de meterkast en of ik maar even de provider kon bellen. Nadat ik een half uur in de wacht had gezeten, ging ik samen met de monteur aan de telefoon de meterkast in. Binnen tien seconden kon ik al door de grond zakken. Met onze router was overduidelijk helemaal niets mis. De stekker zat er gewoon niet in! Ik voelde me oprecht een dom gansje. Maar ja, onze superwifi deed het nog steeds niet naar behoren, dus heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om een afspraak voor een monteur thuis te maken. De eerste man die langs kwam kon het niet oplossen. De tweede monteur heeft wel iets gedaan, maar nu werkt de printer niet meer. Zucht dus!

Tijd om over te stappen?

Inmiddels waren we dus weken verder en erger ik mij steeds meer aan ons internet. Altijd als ik even een film wil streamen had de televisie geen verbinding met de wifi. Netflix werkt dan wel gewoon nog, omdat dat weer een extern kastje is. Als ik wilde printen, moest ik naast de printer gaan staan om op diens netwerk in te loggen. Redelijk ruk dus. Manlief was er al helemaal klaar mee. We vragen ons dan ook af of we niet bij een ander ons internet en tv moesten afsluiten. We betalen voor super werkend internet en dat hebben we niet. Als we dan toch zoveel geld neer moeten leggen elke maand, dan moet het wel functioneren.

Uit onverwachte hoek

Vlak voor de zomer vaarde ik mee op de bekende blogboot waar ik voor het eerst kennis maakte met FRITZ! Een vrij onbekend merk voor ons simpele consumentjes, maar als je het eenmaal kent kan je niet meer zonder. Op de boot waren twee mannen mee van FRITZ!: een salespersoon en een techneut. Ze vertelden over alle ins and outs van de routers van hun werk en waarom het in ieders huishouden geïnstalleerd zou moeten worden. Ik vertelde over onze internet perikelen en dat we de meest geavanceerde en gespecialiseerde monteurs van KPN al over de vloer hadden gehad. Dat we extra uren hadden betaald en inmiddels super versterkers hadden en het nog steeds niet naar behoren werkte. De techneut van FRITZ! had slechts één antwoord: challenge accepted!

Bij ons thuis

Afgelopen september was het dan zo ver. FRITZ! kwam gezellig bij ons thuis langs om het hele netwerk een make-over te geven. Het klinkt overigens een stuk ingewikkelder dan het was hoor! Maar was wel erg blij dat het voor ons werd gedaan. Alhoewel de beste man van FRITZ! mij ervan overtuigde dat ik het ook zelf had kunnen doen. Wat hij allemaal gedaan heeft? Het begon met het weghalen van de router van KPN en deze te vervangen door een FRITZ! router. Een beter exemplaar dus. Ze zijn overigens ook te bestellen bij KPN zelf, maar dan moet je wel wat ervoor betalen. Het is immers een duidelijke upgrade ten opzichte van hun eigen standaard router. Enfin, het begon dus met het vervangen van de hoofdrouter. Op de eerste en tweede verdieping heeft hij een sterke repeater neer gezet. Eentje naast de printer boven en eentje op de kamer van dochterlief. In de woonkamer is ook een kleine versie geïnstalleerd voor de extra boost.

Update

Inmiddels zijn we enkele maanden verder en hebben we uitvoerig de FRITZ! apparaten kunnen laten werken en daarmee testen. Ik kan je zeggen, dat ik zeer tevreden ben over ons internet nu. We hebben bereik in heel ons huis! Jawel! Als ik boven op zolder ben, hoef ik niet meer naar 5G om te schakelen omdat het signaal anders te zwak is. Gewoon in heel het huis werkt het optimaal. Ik hoef ook niet meer naast de printer te staan als ik iets printen wil. Of op dat netwerk over te schakelen. Het werkt gewoon zoals het hoort. Het enige wat koppig doet, is de SONOS. Deze blijft af en toe haperen als we een nieuw nummertje opzetten. Ik denk stiekem dat het gewoon door SONOS zelf zo geïmplanteerd is zodat we van de 1e generatie afstappen en nieuwe dure dingen aanschaffen. Pech voor ze, want we accepteren deze glitch. De FRITZ! is dus echt een ware uitkomst gebleken!

Fritz!

De FRITZ! apparaten

Dan vraag je je natuurlijk af welke units wij exact in huis hebben staan nu. Ik heb ze even voor je op een rijtje gezet.

We starten in de meterkast met de Fritz!Box 7590 AX. De FRITZ!Box 7590 AX zorgt als Mesh Wi-Fi-centrale voor de beste Wi-Fi-kwaliteit in het hele thuisnetwerk. Verdeelde Wi-Fi-knopen (bijv. FRITZ!Box en meerdere FRITZ!Repeaters) worden in het Mesh Wi-Fi-netwerk samengevoegd tot één slim Wi-Fi-netwerk. De FRITZ!Box 7590 AX is dan de centrale (Mesh Master) en stuurt alle andere toegangspunten actief aan, zodat de in het thuisnetwerk gebruikte Wi-Fi-eindapparaten altijd zijn aangemeld bij het toegangspunt met de beste verbinding. Mobiele Wi-Fi-apparaten wisselen automatisch tussen de toegangspunten zonder onderbreking van actieve toepassingen. Simpel gezegd hebben wij de router van KPN vervangen door de Fritz!Box 7590 AX. Echt letterlijk omgeruild. Daarna even de software downloaden en gaan met die banaan.

Op de eerste en tweede verdieping staat een Fritz! Repeater 3000 AX. De krachtige FRITZ!Repeater 3000 AX zendt uit op drie Wi-Fi-banden (1 × 2,4 GHz, 2 × 5 GHz), die op slimme wijze parallel worden gebruikt. Door middel van automatische bandkeuze kiest de repeater altijd de meest efficiënte weg naar de verbonden Wi-Fi-apparaten. Meerdere parallelle toepassingen zoals streamen, gamen of videoconferenties zijn zonder problemen mogelijk met de FRITZ!Repeater 3000 AX.  Met andere woorden: op elke verdieping nu goed werkend internet.

We hebben een grote woonkamer, dus voor een nog betere verbinding hebben we de kleine repeater ook daar neergezet, de FRITZ!Repeater 1200. Deze werkt met twee WiFi-banden die op een slimme manier parallel worden gebruikt: door automatische bandkeuze (dynamisch cross band repeating) kiest de FRITZ!Repeater 1200 altijd de meest efficiënte weg naar de router en de verbonden WiFi-apparaten, zodat alle verbindingen in het thuisnetwerk hoge gegevenssnelheden bereiken. Zo kunnen veeleisende WiFi-scenario’s worden verwezenlijkt.

Nog wat FRITZ! info

Alle items zijn gewoon via onze geliefde Bol te koop en zeer gemakkelijk zelf thuis te installeren. En kom je er niet uit? Dan is de klantenservice van AVM – FRITZ! ook zeer klantvriendelijk en makkelijk bereikbaar. Oh ja, heb je een goede router van jezelf en kan je Wifi gewoon wat versterking gebruiken, dan zijn de repeaters eveneens een prima optie. Deze functioneren namelijk ook op andere routers. Verder is nog belangrijk om te melden, dat de FRITZ!Box de enige router is, die in Nederland gebruikt kan worden bij bestaande providers. En dat ze allemaal het zien als een upgrade. Gooi je provider router overigens nooit weg, want als je wisselt van dienst moet je deze weer inleveren. Het moraal van het verhaal? Als je internet ruk is en ook je provider weet het niet meer, verwen jezelf dan met deze simpele oplossing: Fritz!