Ben je op zoek naar wat inspiratie voor raambekleding? Hoewel er ieder jaar nieuwe trends zijn in kleuren en materialen, zul je normaal gesproken een keuze maken voor meerdere jaren. Daarom zijn we op zoek naar trendy raambekleding om de woning stijl te geven, met een ‘lange levensduur’. Daar hebben we naar gezocht, en dit zijn onze tips voor dit jaar … én de jaren die hier op volgen!

1. Kwaliteit staat voorop

Kwaliteit is duurzaamheid. Kies voor producten die lang meegaan, laat wegwerp producten liggen. Als je op voorhand weet dat je volgend jaar gaat verhuizen, of je zit financieel in de knoop, dan is het heel begrijpelijk dat je voor budget oplossingen kiest. Maar uiteindelijk is kwaliteit beter voor je portemonnee omdat je minder snel de raambekleding hoeft te vervangen. Geef dus liever op voorhand iets meer uit, dit zal vaak ook het gebruiksgemak verhogen. Gordijnen die niet soepel over de rails lopen kunnen na verloop van tijd behoorlijk gaan irriteren.

2. Natuurlijke kleuren

De huidige trend is absoluut natuurlijk. In de natuur komen uiteraard veel kleuren voor, bij ‘natural’ worden doorgaans een wat rustiger kleurenpalet bedoeld. Hoewel je in de natuur ook felle kleuren tegenkomt, betreft dit doorgaans accenten. Die kun je bijvoorbeeld toevoegen met schilderijtjes of decoratieve bloempotten. Want bij interieur design zijn prints heel trendy op het moment. Bij grotere oppervlakken zoals raambekleding kun je beter kiezen voor rustige kleuren zoals beige, donkergroen of bordeaux rood. Door per ruimte een ander palet te kiezen breng je een specifieke sfeer naar elke kamer.

3. Denk verticaal, niet horizontaal

De horizontaal schuivende (over)gordijnen worden steeds minder populair, verticale raamdecoratie wordt daarentegen steeds populairder. Naast de praktische bediening kun je ook beter het invallend zonlicht bepalen. Dit soort raamdecoratie is doorgaans wat strakker van vorm, dus zonder dubbele plooi en dat soort zaken. Dit geeft een mooi, strak uiterlijk. In gesloten toestand lijkt het net alsof het venster een vlakke wand wordt, zeker wanneer de kleur overeenstemt met de echte wanden.

4. Elektrische bediening voor comfort en beveiliging

Aan touwtjes trekken voelt toch erg ouderwets als je ooit het comfort van elektrische bediening hebt ervaren. In plaats van koordjes gebruik je een knop, een afstandsbediening of een app op je telefoon om de gordijnen te openen of te sluiten. Je kunt ook timers instellen, zo kan raamdecoratie een uitstekende vorm van zonwering zijn. Door de gordijnen in de avond automatisch te laten sluiten houd je pottenkijkers buiten, en lijkt de woning bewoond als je nog op kantoor zit of buiten de deur bent voor boodschappen of een etentje.

5. Slimme raamdecoratie

Wat is er beter dan één elektrisch bedienbaar gordijn? Meerdere gordijnen in huis natuurlijk! Met smart home kun je de lampen automatisch laten inschakelen wanneer de raamdecoratie sluit. Of laat de verwarming een paar graden omhoog gaan. Misschien wil je de gordijnen op de slaapkamer laten sluiten op het moment dat je in de woonkamer de verlichting uitschakelt. Of bedien de gehele woning met je stem. Via een Nest luidspreker geef je spraakcommando’s, en via de Somfy TaHoma bridge koppel je alle slimme apparaten aan elkaar.

6. Rolgordijnen buiten kantooruren

Ooit waren rolgordijnen praktische maar saaie gordijnen voor op kantoor, met de luxe stoffen in bijvoorbeeld de PoweredBlinds serie is dit type raamdecoratie een ware ‘eyecatcher’ geworden. Dankzij maatwerk producten past het systeem perfect, in het materiaal en de kleur die je echt mooi vindt. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor lichtdoorlatend of verduisterend, rolgordijnen zijn geëvolueerd tot een stijlvolle vorm van raamdecoratie die gezien mag worden.

7. Hé! Wat dacht je van plissé?

Dit is een type raamdecoratie dat er niet alleen bijzonder uitziet, er is een uniek kenmerk dat niet iedereen kent; je kunt deze gordijnen zowel van onderen als boven openen en sluiten. Zo heb je meer controle over de lichtinval en privacy. Er is keuze uit een normaal, enkelvoudig materiaal, en een dubbel ‘duette’ plissé gordijn. De luxe versie heeft als bijkomend voordeel dat het de thermische isolatie zal verbeteren dankzij de luchtkamers in die bijzondere honingraat vorm.

8. Denk ook aan wat je hoort

Wanneer je voor een ander type raamdecoratie kiest dan je gewend bent, dan kan de akoestiek in huis flink veranderen. Dikke overgordijnen met dubbele plooi in combinatie met vitrage dempt het geluid, terwijl een strak rolgordijn het geluid reflecteert. Mocht de ruimte hol klinken na het installeren van nieuwe raamdecoratie, dan kun je dit oplossen door meer elementen in de kamer te plaatsen. Met name decoraties als kussens, kleden en plaids hebben een positief effect op de akoestiek. Wanneer er bewoners zijn met luchtwegklachten zul je juist dit soort elementen willen vermijden.

Geschreven door een gastblogger