Zal ik je wat vertellen? Je weet al natuurlijk dat ik eigenlijk gewoon vierkante oogjes heb. Dus graag televisie kijk, bedoel ik. Mijn favoriete genre is dan romantiek. Tja, ik blijf nou eenmaal een vrouw. Zo nu en dan maak ik ook graag een uitstapje naar andere genres. Zo ben ik wel eens in de sci-fi mood. Of als ik samen met manlief kijk, iets van een horror of thriller. Maar ook voor een goede actiefilm of politieserie ben ik te porren. Ik heb oneindig veel csi’s gezien bijvoorbeeld. Net zoals alle klassiekers Die Hard en Beverly Hills Cop. Van ons eigen landje heb ik eigenlijk nog nooit iets gezien anders dan de trailers. En daar van is er slechts eentje, die mij enigszins aansprak. Maar om nou mijn avond er om heen te plannen of halverwege in te vallen is ook weer niets. Ik denk dat iedereen dat wel kan beamen. Heb je bijvoorbeeld Flikken Maastricht gemist? Dan is er nog steeds geen man overboord, want dan kijk je gewoon even online terug.

Ken jij deze serie al?

Eerlijk gezegd kende ik Flikken Maastricht zelf nog niet echt. Alleen de vooraankondigingen zag ik wel eens voorbij komen. Maar ik hard er wel zoveel goede verhalen over gehoord, dat ik toch maar eens een aflevering gekeken heb. Ik ben nog steeds geen groot fan van Nederlandstalige series, maar Flikken kan ik wel waarderen. Vooral van Angela Schijf werd ik erg enthousiast. Wat is het toch een topvrouw! Ik hoop niet dat zij in dit vijftiende (!) seizoen uit de serie gaat. Net nu ik er een beetje in zit! En een aflevering missen hoeft ook niet meer gelukkig.

Opnemen of terugkijken?

Ik herinner me nog zo hoe het vroeger was. Als je dan iets graag wilde zien, maar het kon niet op die dag of tijdstip, dan stelde je je videorecorder in om het op te nemen. Praktisch? Bij verre van! Het werkte alleen als je echt met het apparaat overweg kon. Dat was al een dingetje. Verder kon je maar één programma opnemen. Totaal niet praktisch als je een wekelijkse serie volgde en drie weken op vakantie ging. Dan miste je toch weer twee afleveringen. En wat ook erg frustrerend was, was dat je ook nog wel eens over een ander opgenomen (nog niet bekeken) programma opnam. Niet handig dus!

Tegenwoordig is het opnemen een stuk makkelijker. Wat ik zelf nog prettiger vind, is de terugkijk functie op de televisie zelf. Wij kunnen zo’n anderhalve week naar het verleden terug scrollen. En als ik halverwege instap, dan druk ik op het groene knopje en bij de meeste kanalen start het programma dan opnieuw. Lang leve de smart tv. Maar er zijn genoeg mensen, die deze luxe nog niet hebben. Voor hen is het dan weer fijn, dat er online zoveel mogelijk is. Zo is er bijvoorbeeld NLZIET. Daar kan je voor een klein bedrag al je favoriete Nederlandse series terug zien. Voordelen? Jij bepaalt wanneer je kijkt. Met drie weken vakantie hoef je niets te missen. Je neemt gewoon je series mee! Lekker vanaf het strand een aflevering terugkijken. Klinkt dat niet heerlijk zen?