Vandaag ging ik met Sanne en manlief even terug naar mijn eigen jeugd. We gingen namelijk naar de première van de theatervoorstelling van Buurman & Buurman,  de poppen animatieserie waar ik vroeger ook graag naar keek. Ik denk, dat bijna iedereen ze wel kent. Wisten jullie dat de serie in 1976 voor het eerst verscheen en oorspronkelijk uit Tsjecho-Slowakije komt? Het heet daar Pat a Mat, dit zijn dan de namen van de buurmannen, en de uitdrukking “A je to” is ook Tsjechisch. Het betekent “En dat is het!”, maar in Nederland is deze uitdrukking gewoon één op één overgenomen.

IMG_6132 IMG_6139

Er is dus nu een theatervoorstelling van gemaakt voor jong, maar ook wel voor oud. Vandaag was de première in Zwolle en wij gingen er naar toe. Op het kaartje stond, dat het geschikt was vanaf 3+, dus ik was benieuwd of mijn tweejarige peuter het zou kunnen waarderen. Het heeft blijkbaar diepe indruk bij haar gemaakt, want terwijl ik dit schrijf zit mevrouw naast mij op de bank naar afleveringen van de buurmannen te kijken en zegt ze stelselmatig “Boenga Boenga” (wat Buurman & Buurman betekent volgens haar) en daarna roept ze “vallen”. De buurmannen wisten in hun theatervoorstelling inderdaad net zo onhandig te zijn als in hun tv-serie. Onder luid schaterlachen van de kinderen in de zaal. haalden de twee heren de meest hilarische capriolen uit. Ook de volwassenen moesten vaak hard lachen. 192641-Buurman-Buurman-nov2015-(sRGB)-7%20(c)%20Roy%20Soetekouw-81f2e4-large-1452620154De buurmannen in de theatershow zijn goed gecast, want hun stemmen leken erg op die van de heren uit de tv-serie. Alleen jammer, dat ze niet ook konden zingen in dezelfde stem, maar dat zal vast onhaalbaar zijn geweest.

De Buurman & Buurman theatershow bevat een aantal liedjes gezongen door de buurmannen. De muziek is vrolijk en nodigt zeker uit tot meedoen. Het maakt de voorstelling nog niet een musical, want er wordt niet voortdurend in gezongen. Misschien maar goed ook, want de gesproken teksten zijn daar gewoon te grappig voor en gelukkig ook typisch Buurman & Buurman. De titel van de theatershow is Buurman & Buurman worden beroemd, maar eigenlijk bestaat het verhaal uit twee delen: de perikelen rond de tv zelf en het op de tv proberen te komen.

Vooral het eerste gedeelte en het begin van het tweede gedeelte is zoals je Buurman & Buurman kent. Het laatste stuk is niet zoals de serie, maar wel nog steeds ergvermakelijk om naar te kijken. Al met al dus een leuke voorstelling en een prima dagje uit. Wat ons betreft een aanrader!

Lees ook over de nieuwe voorstelling “A je to“.

Hier kan je vinden in welke theaters de nieuwe voorstelling vertoont wordt en kan je kaartjes kopen.