Afgelopen zomer waren wij op vakantie in het heerlijk Frankrijk. We hebben echt onwijs genoten van een kleinschalig park met twee zwembaden. Het werd gerund door een echtpaar, oorspronkelijk uit België. Zij hebben geprobeerd het samenhorigheidsgevoel terug te laten komen in hun park en dat is aardig gelukt. Twee keer per week kan je je inschrijven voor een gezamenlijk diner. Dan worden alle gasten aan hele lange tafels gezet en wordt er gezamenlijk mosselen gegeten of gebarbecued. De laatste avond dat wij daar aan tafel zaten, viel het mij op dat er een drone boven ons hoofd vloog. Er werden nieuwe foto’s voor de website gemaakt, werd mij verteld. Ik was op slag overtuigd. Ik wil eigenlijk stiekem ook een drone kopen!

Wat is een drone?

Het woord drone komt uit de Engels taal. Volgens de oorspronkelijk tekst is de definitie: een onbemand radiografisch bestuurd vliegtuig dat wordt gebruikt voor verkenning en bombardementen. Tegenwoordig is de betekenis wat ruimer. Immers zal de gemiddelde hobbyist niet snel over gaan tot bombardementen (hoop ik). Het betekent dus ook een luchtvaartuig zonder piloot die wordt bestuurd vanaf de grond. Het woord komt uit het Engels en betekent mannetjes bij.

Een drone is nu niet meer dan een vliegtuigje of helikopter zonder een actie meevliegende piloot. Het is vaak uitgerust met een camera waarmee je foto’s en video’s kan maken vanuit de lucht. Sommige drones zijn zelfs uitgerust met een GPS-systeem waardoor ze nog preciezer kunnen vliegen. Handig voor als je je echtgenoot wil volgen ;-). Dat is natuurlijk niet voor mij de reden er eentje in huis te halen. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer lichtshows met tientallen drones tegelijkertijd in de lucht. Wie weet zal er ooit een nieuwjaar zonder vuurwerk komen en met alleen maar techniek aan de hemel.

Waarom ik een drone wil?

Toch lijkt het mij erg geinig om zelf zo’n ding te hebben. Hoe geweldig is het om vanuit de lucht opnames te kunnen maken van de kinderen! Ik heb bij vrienden het al gezien, dat ze filmden tijdens de vakantie. En het geeft echt een special effect. Zo zie je je kinderen eigenlijk nooit. Aangezien ik mijn YouTube en TikTok toch wel uniek wil houden, lijkt het mij heel bijzonder om ook op deze manier mijn kroost eens vast te leggen. Dus, sinds deze zomer, staat de drone op mijn verlanglijstje.