Even een weekendje weg met het gezin klinkt zo gemakkelijk en gezellig, maar is een hele onderneming. We zijn er dus al een tijd niet op uit geweest anders dan naar de grootouders. Begin deze maand besloten we er toch op uit te gaan. Naar Landal Coldenhove. En dan ook nog eens voor het eerst in een rolstoelhuisje. We wilden wel eens zelf ontdekken wat rolstoelvriendelijkheid nou echt in houdt en hoe dit onze dochter meer vrijheid zou (kunnen) geven. Hoe toegankelijk is Landal Coldenhove eigenlijk voor een rolstoel?

Het huisje

Een bungalow op een park is eigenlijk altijd wel een soort standaard huisje. Althans, zo voelt het voor mij. Onze bungalow bij Landal Coldenhove was meer dan verwacht. Het was voor het eerst dat ik een tweede verdieping had. Dit kan natuurlijk ook zo zijn, omdat ik voor het eerst in een achtpersoon huisje verbleef, maar dat is niet zo. Ik heb een keer eerder met een grote groep op een park een weekend doorgebracht en toen waren gewoon twee huisjes aan elkaar geschakeld. Tussenmuur er uit als het ware. De ruimte van twee verdiepingen verraste mij dus, op een aangename manier.

Op de tweede verdieping bevonden zich drie slaapkamers: eentje met dubbelbed en twee met twee enkele bedden. Ook stond er een kinderbedje klaar. De badkamer was voorzien van een bad en een sauna. De wc was apart gelukkig.

De aangepaste slaap- en badkamer

Op de begaande grond bevond zich het aangepaste slaapgedeelte. Het tweepersoonsbed had aan de linkerkant genoeg ruimte om de rolstoel te plaatsen en in bed te “klimmen”. Voor een gewone rolstoel was de draaicirkel genoeg. Voor een elektrische kan het misschien iets aan de krappe kant zijn. Aangezien ik er genoeg gezien op het park, zal het niet een onoverkomelijk probleem zijn. Oh ja, ook niet onbelangrijk: de bedden sliepen verrassend goed!

landal coldenhove rolstoel

De aangepaste badkamer bevindt zich gelijk aan de slaapkamer. Zonder drempels uiteraard! In het (ruime) douchegedeelte is er een douchestoel met handgrepen ernaast. Ook het toilet in deze ruimte heeft goede handgrepen voor steun. De spiegels boven de wastafels zijn ietwat gekanteld voor een beter zicht en op de vloer liggen anti-glip tegels. Het oogt natuurlijk niet zo fancy als een reguliere badkamer, maar dat kan je ook niet verwachten. Het zag er oprecht keurig verzorgd en ruim uit. Met genoeg draairuimte voor een rolstoel.

landal coldenhove rolstoel

De woonkamer

De living is ook zeer ruim opgezet. We hebben onze dochter in de rolstoel alles laten ontdekken. Rondjes draaien ging zeer gemakkelijk. Ook kon ze prima vertoeven bij de banken en toch televisie kijken. Wat zeker een pluspunt was, is de tafel. Deze is op de juiste hoogte met vier rechte poten. Dit betekent dat je er met de rolstoel prima onder kan. Wel zo handig en gezellig als je samen wil eten. De keuken is niet geheel ingericht voor de rolstoel. In zoverre, dat je niet bij de bovenste kastjes kan. Maar dat lijkt me makkelijk op te lossen met wat hulp van Landal Coldenhove op de dag van aankomst. De vloer is verder geheel gelijk en dus zeker rolstoelvriendelijk. Op de drempels bij de ingang na dan, maar daar ontkom je niet aan.

