Cassandra vertelt vandaag over het verschil tussen prematuur en dysmatuur. Haar dochter is namelijk te vroeg en te klein ter wereld gekomen, dus Cassandra is goed bekend ermee.

Wat zijn de kenmerken en wat zijn de verschillen tussen prematuur en dysmatuur geboren kinderen? Want hoewel beide ook vaak samen gaan zijn het toch twee aparte aspecten. Miriam vroeg mij, als moeder van een prematuur én dysmatuur tegelijk, om dit uit te lichten en de verschillen en kenmerken tussen de twee te benoemen en dit doe ik natuurlijk graag.

Prematuur vs. Dysmatuur

Prematuriteit en dysmaturiteit gaan heel vaak samen, maar toch zijn het twee verschillende dingen. Het allerbelangrijkste verschil tussen de twee is toch wel de zwangerschapsduur (prematuur) en het gewicht (dysmatuur).

Wat betekent prematuur?

Het is heel simpel uit te leggen. Kinderen die worden geboren tussen de 32 en 37 weken zijn prematuren. Kinderen die worden geboren vóór de zwangerschapsduur van 32 weken noemen we zelfs extreem prematuur.

Prematuren zijn vaak te herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Een behaarde, roze of glazige huid
  • Ze hebben vaak een groot hoofd ten opzichte van het lichaam
  • Bij jongetjes zijn de testikels nog niet juist ingedaald en bij meisjes worden de binnenste schaamlippen niet bedekt door de buitenste.

Lees ook: prematuur en achterstand in ontwikkeling

Wat betekent dysmatuur?

Dysmatuur is de benaming die wordt gegeven aan een baby die wordt geboren met een te laag geboortegewicht in verhouding tot de duur van de zwangerschap. Een dysmatuur kan dus geboren worden bij een voldragen zwangerschap. Bijvoorbeeld een zwangerschap van 40 weken met een gewicht van 2000 gram.

Dysmaturen zijn vaak te herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Net als bij een prematuur hebben zij vaak een grote hoofd ten opzichte van het lichaam.
  • Dysmaturen hebben vaak weinig lichaamsvet
  • Daardoor hebben ze een mager lijfje met mini handjes en mini voetjes
  • De baby kan zich vaak hongerig en alert gedragen
  • En het gezicht geeft vaak een wat oudere indruk

Kan je baby ook prematuur en dysmatuur zijn?

Ja, dit kan absoluut. De benaming die hiervoor wordt gegeven is pré-dysmaturiteit.

Mijn eigen dochter kondigde zichzelf 6 weken voor de uitgerekende datum aan en bleek voor het termijn waarop ze is geboren te licht en te klein te zijn met haar 41 centimeter en 2065 gram.

We wisten, dankzij de 20 weken-echo wel dat ze kleiner zou zijn dan het gemiddelde. Maar dat er uiteindelijk zo’n inieminie muisje tevoorschijn zou komen, hadden we niet op gerekend. Mocht je nieuwsgierig zijn; lees dan mijn bevallingsverhaal.

Ik hoop dat ik hiermee de aspecten tussen prematuur vs. dysmatuur duidelijk heb gemaakt.

Lees ook: het bevallingsleed dat tangverlossing heet