Het is echt al best een tijd geleden, dat ik eindexamen deed. Maar vreemd genoeg heeft het zoveel indruk op mij gemaakt, dat ik er nog geregeld over droom. En het is vaak ook dezelfde droom. Of misschien wel nachtmerrie? Ik droom dan dat ik een telefoontje krijg dat mijn diploma niet meer geldig is en ik mijn eindexamen opnieuw moet doen. Zonder dat ik er echt voor geleerd heb, moet ik al die toetsen opnieuw afleggen. Nou weet ik niet hoe goed jouw kennis nog is, maar die van mij wat betreft wiskunde A en aardrijkskunde en economie I en II is echt niet meer wat geweest is.

“Ik zou keihard zakken als ik nu mijn eindexamen opnieuw moest doen”

Maar echt. Ik zou keihard zakken als ik nu mijn eindexamen opnieuw moest doen. Dat ik er nog steeds over droom, geeft eigenlijk denk ik wel aan wat voor een spannende tijd het laatste schooljaar was. Voor mijn ouders overigens ook, want die wilden liever niet dat ik mijn eindexamens over zou moeten doen. Natuurlijk ging ik geheel voorbereid (ahum) de examens in.

Nee, ik had mij waarschijnlijk veel beter kunnen voorbereiden, maar het oefenmateriaal was nogal beperkt en eentonig (saai dus). Tegenwoordig is er examenoverzicht.nl waar je niet alleen oefeningen voor alle vakken kan vinden, maar ook genoeg uitlegvideo’s. Ideaal als je als ouder zelf de stof niet meer helemaal beheerst of een eindexamen oefenen wil.

eindexamen oefenen notitieboek

ExamenOverzicht app

In het digitale tijdperk waarin we leven, moet oefenen voor eindexamens ook gewoon per telefoon kunnen. Al helemaal als de kinderen gemotiveerd moeten worden, nietwaar? Examenoverzicht heeft gelukkig dit ook al bedacht en mogelijk gemaakt. Op de app en website kan je natuurlijk de samenvattingen en bekende oefenboeken kopen. Deze komen dan digitaal terug in de app en worden eveneens fysiek thuis gestuurd. Heb je alsnog die boeken in huis zoals wij dat vroeger ook hadden. De samenvattingen zijn nieuw om te bestellen. Ten opzichte van vroeger dan. Maar wat ik nou persoonlijk zo leuk vind, is dat de app ook super veel mogelijkheden gratis aanbiedt:

  • Een begrippenlijst. Hierin staan alle begrippen met bijbehorende uitleg die je voor dat vak moet kennen op het centraal eindexamen.
  • Oude examens (incl. antwoorden) van de afgelopen 5 jaar.
  • Specifieke examentips.
  • Relevante uitlegvideo’s.
  • Van Aardrijkskunde, Biologie, Economie en Geschiedenis een multiple-choice quiz om de begrippen te leren.
  • Van de talen zijn er ook multipje-choice quizen waarmee je oude examens oefenen kan.
  • En je kan je examenrooster invoeren.

Examen oefenen voor minder stress

Tegen de tijd dat mijn meiden het eindexamenjaar in gaan is er vast nog veel meer mogelijk. Of je als ouder ooit volledig stress vrij gaat zijn? Dat lijkt mij sterk! Kinderen betekenen nou eenmaal zorgen, toch? Maar ik vind het een geruststellende gedachte dat er websites zoals examenoverzicht zijn, die de kinderen (en waarschijnlijk mij ook) kunnen bijspijkeren wat betreft de lesstof en dat je een eindexamen oefenen kan. Als je het gevoel hebt dat je de materie goed beheerst, ga je al een stuk relaxter die laatste middelbare schoolperiode in.

Begin op tijd!

En voor alles geldt altijd: begin op tijd! Nu al starten met een eindexamen oefenen, scheelt een hoop druk op het laatste moment en zal er dus uiteindelijk ook wel iets minder stress zijn. Voor alle ouders met kinderen in deze fase, succes alvast!

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

eindexamen oefenen