Wenteltrappen, of de ronde trappen zoals mijn dochters het noemen, zijn een stuk beroemder dan je denkt. Soms zijn het architectonische meesterwerken die al eeuwenlang bestaan en bewonderd worden. Ze zijn dus ook meer dan alleen een manier om omhoog te komen. Een goede wenteltrap renovatie zal dan ook wel vaak genoeg plaats vinden. Zo kunnen de mooiste werken blijven bestaan en aanschouwd worden. Ik heb de acht meest bekende voor je opgezocht.

1. De Wenteltrap van het Vaticaanse Museum, Rome

Een van de meest beroemde wenteltrappen ter wereld bevindt zich in het Vaticaanse Museum in Rome. Ontworpen door architect Giuseppe Momo in 1932, staat deze trap bekend om zijn elegante spiraalvormige structuur en de delicate balustrades die de trapleuning ondersteunen. De trap is een meesterwerk van neoclassicistisch design en staat bekend om zijn harmonieuze proporties. Het is een populaire attractie geworden voor bezoekers van het museum.

2. De Wenteltrap van het kasteel van Chambord, Frankrijk

Het kasteel van Chambord in de Loire-vallei van Frankrijk staat bekend om zijn prachtige architectuur, en de wenteltrap is daar geen uitzondering op. De trap, ontworpen door Leonardo da Vinci, is een meesterwerk van renaissancekunst. Het heeft een dubbele spiraalvormige structuur die naar het midden toe beweegt, zonder dat de twee trappen elkaar kruisen. Dit unieke ontwerp maakt het een van de meest opvallende wenteltrappen ter wereld.

3. De Wenteltrap van het kasteel van Edinburgh, Schotland

Het kasteel van Edinburgh is een historisch monument dat hoog boven de stad uittorent. Binnenin bevindt zich een prachtige wenteltrap die bekend staat als de “Stone Staircase” of de “Jacob’s Ladder”. De trap dateert uit de 16e eeuw en is gemaakt van zandsteen. Het heeft een elegante spiraalvormige structuur met uitgehouwen details, zoals het wapen van koning James VI van Schotland, dat een gevoel van koninklijke pracht toevoegt aan de trap.

4. De Wenteltrap van het Kusama Museum, Japan

Het Kusama Museum in Tokio, Japan, staat bekend om zijn hedendaagse kunstwerken, maar het heeft ook een opvallende wenteltrap die een kunstwerk op zichzelf is. Ontworpen door architect Kume Sekkei, heeft de trap een minimalistisch ontwerp met witte muren en een slanke, spiraalvormige structuur. Het creëert een gevoel van lichtheid en beweging terwijl bezoekers naar boven lopen, wat de kunstervaring versterkt.

5. De Wenteltrap van het Loretoklooster, Tsjechië

Het Loretoklooster in Praag, Tsjechië, herbergt een van de meest legendarische wenteltrappen ter wereld. Volgens de legende zou de wenteltrap van het Loretoklooster in Praag door de heilige Jozef zijn gemaakt zonder het gebruik van spijkers. De trap staat bekend als de “Heilige Trap” en is een bedevaartsoord voor gelovigen. De trap heeft een uniek ontwerp met twee spiralen die om elkaar heen draaien, maar elkaar nooit kruisen. Het houtsnijwerk en de versieringen op de trap zijn prachtig en getuigen van het vakmanschap van die tijd.

6. De Wenteltrap van het Palazzo Contarini del Bovolo, Italië

In de charmante stad Venetië, Italië, bevindt zich het Palazzo Contarini del Bovolo, een elegant gotisch gebouw dat beroemd is om zijn wenteltrap. De trap staat bekend als de “Scala Contarini del Bovolo” en dateert uit de 15e eeuw. Het unieke kenmerk van deze trap is de combinatie van verschillende architectonische stijlen, waaronder gotisch, renaissance en oosterse invloeden. De trap is een spectaculaire mix van bogen, kolommen en balustrades, en biedt een prachtig uitzicht over de stad vanaf de top.

Lees ook: hoe je de lokale cultuur het beste kan ervaren

7. De Wenteltrap van het Château de Blois, Frankrijk

Het Château de Blois, gelegen in de Loire-vallei van Frankrijk, herbergt een prachtige wenteltrap die bekend staat als de “Escalier François I”. Deze trap werd gebouwd in opdracht van koning Frans I in de 16e eeuw en combineert gotische en renaissancistische elementen. Het is versierd met beeldhouwwerken, reliëfs en gebrandschilderde ramen, en ademt een koninklijke sfeer uit. Het is een indrukwekkend voorbeeld van de overgang van de middeleeuwse architectuur naar de renaissancestijl.

8. De Wenteltrap van het State Capitol Building, Verenigde Staten

In de Verenigde Staten heeft het State Capitol Building in Santa Fe, New Mexico, een iconische wenteltrap die bezoekers verwelkomt. Deze trap, ontworpen door architect Isaac Rapp, werd gebouwd in 1880 en is gemaakt van gietijzer. Het unieke kenmerk van deze trap is de spiraalvormige leuning die als een slingerende slang omhoog gaat. Het is een perfect voorbeeld van de Victoriaanse architectuur en is een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van het gebouw.

Welke vind jij de mooiste wenteltrap?