He jaar is alweer bijna afgelopen en net zoals alle jaren daarvoor blijf ik mij toch echt verbazen over hoe wij Nederlanders kunnen zaniken. Misschien ligt het aan mij, maar het lijkt alsof het elk jaar gewoon erger wordt. Zodra de regering weer met een nieuw wetsvoorstel komt, dat de individu in de portemonnee kan raken, hoor je kreten als “dood aan de regering” en “wanbeleid”. Het lijkt alsof het kabinet niets goed kan doen. Denk bijvoorbeeld aan het faillissement van het ziekenhuis in Lelystad. De regering kreeg van veel mensen het verwijt dat ze niet geholpen hadden. Niemand verdiept zich verder in de geschiedenis van het ziekenhuis. Dan had je namelijk geweten dat er al jarenlang sprake was van wanbeleid en op het randje van faillissement verkeren. Dat ze het nog zo lang volgehouden was wonderbaarlijk. Maar dit is weer een andere discussie.

Geen geld meer om te besteden

Waar ik mij bijzonder over verbaas is het bestedingspatroon van onze medemens. De verzekeringen hebben, zoals ze elk jaar doen, hun premies met een paar euro’s verhoogd. Half Nederland is gelijk in rep en roer. Dat kunnen we dan ineens niet meer betalen? Oké, ik kan niet in andermans portemonnee kijken en ik weet dat er echt heel veel gezinnen zijn die (bijna) in armoede leven. Deze mensen houd ik even buiten beschouwing (voor zover ze niet het weinige geld dat ze hebben verkwisten aan alcohol of sigaretten. Werkelijk?). Het zijn degenen die het hardst klagen het hele jaar door over alles dat met geld te maken heeft om vervolgens met oud en nieuw honderden euro’s uitgeven aan vuurwerk.

Kwestie van prioriteiten

Misschien dat ik te kortzichtig aan het denken ben, het zou immers niet de eerste keer zijn, maar ik begrijp werkelijk niet dat je een heel jaar lang kan klagen over je bestedingsruimte om uiteindelijk een kapitaal uit te geven aan vuurpijlen, rotjes en weet ik niet wat nog meer, Lijkt mij een kwestie van prioriteiten toch? Maar eerlijk is eerlijk, zelfs al zou je genoeg te spenderen hebben, dan is er toch vast een beter doel te vinden dan het de lucht in schieten? Ja inderdaad. ik ben geen fan van vuurwerk. Ik vind het zonde van het geld, milieuvervuilend en gewoon mega irritant. Oh ja, ook gevaarlijk uiteraard. Maar vooral begrijp ik niet waarom er zo ontzettend veel uitgegeven kan worden aan die rotzooi als je de rest van het jaar alleen maar hoort hoe slecht we het met elkaar hebben. Wie houdt dan wie voor de gek?