En maar klagen met zijn allen

He jaar is alweer bijna afgelopen en net zoals alle jaren daarvoor blijf ik mij toch echt verbazen over hoe wij Nederlanders kunnen zaniken. Misschien ligt het aan mij, maar het lijkt alsof het elk jaar gewoon erger wordt. Zodra de regering weer met een nieuw wetsvoorstel komt, dat de individu in de portemonnee kan raken, hoor je kreten als “dood aan de regering” en “wanbeleid”. Het lijkt alsof het kabinet niets goed kan doen. Denk bijvoorbeeld aan het faillissement van het ziekenhuis in Lelystad. De regering kreeg van veel mensen het verwijt dat ze niet geholpen hadden. Niemand verdiept zich verder in de geschiedenis van het ziekenhuis. Dan had je namelijk geweten dat er al jarenlang sprake was van wanbeleid en op het randje van faillissement verkeren. Dat ze het nog zo lang volgehouden was wonderbaarlijk. Maar dit is weer een andere discussie.

Geen geld meer om te besteden

Waar ik mij bijzonder over verbaas is het bestedingspatroon van onze medemens. De verzekeringen hebben, zoals ze elk jaar doen, hun premies met een paar euro’s verhoogd. Half Nederland is gelijk in rep en roer. Dat kunnen we dan ineens niet meer betalen? Oké, ik kan niet in andermans portemonnee kijken en ik weet dat er echt heel veel gezinnen zijn die (bijna) in armoede leven. Deze mensen houd ik even buiten beschouwing (voor zover ze niet het weinige geld dat ze hebben verkwisten aan alcohol of sigaretten. Werkelijk?). Het zijn degenen die het hardst klagen het hele jaar door over alles dat met geld te maken heeft om vervolgens met oud en nieuw honderden euro’s uitgeven aan vuurwerk.

Kwestie van prioriteiten

Misschien dat ik te kortzichtig aan het denken ben, het zou immers niet de eerste keer zijn, maar ik begrijp werkelijk niet dat je een heel jaar lang kan klagen over je bestedingsruimte om uiteindelijk een kapitaal uit te geven aan vuurpijlen, rotjes en weet ik niet wat nog meer, Lijkt mij een kwestie van prioriteiten toch? Maar eerlijk is eerlijk, zelfs al zou je genoeg te spenderen hebben, dan is er toch vast een beter doel te vinden dan het de lucht in schieten? Ja inderdaad. ik ben geen fan van vuurwerk. Ik vind het zonde van het geld, milieuvervuilend en gewoon mega irritant. Oh ja, ook gevaarlijk uiteraard. Maar vooral begrijp ik niet waarom er zo ontzettend veel uitgegeven kan worden aan die rotzooi als je de rest van het jaar alleen maar hoort hoe slecht we het met elkaar hebben. Wie houdt dan wie voor de gek?

3 thoughts on “En maar klagen met zijn allen

 • Ik begrijp die mensen ook niet die zoveel geld uitgeven aan vuurwerk.
  Een half uurtje plezier en honderden euro’s de lucht in jagen. Zonde toch!
  Kun je beter gebruiken voor wat anders.
  Hier in de buurt halen ze het in Duitsland, omdat het daar goedkoper is en dan komen ze terug met de achterbak vol vuurwerk.
  Van mij hoeft al dat knallen ook niet, dus wij kopen het nooit.
  Heel vroeger toen de kinderen nog klein waren, kocht mijn man nog wel eens wat grond vuurwerk, omdat de kinderen het leuk vonden. Maar ze mochten het zelf niet doen, veel te gevaarlijk.
  Wat mij altijd zo irriteert is die keiharde knallen, zonder vuurwerk. Waar is dat nou voor nodig. Heb je toch niets aan.
  Allemaal geld wegsmijterij.
  Ik hoop dat er dit jaar geen ongelukken gebeuren, want dat vind ik altijd zo erg.
  Die actie met die vuurwerkbrillen vind ik toch wel goed. Vuurwerk steken ze toch wel af.
  Ik ben het ook helemaal eens met jouw stukje: Er wordt wat af geklaagd in dit landje.

  Ik wens jou en jouw familie een heel gelukkig en gezond 2019 .

 • Tjee, wat een ellende met nieuwjaarsdag door vuur.
  Er zijn veel incidenten geweest met tenminste 1 dode bij een ontploffing op een aanhanger.
  Afschuwelijk!!
  En wat er in Scheveningen is gebeurt, verschrikkelijk beangstigend.
  Dat had nog erger kunnen eindigen.
  Afschaffen dat hout stapelen op het strand zou ik zeggen.
  De Burgemeester is hoofd van de politie, die had beter op haar zaakjes moeten letten.
  Zeg toch maar, Gelukkig nieuwjaar.

 • Ik vind het eigenlijk ook zonde, maar omdat de kinderen het leuk vinden krijgen ze een kinderpakketje uit de supermarkt onder de kerstboom…paar euro per kind…gelijk een extra pakje voor ze…
  Maar ik snap je punt.
  Die types die geen geld hebben voor een schoolbijdrage, of vers fruit voor de kinderen, maar ondertussen sigaret na sigaret wegpaffen, biertje erbij, uitkering trekken , tattoos laten zetten….en dan €700 de lucht in knallen met oud en nieuw…. ja…die heb je ook verschrikkelijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.