De routes

Landal Coldenhove ligt een beetje tussen wat heuvels. Er zijn dus wat klimmetjes zo nu en dan. In principe is alles begaanbaar met de rolstoel, maar het is soms flink duwen. Heuvelafwaarts is best een dingetje als je kind niet meewerkt door een beetje te remmen zo nu en dan. We ontdekten dat het dan geen goed idee was om de zussen te laten duwen. Dat ging hard ineens! Ik heb wat andere mensen in rolstoelen gevraagd wat zij van de looproutes vonden. De reacties waren hetzelfde als mijn bevindingen: ideaal qua ondergrond, maar soms pittig qua steilheid. Daar kan Landal Coldenhove natuurlijk niet heel veel aan doen, de heuvels zijn er nou eenmaal. Maar wel handig om van tevoren te weten.

Wat betreft de looppaden verder, kan ik alleen maar chapeau zeggen! De gangpaden in het restaurant en speelgedeeltes zijn heerlijk breed. Ik kon er bijna met kinderwagen én rolstoel naast elkaar overheen flaneren.

Het zwembad

Natuurlijk moesten we ook even het zwembad onveilig maken. De kinderen zijn enorme waterratjes, dus in de ochtend kon je ons daar vinden. Er waren twee familiekamers om om te kleden. Als je vier kinderen hebt, waarvan eentje in een rolstoel, dan betekent dit vaak even wachten. Gelukkig zijn wij geduldige mensen. Eenmaal aangekleed gingen we met rolstoel en al naar binnen. Ik weet niet echt of dat mag, maar niemand keek raar op. De kleintjes hebben zich vermaakt in het peutergedeelte. De oudste twee waren vooral bij de glijbaan, de jacuzzi en de stroomversnelling te vinden. Eindeloos! Denk dat ze dat nog het meeste missen van het weekend.

landal coldenhove rolstoel

Het speelparadijs

Landal Coldenhove heeft uiteraard ook een indoorspeeltuin. Ik wist zeker dat mijn dochters van 8 en 6 zich daar prima zouden vermaken. Ze konden lekker klimmen, voetballen en springen op de trampoline. Waar ik mij over verbaasde was hoe blij de andere twee meisjes ervan werden. Mijn dochter kon in haar rolstoel zich goed manoeuvreren in de ruimte. Niet dat ze dat de hele tijd deed, want ze had een eigen favoriete speeltoestel. Op rolstoelhoogte! Het was een soort rek (zoals een telraam) waar ze eindeloos blokjes kon omdraaien. Ze had er de grootste lol mee. Vooral omdat aan de andere kant haar zusje hetzelfde stond te doen. Natuurlijk hebben ze ook allebei een plonsje gewaagd in het ballenbad. Kortom, het speelparadijs was voor alle vier de meisjes een leuke plek om te zijn / spelen.

Bowlen

Van Landal Coldenhove mochten we ook een potje bowlen. Hartstikke leuk, want mijn zesjarige dochter wilde dit al tijden eens proberen. Ik was zelf vooral blij dat we in onze eigen schoenen de baan op mochten. Vind dat een frisser idee dan die duizend maal gebruikte bowlingschoentjes. Enfin, het was een groot succes bij de meisjes. De ballen rolden ze van een schans af en tijdens hun ronde gingen in de goten de rails omhoog. Zo konden ze van mama winnen. Niet van papa, die is echt te goed in bowlen. Het was oprecht gezellig en leuk om met het gezin even een balletje te gooien. De twee kleine dames vonden het ook prima om toe te kijken een uur lang. Het heeft iets magisch blijkbaar.

landal coldenhove rolstoel

Genoeg leuks te doen

Ik kan wel uren doorschrijven over ons weekendje Landal Coldenhove. Zoals bijvoorbeeld dat je ook kan midgetgolfen, boogschieten, marshmallows roosteren en weet ik nog wat niet meer. Maar soms is het leuk om ook gewoon zelf dingen te ontdekken. Dus zal ik niet alles verklappen. Voor meer informatie over dit park klik je hier. En omdat beelden soms meer zeggen dan woorden, hierbij het filmpje van ons weekendje:

landal coldenhove rolstoel