Over nog geen twee weken is het zo ver. Dan is het grootste effect van het bereiken van de vierjarige leeftijd daar: de kleuter zal dan eindelijk voor het eerst naar school gaan. De hele zomer heeft ze aan het idee mogen wennen en dan is binnenkort eindelijk het moment daar. Ik weet niet of ze het al helemaal beseft, maar ik des te meer voor haar. Mijn kleine meisje gaat naar de grote vreemde basisschool! Daar zal ze ineens weer tot de kleintjes behoren. Gelukkig heeft ze daar al een beetje aan kunnen wennen op de BSO (en ik dus ook).

De vragenlijst

Afgelopen tijd was ik al druk bezig met de voorbereidingen, die je als ouder moet treffen als je kind voor het eerst naar de basisschool gaat. Het is niet alleen een kwestie van inschrijven. Vlak voor haar vierde verjaardag ontvingen we namelijk een zeer uitgebreide vragenlijst om in te vullen. Wij vonden het best wel confronterend, want als ze alles op die lijst al moest kunnen, hadden we nog flink wat te oefenen met haar. Eh nee, onze dochter kan nog niet haar eigen naam spellen. Moet dat dan? En nee, ze kan ook nog niet rekenen. Had dat dan gemoeten? Gelukkig hebben de lieve dames van het kinderdagverblijf mij gerustgesteld, dat het ook allemaal nog niet hoeft. De school zou alleen willen weten of onze kleuter een speciale behoefte zou kunnen hebben. Zeg dat dan gewoon!

Overblijven

Daarna kwam nog een ladingpapierwerk om in te vullen, waaronder de inschrijving voor de overblijf. Nadat ik van de shock bekomen was hoeveel het kostte, las ik de regels door. Net zoals op de school zelf, wordt door de overblijf gestimuleerd om zoveel mogelijk gezond voedsel mee te geven. Het eten moest wel weer gescheiden worden van de ochtend “snack”, omdat de kinderen anders alles al op hadden vóór de lunch. Kortom, koop maar een hele zooi bakjes voor je kind om mee te nemen. Oh ja, vergeet ook niet een drinkbeker aan te schaffen, want de school is afvalvrij dus het meenemen van drinkpakjes wordt niet gewaardeerd.

Schoolpakket

Gelukkig had ik net van Bertoy een prachtig pakket ontvangen van het merk Crocodile Creek (onder andere te koop bij www.dehorlepiep.nl)  voor het nieuwe en eerste schooljaar van onze kleuter.  In dit pakket trof ik een rugtas, een drinkbeker, een broodtrommel en twee snackboxjes. Een prachtig samengestelde set dus voor de naderende schooldagen. Crocodile Creek, afkomstig uit de Verenigde Staten, is bekend om haar kindvriendelijke producten met mooie kleuren vrolijke afbeeldingen. Het is zo tijdloos, dat het niet snel gaan vervelen.