De bizarre fases van je kind

Er zijn van die fases waarvan je op voorhand niet wist dat die komen zouden. Zo heeft niemand mij ooit verteld dat je kind een aversie tegen het aankleedkussen zou kunnen ontwikkelen. Ik noemde deze periode de anti-aankleedkussenfase. Met onze tweede was het gelukkig wat minder heftig. Onze jongste lijkt weer op haar grootste zus, dus we houden er enigszins rekening mee dat ook met haar het een gevecht op het aankleedkussen zal worden. Ik dacht eerst dat alleen mijn kinderen dit doorgingen, maar “gelukkig” hebben andere ouders er ook last van.

De wereld bestaat alleen uit blauwe kleuren

Zo rond het tweede jaar gingen we met de meiden de kleurenfase in. Ik kan je eerlijk zeggen dat toen de oudste deze fase in ging, ik in eerste instantie een tijd heb gedacht dat ze wellicht kleurenblind zou kunnen zijn. Gelukkig bleek er niets aan de hand. Een jaartje later kwam mijn andere dochter in de kleurenfase terecht. Het begon met de kleur blauw. Elke keer als we aan haar vroegen welke kleur een voorwerp was, was het antwoord steevast blauw. Tenzij het daadwerkelijk die tint was. Dan werd er geel of groen geantwoord. Na een paar maanden veranderde ze van favoriet en werd alles ineens oranje. Dit heeft ze ook geruime tijd volgehouden. Op een gegeven moment leek ze het ook gewoon expres verkeerd te zeggen. Zo keek ze er in ieder geval wel bij. Van de één op de andere dag is het overgegaan en wist ze alles juist te benoemen.

Lees ook: colourmazing, een magische manier van kleuren

Het is niets om je zorgen over te maken

Inmiddels is mijn kleine nichtje in de kleurenfase terecht gekomen en bestaat de wereld wederom alleen maar uit blauwe dingen. Gelukkig kon ik mijn zusje geruststellen dat dit vrij normaal is, haar dochter niet kleurenblind is en dat het vanzelf weer over gaat. Dus voor alle moeders, die vrezen dat hun kind misschien wel eens kleurenblind kan zijn, omdat er steevast maar één kleur genoemd wordt: Het is een fase, het is een fase.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock Koca Hand holding color Pencils placed on a white background