Als je niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, moet je een hoop dingen zelf regelen. Zo zal de vader in kwestie het ongeboren kind moeten erkennen bij het gemeentehuis en zal na de geboorte het gezag aangevraagd moeten worden. De mama zal voor beide aangiften haar medewerking moeten verlenen, want zonder haar gaat het papa niet lukken. Pas nadat het kind erkent is, kan dezelfde vader aangifte doen na de geboorte. Als de erkenning nog niet heeft plaats gevonden zal de moeder dus zelf aangifte moeten doen. Dit was voor mij reden genoeg om manlief op tijd mee te sleuren naar het gemeentehuis.

2601162Het is in Nederland verplicht om vanaf 24 weken zwangerschap een (dood) geboren kind aan te geven bij de gemeente. Dit betekent, dat als de erkenning door de vader nog niet gedaan is, de moeder zelf de baby zal moeten aangeven. Ik zag mezelf nog niet uit het kraambed hijsen om dat te gaan doen, dus manlief moest van mij op tijd de papieren in orde maken. Dit was ook nog eens belangrijk voor het geval hij zou komen te overlijden. Als hij namelijk dan nog niet erkend had, zou het betekenen dat zijn kind nooit zijn erfgenaam zou zijn. Er waren dus genoeg redenen om op tijd alles geregeld te hebben.

2601163Maar wisten jullie dat als de man nog getrouwd is met een andere vrouw hij nooit een kind buiten dat huwelijk als de zijne kan erkennen? De buitenechtelijke kinderen kunnen dan dus ook niet zijn naam krijgen bij de geboorte of erven. Na de scheiding kan het uiteraard aangepast worden, maar dat zal dan wel (flink wat) geld kosten. Het kan dus best voorkomen dat de man een andere vrouw zwanger maakt tijdens zijn huwelijk, maar de nieuwe mini zijn naam niet kan dragen, omdat de scheiding nog niet rond is. Als vrouw in diezelfde scheiding is dat een flinke (misschien te vergaande) machtsmiddel. Toch nog een nadeel van trouwen gevonden! De gemeenteambtenaar, bij wie wij de erkenning van Sanne regelde, vertelde ons dat zij een stel had meegemaakt waarvan de man nog getrouwd was, maar al jaren geen contact meer had met zijn vrouw. Hij moest haar dus gaan opsporen om te kunnen scheiden en zijn ongeboren kind alsnog de gewenste rechten te kunnen geven.

Heb je nog niet alles geregeld, maak dan maar snel een afspraak. Je weet maar nooit wat er in het leven gebeurt….