Vandaag kwam ik een bericht tegen op een Amerikaanse site voor moeders over het publiekelijk geven van borstvoeding. Klaarblijkelijk had een vrouw een foto gepost van haar ontblote borst met drinkend kindje er aan terwijl ze een andere vrouw star aankeek, omdat deze haar afkeurende blikken schonk. Deze foto heeft tot vele discussies geleid net zoals eigenlijk elke keer als er iets gezegd wordt over borstvoeding. Ik zelf heb er ooit een keer een grapje over gemaakt op mijn Facebook en ook toen ontstond er een heftige discussie tussen mensen, die elkaar niet eens kennen. Het is en blijft  een gevoelig puntje, het wel of niet borstvoeding geven.

BFIk ga die discussie nu niet opnieuw aanzwengelen. Het gaat mij nu om die foto, die ter discussie staat. Hoe ver gaat het publiekelijk voeden? Ik moet eerlijk bekennen, dat mijn insteek nu anders is dan een paar jaar geleden. Ik weet nog goed, dat ik op kraambezoek ging bij een collega en dat zij haar kind ging voeden waar wij bij waren. Ik vond dat toen zo raar! Dat doe je toch niet in het bijzijn van collega’s. Inmiddels ben ik twee volle borstvoedingsrondes verder en begrijp ik haar volledig. Als mensen bij ons op kraambezoek kwamen pasten ze zich maar aan aan mij. Onder het mom van”het is mijn huis” gaf ik borstvoeding in het bijzijn van bezoek. Ze keken maar weg als ze het niet wilden zien. Al snel kreeg ik deze houding ook buitenshuis. Waarom zou ik niet mijn kind mogen voeden buitenshuis? In het begin deed ik nog moeilijk met omslagdoeken en dergelijke, maar als snel was het gewoon het truitje omhoog en hup borst erin. Ik was er zo behendig in, dat je eigenlijk niet “geconfronteerd” werd met mijn melkunit. En zo wel, dan was dat toch ook geen probleem?

Ik word gewoon zo moe van al die discussies over borstvoeding. Het lijkt al  een eeuwige strijd tussen flessenmama’s en borstmelkmama’s en nu dan ook nog eens gezanik over voeden in het openbaar? Tjongejoge, waar maken we ons druk om. Ik ben absoluut niet van de borstvoedingspolitie, maar ik vind wel dat vrouwen gewoon moeten kunnen voeden waar en wanneer ze willen. Het is iets natuurlijks, dus opmerkingen dat het onzedelijk is (dit is mij serieus verweten) mogen gewoon niet!!! Weet je wat pas vies is in het openbaar? Uit je neus eten! Daar wordt dan weer niet uitgebreid over geschreven. Zucht.

Het volledige artikel van de Amerikaanse site lees je hier