Word je binnenkort 30 jaar? Alvast gefeliciteerd! Dit is een mijlpaal in je leven. Veel mensen kijken op naar 30 jaar worden, omdat ze zich ‘oud’ voelen. Het behalen van deze leeftijd is juist een zegen. Ben je benieuwd waar je mee te maken kunt krijgen als je 30 jaar wordt? Lees dan snel verder. 

Een quarterlife crisis

Je hebt vast wel eens gehoord van een midlife crisis. Een quarterlife crisis is een variant hierop. Je kunt deze crisis al hebben meegemaakt voor je 30ste. De quarter crisis ontstaat namelijk ongeveer tussen de 20 en 35 jaar. Gemiddeld krijgen mensen last van een quarter crisis als ze 26 jaar en negen maanden zijn. Geen zorgen, niet iedereen krijgt ermee te maken. Het betekent simpelweg dat je een periode doorgaat dat je het leven zwaar of erg lastig vindt. Dit is een fase die tijdelijk is. Hiervoor is het wel belangrijk om aandacht te geven aan je gevoelens. Als je je gevoelens negeert kan de periode erg lang duren. Gemiddeld duurt de periode elf maanden. De meest voorkomende klachten bij een quarterlife crisis zijn onzekerheid. Een quarterlife crisis heeft ook een groot voordeel. Het zorgt ervoor dat je goed nadenkt over de keuzes die je maakt en de richting die je op wilt met je leven.

Je verliest spiermassa

Op je 30ste levensjaar bevind je je op de piek van je fysieke gezondheid. Daarna gaat het helaas alleen maar achteruit. Dit geldt ook voor de spiermassa. Vanaf je 30ste begint de afbraak van spiermassa. Als je minder spiermassa hebt, gaat je energiebehoefte ook achteruit, waardoor je minder moet eten. Als je dit niet doet, zal je aankomen. Gelukkig kun je wel iets doen tegen de afbraak van spiermassa. Dit kun je beperken of compenseren door voldoende eiwitten te eten en krachttraining te doen. Je moet wel beide doen, alleen eiwitten eten heeft namelijk veel minder effect. De kans is dus groot dat je lichaam veranderd. Dat is wel weer een goed excuus om nieuwe lingerie en bikini’s te kopen. Dit klinkt allemaal nadelig, maar het kan je wel motiveren om weer te gaan sporten!

Je vruchtbaarheid

Mannen van 30 jaar zijn nog erg vruchtbaar. Mannen kunnen namelijk nog tot hoge leeftijd kinderen krijgen. Pas na gemiddeld 45 jaar gaat wordt de kwaliteit van het sperma minder. Zo worden de zaadcellen minder beweeglijk, wat een negatief effect heeft op een bevruchting. Bij vrouwen wordt de vruchtbaarheid vanaf het 30ste levensjaar een stuk minder. Al vanaf jonge leeftijd neemt de kans op zwangerschap per jaar paar procent af, maar vanaf het 30ste levensjaar gaat dit een stuk sneller. De kans op zwangerschap tussen je 30ste en 35 jaar is elke maand ongeveer 15 tot 25%. Vanaf je 35ste is de kans gezakt naar 7 tot 15%. De meeste vrouwen komen tussen de 45 en 60 jaar in de menopauze, waardoor je niet meer vruchtbaar bent. Een groot voordeel hiervan is dat je geen last meer hebt van je ongesteldheid.

Zoals je leest heeft elk voordeel ook een nadeel. Daarnaast kennen de meeste mensen zichzelf pas echt goed als ze 30 jaar zijn. Hierdoor ben je een stuk zelfverzekerder en durf je meer in het leven.