Vorige week was het wereld Kleefstra dag. De dag ook twee jaar geleden, dat wij aan de wereld over de deze diagnose van Noor vertelden. Het lijkt inmiddels al zoveel langer geleden. Het is soort vanzelfsprekend geworden en niet meer iets nieuws. We hebben het aanvaard en ons leven er op aangepast. Zoals ik al tegen mijn moeder zei: het is zoals het is en we houden het glas liever half vol. Lekker vol cliché’s dus. Maar ja, het houd je overeind. Anyway, het was volgens mij ook alweer even geleden dat ik een update over ons lieve Noortje plaatste, dus neem ik je graag weer in haar ontwikkeling.

Uit haar bubbel

Noor zit sinds een jaar op school en we merken aan alles hoeveel goed het haar doet. Waar ze in het begin van vorig schooljaar nog nauwelijks contact met anderen leek te maken, houdt ze inmiddels alles en iedereen in de gaten. Als kinderen in haar buurt aan het spelen zijn, kan ze ze heel geconcentreerd observeren. Als er hard gelachen wordt in haar omgeving, lacht ze heel hard mee. Dit geldt helaas ook voor huilen, dus dat is soms best lastig. Als je haar naam noemt, dan kijkt ze vaak op. Soms word je ook gewoon genegeerd, zoals elk kind dat zou doen. En als ze je gespot heeft, komt ze vaak bewapend met speelgoed naar je toeschoven om samen te spelen.

Motoriek

Waar ze een jaar geleden alleen nog maar tijgerde, verplaatst ze zich inmiddels door kontschuiven. Ze heeft dat in de vakantie zichzelf aangeleerd in het zwembad en ontdekt dat dat veel sneller gaat. Ik kan mij voorstellen dat het ook wel goed is voor de spieren in haar beentjes. Ze is ook behoorlijk snel inmiddels en we kunnen haar echt niet alleen laten. Dan worden alle boeken uit de kast getrokken of het water van de katten omgegooid. De Donald Duckjes hebben we maar naar boven gebracht, want die waren te verleidelijk om te verscheuren. Goede motorische ontwikkeling dus. En weet je wat nog mooier is? Vandaag heeft ze zich zelf voor het eerst omhoog op haar voeten geduwd (om vervolgens ergens op te klimmen). Dit zijn de eerste stappen naar het echt gaan staan!!! Je kan je voorstellen dat wij super trots zijn. Het filmpje heb ik al op Instagram en TikTok geplaatst, dus je kan het zelf ook bewonderen.

Kortom, het gaat helemaal top met ons Noortje!!!