Als je op vakantie bent geweest, heb je ongemerkt wellicht een vervelende passagier mee naar huis genomen: de bedwants. Het zijn heel kleine insecten die kunnen leven van bloed van mensen en dieren. De diertjes hebben hun naam te danken aan het feit dat ze graag in en rondom je bed leven. Als je ‘s nachts gaat slapen, kun je ‘s morgens opstaan met rode bultjes en jeuk. Dat is lang niet altijd een muggenbeet; het kunnen ook bijtwondjes van de bedwants zijn. Dat zorgt voor een slechte nachtrust, dus is het beter om de dieren buiten de deur te houden.

Beten van bedwantsen

De beste manier om te voorkomen dat je wordt gebeten door bedwantsen, is door te voorkomen dat ze in huis komen. Je herkent bedwantsen aan hun 6 pootjes en het platte, ovale lijf. Een bedwants ziet er meestal wit of roodbruin uit en is maar 6 millimeter groot. Bedwantsen houden absoluut niet van licht. Dat is een goede manier om de bedwants buiten de deur te houden. Maar let op; de diertjes houden van warmte en uitgeademde lucht. Het is moeilijk om ze overdag te zien, want ze leven vooral ‘s avonds en ‘s nachts op.

Voorkomen van beten

Er zijn verschillende manieren om beten van bedwantsen te voorkomen. De bedwantsen bestrijden is uiteraard de meest effectieve manier. Dat kan allereerst door de bedden te controleren als je op reis gaat. Zie je kleine donkerbruine of rode vlekjes op je matras of beddengoed? Dan is de kans groot dat het bedwantsen zijn.

Verder is het aangeraden om geen koffers of tassen onder het bed te zetten. Deze kunnen het best worden geplaatst in de badkamer op de tegels, want bedwantsen houden niet van kou en licht. Wie gebruikte kleren of spullen koopt, kan deze het best eerst controleren op bedwantsen. Dat geldt ook voor het aanschaffen van gebruikte houten meubels. De bedwantsen kunnen zich namelijk ophouden in kleine kieren in het hout.

Als het al te laat is

Er is natuurlijk een kans dat de bedwants zich al in huis heeft gemanifesteerd. Het kan dan lastig zijn om de diertjes weer het huis uit te werken. De ongediertebestrijding Amsterdam kan helpen om bedwantsen uit de slaapkamer te verdrijven. Het inschakelen van een professioneel bedrijf is de duurste manier, maar ook de meest effectieve manier. Bedwantsen zijn veelal ongevoelig voor middelen die in de winkels te koop zijn. Was koffers en tassen goed uit in de wasmachine, bij een temperatuur hoger dan 60 graden.

Het vernietigen van matrassen, kleding en bedden kan helpen, maar een ervaren bestrijder inhuren is dan vaak goedkoper.