Woon je op jezelf? Dan is het belangrijk om jouw woning en de spullen die hierin staan goed te verzekeren. Gelukkig is dit niet bijzonder lastig, want je kunt hier in Nederland verschillende woonverzekeringen voor afsluiten. De meeste mensen hebben weleens van woonverzekeringen gehoord, maar lang niet iedereen weet wat dit zijn. Doet deze term bij jou geen belletje rinkelen? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk welke woonverzekeringen er allemaal zijn. Hierdoor kun jij straks voor jezelf bepalen welke verzekeringen je wel en niet nodig hebt om jouw woning zo goed mogelijk te verzekeren.

Opstalverzekering 

Wie in een koophuis woont, ontkomt niet aan een opstalverzekering. Deze verzekering is namelijk verplicht voor mensen met een koopwoning. Zegt deze verzekering jou niets? Dan wil je vast en zeker eerst antwoord op de vraag: ‘wat is een opstalverzekering?’ Met deze verzekering verzeker jij jouw woning tegen schade die ontstaat door bijvoorbeeld water, brand, inbraak of storm. Ook schade aan een tuin of garage vallen binnen de dekking van een opstalverzekering. 

Naast de woning zelf is ook alles wat hieraan vastzit verzekerd. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan zonnepanelen. Ook een vaste vloer en een inbouwkoelkast vallen binnen de dekking van een opstalverzekering. Schade door slecht of te lang uitgesteld onderhoud aan de woning, schade door normaal gebruik (slijtage, roest of verrotting) en schade door een aardbeving of grondwater is niet verzekerd. 

Inboedelverzekering

In tegenstelling tot een opstalverzekering is een inboedelverzekering niet verplicht. Toch sluiten veel mensen deze verzekering wel af als zij op zichzelf gaan wonen. Denk overigens niet dat een inboedel- en opstalverzekering hetzelfde zijn, want dat is niet het geval. Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen in je woning voor bijvoorbeeld schade door storm, brand, water of diefstal. Wordt er een televisie gestolen bij een inbraak? Dan kun je aankloppen bij jouw verzekeraar als je een inboedelverzekering hebt afgesloten. Schade door eigen schuld is overigens niet standaard meeverzekerd, maar kun je wel verzekeren. Dit geldt eveneens voor schade aan geleende spullen.

Andere handige verzekeringen als je op jezelf woont

Inboedel- en opstalverzekeringen rekenen we tot de woonverzekeringen. Sommige mensen sluiten alleen deze verzekeringen af. In principe is jouw woning dan goed verzekerd, maar er zijn nog een aantal handige verzekeringen die je af kunt sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering is hier een goed voorbeeld van. Waait er tijdens een storm een dakpan van jouw woning en komt deze op de auto van de buurman terecht? Dan ontstaat er waarschijnlijk schade. De buurman stelt jou in dat geval aansprakelijk. Als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt, hoef je deze kosten niet uit eigen zak te betalen. De schade wordt dan namelijk vergoed door een verzekeraar.

Een overlijdensrisicoverzekering is ook het overwegen waard als je op jezelf woont. Waarom? Omdat deze levensverzekering eenmalig een bedrag uitkeert aan nabestaanden als je tijdens de looptijd ervan overlijdt. Met de uitkering kan jouw partner bijvoorbeeld de hypotheek of huur betalen, waardoor verhuizen misschien niet nodig is. Een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak gelijktijdig met een hypotheek afgesloten.