Er zijn van die vragen, die alle ouders zich afvragen en waar geen concrete handleiding voor bestaat. Het is vaak de kunst je kind gewoon goed te kennen om te weten wanneer een volgende stap genomen kan worden. Zo is de ene peuter sneller aan een volgende mijlpaal toe dan de andere. En soms speelt het gemak van de ouders ook wel een rol in het verhaal. In ieder geval wel bij ons. Dit heeft er in geresulteerd dat mijn oudste twee kinderen vrij lang in een ledikant en daarna hun peuterbed hebben gelegen voordat ze overgingen naar een groter bed, een echt kinderbed. Het hoefde voor en bij ons allemaal niet zo snel.

Van ledikant naar peuterbed

De eerste mijlpaal van ledikant naar peuterbed liet het langst op zich wachten. Eigenlijk gebeuren dit soort verschuivingen voornamelijk als er plaats gemaakt moest worden voor een ander kind. Wij hebben in huis twee ledikanten waarvan er bij eentje spijlen uit gehaald kunnen worden zodat het kind er zelf in en uit kan. In dat laatste model heeft mijn oudste zeker tot haar derde in gelegen. Toen kreeg ze van opa en oma een roze peuterbed waar ze vervolgens nog ruim een jaar in heeft gelegen. Onze tweede dochter heeft langer in hetzelfde peuterbedje gelegen, namelijk ruim twee jaar. Zij heeft het opvolgende ledikantje overgeslagen om gelijk in het roze bed te stappen.

Van peuterbed naar kinderbed

Het moment dat het peuterbedje werd ingenomen door een zusje ging altijd gepaard met een interne verhuizing. Onze oudste twee dochters hebben elk een kamer op zolder. Dit zijn de “grote meiden kamers“, dus daar hoorde ook een groot bed bij. De oudste was gelijk dol op haar nieuwe kinderbed. De tweede wilde aanvankelijk graag weer terug naar haar roze peuterbed, maar inmiddels is ze er wel aan gewend. In haar oude bedje, en kamer dus ook, slaapt nu namelijk haar zusje. Die moest op haar beurt weer plaats maken voor de baby. Omdat de meiden zo laat pas over gegaan zijn naar een kinderbed, is het aantal keren dat ze eruit gevallen zijn op één hand te tellen. En de overstap is eigenlijk allemaal heel natuurlijk, dus verder zonder problemen, gegaan. Heel even wennen in het begin, maar na een paar nachten al volledige overgave. Een leuk zelf uitgekozen dekbed helpt daar ook een handje bij.

Wanneer dus overstappen naar een groter bed?

Er is geen gouden regel wanneer het de beste tijd is om over te stappen naar een groter bed. Bespreek het, voor zover dat kan, met je kind of hij/zij daar aan toe is. Ik kan mij voorstellen dat een kleiner bed een gevoel van geborgenheid kan bieden aan een kind. Dat zou al een reden kunnen zijn om niet te vroeg naar een grotere variant over te stappen. Maar ook uit bed vallen kan een reden zijn. Immers zijn de kinderbedden vaak hoger dan een peuterbed. Wat je jezelf te allen tijde moet afvragen is of de overstap al echt ook nodig is? Laat een kind soms gewoon nog lekker even klein zijn. Zo’n groter bed komt vanzelf wel een keer. Toch?