Men vraagt wel eens of het leven met Noor zwaar is. Vaak zeg ik dat het wel meevalt. En dan heb ik weer een week zoals vorige week dat ik vooral vermoeid raak van de enorme bureaucratische rompslomp dat ik soms heb rondom haar zorg.

Een simpele indexatie

Het was vorige week dat ik per toeval ontdekte dat de uurtarieven van de zorgverleners niet geïndexeerd waren. Sinds 1 januari 2024 was het uurtarief namelijk 24,44 geworden in plaats van de 22,86. Een mooi verschil dus, als je het mij vraagt, maar alleen als het ook doorgevoerd wordt. Dus ik belde met de bekende Sociale Verzekerings Bank met de vraag waarom die niet gebeurd was. Bleek dus dat ik dit zelf had moeten aanvragen. Een simpele indexatie gaat dus niet automatisch! Vind ik persoonlijk wel vreemd, maar ik maakte daar verder geen gedoe van.Na veel geklooi met de papieren, want voor elke zorgverlener vul je een apart formulier in, kon ik de hele boel opsturen naar de SVB. Daar werd het binnen een dag goedgekeurd.

Verkeerde route

Jippie, zou je denken, dat de SVB alles goedgekeurd had. Helaas ontving ik een dag later het verzoek om een eigen bijdrage te betalen, omdat het zorgkantoor nog niet de nieuwe tarieven doorgegeven had. En zonder betaling van die bijdrage, zou mijn zorgverlener niet uitbetaald krijgen. Nu was het slechts 5 euro voor deze, dus omwille van de tijd heb ik het maar voldaan. Daarna heb ik gelijk het zorgkantoor opgebeld.

Ik heb maar liefst 3 kwartier in de wacht gezeten om binnen 5 minuten te horen dat ik alles opnieuw moest gaan invullen. Blijkbaar moet zoiets simpels als een indexatie ook via het zorgkantoor en daarna pas naar de SVB. Mijn harde werk van eerder die week was voor niets geweest en ik kon alles opnieuw doen. Toen ik vroeg wanneer ik dit digitaal kon doen, werd mij ook doodleuk verteld dat dat voor mij waarschijnlijk pas 1 januari 2025 zou zijn. Eerder hadden ze 2024 beloofd.

Ergernis

Je kan je dus voorstellen dat ik enigszins geërgerd was dat dit stukje indexatie niet gewoon geautomatiseerd dan wel opgepakt was door het zorgkantoor en dat ik weer een hele dag kwijt was aan deze rompslomp. Ook de gedachte dat ik dit riedeltje elk jaar opnieuw moet doen, maakt mij niet heel vrolijk. Gelukkig weet ik dan wel dat ALLES eerst via het zorgkantoor gaat en niets rechtstreeks naar de SVB mag. Hopelijk weet ik dat volgend jaar ook nog steeds. Gelukkig was het zorgkantoor nu wel heel snel met het goedkeuren van de formulieren en het doorsturen ervan. Nu maar hopen dat de SVB net zo snel alles oppakt.

Uitgelichte afbeelding: Dreamstime