Met steeds meer verbazing ben ik naar het journaal en de mensen op social media aan het kijken en luisteren. De talloze meningen die voorbij komen, maar ook vaak de respectloze opmerkingen die geplaatst worden. Op mijn TikTok account ben ik al voor veel dingen uitgemaakt. Alleen maar omdat mijn kinderen geen cola mogen drinken. Dat de oudste nog maar zeven is maakt voor de vele vol haat reagerende pubers niets uit. Dan kan je natuurlijk denken “de jeugd van tegenwoordig”, maar laten we eerlijk wezen: de volwassenen zijn net zo erg!

Zoveel klaagzang

Oké, het is inderdaad niet leuk om al zo lang in een pandemie met elkaar te zitten. En ja, het is verschrikkelijk dat er mensen financieel aan onder door gaan. Ik heb dan zelf altijd het gevoel van met zijn allen de schouders eronder en dan zijn we er sneller doorheen. Maar helaas is dat wellicht wat naïef gedacht. Wij vinden het belangrijker om zo snel mogelijk weer op een terrasje te kunnen zitten of uitgebreid te mogen winkelen. Dat dat stukje is weg genomen, lijkt voor een aantal het grootste leed dat een persoon overkomen kan. Tja…

Leed is niet leed te vergelijken. Of toch wel?

Dan denk ik aan wat ik op het journaal zie. Dat een Poetin tot 2036 aan de macht kan blijven. Dat mensen in Myanmar op straat gaan om te protesteren terwijl ze weten dat er een aanzienlijke kans is de ter plekke eindigen met een kogel in hoofd en dat ze dat toch niet er van weerhoudt. Dan denk ik aan Quatar waar een voetbalstadion wordt gebouwd met bloed van de werkers. Of aan de zoveelste catastrofale overstroming in Indonesië. En dan klagen we moord en protest over de terrasjes die niet open kunnen.

Let it go?

Maar het gaat nog verder helaas. Terwijl we in een crisis verkeren, gaan we met zijn allen eindeloos discussiëren over de Omtzigt toestanden en over wie wat wel of niet heeft gezegd. Tot drie uur ‘s-nachts! Ik heb een stukje van het debat gezien en vond het vooral erg vermoeiend met de hoeveelheid herhaling en het elkaar woorden in de mond leggen. Is het niet een beetje een verwend kind gedrag, dat we met zijn allen daar al dagenlang over zaniken moeten? De crisis is nog niet voorbij hoor, mensen! En mijn inziens kan de Tweede Kamer beter haar tijd aan serieuze zaken spenderen dan aan dit geneuzel. Het zou gewoon bijna een script kunnen zijn voor Mean Girls 3.

Ik denk dat we het misschien te goed hebben hier in Nederland. Omdat we ons kunnen druk maken over futiele dingen zoals wat iemand gezegd heeft tijdens een informeel gesprek. Laten we alstublieft weer de focus leggen op met elkaar deze pandemie uit te komen. En als je het soms lastig vindt, denk dan aan Myanmar of Indonesië of Quatar. Ik weet zeker dat je dan weer even beseft, dat we het hier in ons land echt nog niet heel slecht hebben. Ondanks maar ook dankzij alle politici!

Uitgelichte afbeelding: shutterstock