Wij noemen het wel eens gekscherend “de buitenkooi”, maar het is natuurlijk gewoon een enorme trampoline in de tuin. Onze tweede al, want de eerste werd wel een beetje klein voor de kinderen. Nu staat er eentje met een diameter van drie meter, dus er wordt volop gesprongen. Ook worden er spelletjes met de voetbal in gedaan. Kortom, ze hebben de grootste lol er in en zijn soms treurig als het weer winterklaar wordt gemaakt. Maar wist je dat een trampoline, naast ontzettend veel plezier, nog meer voordelen heeft voor een kind? Ik zet ze even voor je op een rijtje.

Pluspunten voor het lichaam

Trampolinespringen is meer dan alleen een plezierige activiteit voor kinderen. het biedt ook tal van gezondheidsvoordelen die het een geweldige toevoeging maken aan de dagelijkse routine. Wanneer kinderen er op springen, werken ze namelijk spelenderwijs aan hun fysieke conditie. En gezien de achteruitgaande conditie van het gemiddelde kind in Nederland, zou menig ouder gewoon een trampoline voor hun kroost moeten aanschaffen. Dit springen verbetert niet alleen de coördinatie en balans, doordat ze constant hun lichaam moeten stabiliseren, maar het versterkt ook de spieren, vooral in de benen, rug en kern.

Daarnaast is het een uitstekende manier voor kinderen om hun cardiovasculaire gezondheid te verbeteren. Ja, dat klinkt erg chique. Het hart en de longen worden sterker van het intensieve springen, wat de algehele uithoudingsvermogen ten goede komt. Dit is een leuke manier om aan hun dagelijkse aanbevolen hoeveelheid beweging te komen en zo obesitas en gerelateerde gezondheidsproblemen te voorkomen dan wel te beperken.

Positief voor de geest

Er zijn ook mentale voordelen uiteraard. Het is een natuurlijke stressverlichter. Springen helpt bij het vrijkomen van endorfines, de oh zo bekende happy stofjes van / voor de mens. Ook stimuleert het de cognitieve functies, aangezien kinderen leren focussen en ritmische patronen volgen tijdens het springen.

Het sociale aspect van trampolinespringen mag ook niet worden onderschat. Het biedt kinderen de mogelijkheid om met vriendjes te spelen en samen te werken, wat hun sociale vaardigheden en teamgeest bevordert. Het komt vaak genoeg voor dat de buurtkinderen bij ons een sprongetje komen wagen. Vooral omdat ze op onze trampoline hun schoenen niet uit hoeven te doen, wat zeer aantrekkelijk blijkt te zijn.

Nog meer voordelen

Kinderen die regelmatig op de trampoline springen, leren ook nog eens geduld en doorzettingsvermogen. Het perfectioneren van sprongen en trucjes vereist oefening en toewijding, wat hen leert dat vooruitgang vaak voortkomt uit consistentie en inspanning. Zo’n salto kan je vaak nou eenmaal niet in één dag.Daarnaast helpt trampolinespringen kinderen om hun angsten te overwinnen. De eerste keer hoog springen kan spannend zijn, maar naarmate ze meer vertrouwen krijgen in hun springtalent, groeit ook het zelfvertrouwen.

Springen op trampolines is dan meer dan alleen een leuke tijd hebben. Het helpt bij de ontwikkeling van een gezonde levensstijl, versterkt sociale banden en bouwt vertrouwen op, allemaal belangrijke onderdelen voor de groei van een kind. Het is dus stiekem gewoon een investering in hun toekomst, verpakt in lagen van plezier en spel.

Uitgelichte afbeelding: Dreamstime