Een hoop ontwikkelingen

De kleutertijd is toch wel een bijzondere periode. Vanaf de eerste schooldag maken ze zulke grote sprongen. Na een paar weken basisschool, had ik het gevoel dat ik een ander kind had terug gekregen. Ineens kende ze veel meer woorden en was ze een stuk meer bijdehand geworden. Of we er altijd even blij mee waren, is weer een ander verhaal. Het is vooral de onuitputtelijke nieuwsgierigheid wat we zo leuk vinden om mee te maken. Zo wil ze bijvoorbeeld voortdurend nieuwe letters leren en dan het liefst van woorden waar ze fan van is (zoals van Sinterklaas). Maar ook de cijfers herkennen is een favoriete bezigheid van haar. Vooral in de lift. Het leek ons daarom wel leuk om met haar een beginnetje met rekenen te maken.

Vingers tellen  

Wat voor een volwassene heel logisch is, is voor een kleuter lang niet altijd vanzelfsprekend. Dat bijvoorbeeld een hand vijf vingers heeft, dat weet ze wel. Maar als het in een sommetje gebruikt wordt, zal ze ze toch eerste alle vijf tellen. Een voorbeeld: oma vroeg aan Sanne hoeveel appels er lagen als ze vijf en twee stuks bij elkaar deed. Met haar handen liet ze de uitkomst zien. In plaats van dat Sanne de eerste vijf vingers als een feit zag, telde ze deze toch nog na. Tja, het zou inderdaad zo maar kunnen, dat oma’s minder vingers hebben. Nou schijnt het zo te zijn dat deze methode tegenwoordig afgeraden wordt, omdat het kind dan altijd op de vingers zal gaan tellen. Zou het echt?

MagnaChalk

Dus we moeten op de schoolse wijze spelen met cijfers. Dat betekent gewoon met getallen en de plusjes en minnetjes. Van Mudpuppy hadden we daarvoor een heel speciaal stickervel gekregen. Het is namelijk een magnetisch stickervel en tegelijkertijd ook nog eens een krijtbord. Deze MagnaChalk, zoals het heet, wordt geleverd met maar liefst veertig magneetjes! Genoeg in ieder geval om veel rekensommetjes mee te maken. En als er nog iets zou ontbreken, kan je het gewoon met krijt aanvullen. Wij hebben de MagnaChalk op onze (verder niet magnetische) koelkast geplakt. Kunnen we gelijk daar gebruik van maken om tekeningen of memootjes met magneten op te hangen. Het hoeft overigens niet persé op de koelkast hoor. Ook de muren zouden een goede ondergrond ervoor zijn. Volgens Mudpuppy kan je het ook nog makkelijk er af halen om ergens anders te plakken, maar dat heb ik nog niet gedaan. Ik ben toch ergens bang, dat het dan minder goed zal plakken daarna.

De MagnaChalk is onder andere hier te koop.