Over één weekje zijn in heel het land de scholen weer begonnen. De zomervakantie is dan echt voor iedereen afgelopen. En zoals na elke vakantie zal er wel weer een uitbraak komen van die vervelende kriebelbeestjes. Ik heb het natuurlijk over luizen! Wie mij al wat langer volgt, kan zich vast nog wel herinneren dat ongeveer een half jaar geleden wij een heuse invasie hadden van die vieze ellendige bloedzuigertjes. Ik was de wanhoop redelijk nabij, want het heeft welgeteld acht weken geduurd voordat we eindelijk compleet luisvrij waren. Er zijn drie producten, die ik destijds geprobeerd heb en vandaag vertel ik of ze echt allemaal zinvol zijn geweest.

Swaab luizen lotion

Als eerste ging ik naar de apotheker voor advies. Aangezien ik zwanger was ten tijde van de uitbraak, kon niet elk middel meer gebruikt worden. De assistent van de apotheker wist het allemaal ook niet zo heel goed, maar las in de gebruiksaanwijzing van de Swaab luizen lotion dat deze geen chemische bestanddelen bevatte wat schadelijk zou kunnen zijn voor de zwangerschap. (Daarvoor ga je dan naar de apotheek. Een gebruiksaanwijzing had ik ook wel kunnen lezen.)  Volgens de verpakking zouden de luizen stikken door de lotion en was het niet mogelijk er immuun voor te worden. Je hoeft het alleen maar aan te brengen op de hoofdhuid om vervolgens het één uur in te laten werken. Daarna na 7 dagen de behandeling herhalen. En uiteraard in de tussentijd elke dag de haren uitkammen.

Ik heb braaf de instructies gevolgd en ook als een gek gekamd, maar na twee weken waren de luizen weer volop aanwezig. Was het een nieuwe besmetting of was de oude niet goed uitgeroeid. Ik gok het laatste.

De luizenkap

Een moeder, die net zoals ik klaar was met de luizen, had een zeer vriendelijke manier gevonden om de beestjes te verwijderen. Haar oplossing zou goedkoper zijn en minder chemisch dan de reeds bestaande producten. Twee goede redenen om dit product ook eens te proberen. De luizenkap is dus een soort van badmuts. Je zet het op je hoofd en alle haren worden afgesloten van de buitenlucht. Vervolgens giet je zonnebloemolie in de badmuts op je hoofd en laat je dit tien minuten inwerken. Als het goed is verdrinken de luizen dan in de olie. Na de tien minuten laat je de olie weglopen en kam je je haren uit om het vervolgens met shampoo uit te wassen. Ook nu geldt dagelijks kammen en na een week de behandeling herhalen.

Ik geloof best in de werking van een luizenkap (zoals bijvoorbeeld de Novokid), maar voor mij was het eens en nooit meer. De kap sloot niet goed af op mijn hoofd, waardoor ik de olie naar beneden voelde druppelen langs mijn hals. Alles zat onder toen ik de badmuts van mijn hoofd haalde. Maar het ergste was nog dat mijn haren dagenlang extreem vet zijn geweest en naar zonnebloemolie roken. Ondanks dat ik het wel vijf keer gewassen had. En daarnaast heeft het niets eens het luizenprobleem opgelost. Nope, de luizenkap was niet voor mij bestemd.

Prioderm Dimeticon lotion

Wanhopig en in tranen begaf ik mij naar de plaatselijke drogist voor een advies. Samen met de vriendelijke dame achter de toonbank, hebben we alle anti-luizen doosjes open gemaakt en de gebruiksaanwijzingen vergeleken. Ik kende het merk Prioderm wel al, maar mij was verteld dat deze absoluut niet mocht tijdens de zwangerschap. Gelukkig stond er in het boekje van de lotion dat het geen kwaad zou kunnen. Vol goede moed ging ik dus weer thuis aan de slag. Net zoals die van Swaab was het een kwestie van de lotion aanbrengen op de hoofdhuid. Dit keer zou een kwartier voldoende zijn. Daarna de haren wassen zonder water maar wel met shampoo en dit een paar keer herhalen. En net zoals altijd vervolgens kammen, kammen en nog eens kammen.  Ook deze behandeling moest herhaald worden na negen dagen.

Het nadeel van deze lotion is dat je haar, ondanks het wassen, wat vettiger zal ogen en zal aanvoelen. Het voordeel is, is dat de behandeling weinig tijd en moeite kost. Maar het belangrijkste is toch wel, dat het gewoon werkt! Ik kon gemakkelijk alle luizen uit de haren kammen. Sterker nog, de dode beestjes leken vanzelf naar boven te komen. Negen dagen later hebben we de behandeling herhaald en sindsdien is er geen luis meer te bekennen geweest.

De angst voor luizen zit er nog goed in bij mij. Met name de strijd van acht weken lang heeft zijn littekens achter gelaten. Ik ben oprecht er van overtuigd dat als ik gelijk de Prioderm gebruikt had, mij waarschijnlijk een hoop ellende bespaard was gebleven. Een volgende keer zal ik gelijk dit product gebruiken. Daarom heb ik er alvast eentje in huis gehaald, want je zou maar net de pech hebben dat het uitverkocht is.

Lees ook: Hoofdluis, hoe kom je er aan?