Kamperen. Je bent er dol op of je verafschuwt het. Er lijkt niets tussenin te zitten. Mensen die in hun jeugd altijd al veel gekampeerd hebben, hebben hier vaak zeer dierbare herinneringen aan. Ook toen ze dit nog deden voor het ‘kindertijdperk’. Nu je eenmaal kinderen hebt, vraag je je soms misschien heimelijk af hoe je ouders dit vroeger deden. Want is kamperen met jonge kinderen eigenlijk wel te doen? Natuurlijk! Als je er goed over nadenkt, hebben kinderen namelijk maar weinig nodig. Maar er zijn genoeg manieren om het voor jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. 

Wil jij voor de eerste keer kamperen met je kinderen? Maar heb je geen idee hoe je dit aan moet pakken? Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen. 

Gemak dient de mens 

Wanneer je met jonge kinderen op vakantie gaat, moet je ook toegeven dat je zelf moeilijk aan je rust komt. Toch is het genieten om die blije gezichtjes te zien. Niemand zit er echter op te wachten om er urenlang over te doen om een tent op te zetten of om luchtbedden op te blazen. Probeer het je daarom zo gemakkelijk mogelijk te maken. 

Gebruik bijvoorbeeld slaapmatten in plaats van luchtbedden. Deze liggen heerlijk comfortabel, blazen zich voor een groot deel zelf op en zijn ook nog eens gemakkelijk in- en uit te vouwen. Gemak dient de mens! 

Ook op het gebied van tenten is er enorm veel te vinden. Wanneer je een absolute newbie bent in het opzetten van een tent, is het belangrijk dat je er voor één kiest die relatief gemakkelijk te plaatsen is. Probeer dit thuis alvast een aantal keer uit, zodat je zeker weet dat het op vakantie straks heel makkelijk zal gaan.

Een goede voorbereiding is het halve werk 

Geloof ons, je wilt niet net aangekomen zijn op de plaats van bestemming en er vervolgens achter moeten komen dat je nog van alles moet halen. Daarom geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er voor dat je tijdig alles in huis hebt. Op die manier bespaar je enorm veel extra tijd en kan je eenmaal aangekomen direct van je vakantie genieten. Dat zorgt niet alleen voor minder stress, maar zal je ook nog eens veel gezelligere kinderen opleveren. 

Geniet van de eenvoud 

Maak je zeker niet al te druk om alle bijkomstigheden tijdens het kamperen. Je hebt geen volledig animatieteam  en gigantisch zwembad nodig om te kunnen genieten. De meeste activiteiten verzin je gewoon zelf. Lekker op ontdekking in de vrije natuur. Speeltuinen in de buurt opzoeken of gewoon vriendjes maken op de camping. Dit zijn dingen waar je dagen volledig mee kunt vullen. De hele dag in de buitenlucht zijn. Dat is al een traktatie. Kinderen hebben echt heel weinig nodig om samen te kunnen genieten. Alleen al alle extra aandacht, de tijd samen. Je kunt het natuurlijk ook zelf nog wat specialer maken. Bijvoorbeeld door je kinderen iedere ochtend te trakteren op een heerlijk uitgebreid ontbijt. Op de camping kan alles. In een heerlijk, rustig tempo. Daar word je zelf ook helemaal zen van. En is dat niet waar het op vakantie allemaal om draait? 

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock