Ben je op zoek naar een nieuwe auto en overweeg je om te gaan leasen? Dan heb je de termen Operational Lease en Private Lease vast voorbij zien komen. Wat zijn de verschillen tussen deze twee leasevormen en hoe weet je welke optie het beste bij jouw levensstijl past? Om je op weg te helpen bespreken we in deze blog de belangrijkste voordelen van Operational Lease en Private Lease.

Wat is Operational Lease?

Operational Lease is een leasevorm waarbij je een vast bedrag per maand betaalt voor het gebruik van een auto. De leasemaatschappij regelt de meeste zaken die bij het rijden van een auto komen kijken. Deze vorm van leasing is vooral populair bij bedrijven en zzp’ers. Dit komt doordat het voertuig niet op de balans komt te staan en dus niet als bezit geldt.

Voordelen van Operational Lease

Bij Operational Lease zijn zaken zoals verzekering, onderhoud, reparatie, en soms zelfs vervangend vervoer inbegrepen in het contract. Deze leasevorm wordt daarom ook wel Full Operational Lease genoemd. Fijn hieraan is dat je precies weet wat je maandelijks kwijt bent, zonder onverwachte kosten. Ben je benieuwd wat jouw verwachte maandbedrag is? De kosten voor Full Operational Lease berekenen doe je gemakkelijk via de leasemaatschappij van jouw keuze.

Het contract is bij Operational Lease vaak flexibel in te richten qua looptijd en kilometrage, waardoor je dit goed kunt afstemmen op je persoonlijke of zakelijke situatie. Ook fijn is dat de leasekosten en gebruikskosten zakelijk aftrekbaar zijn. Denk hierbij aan parkeerkosten, kosten voor brandstof en het wassen van de auto. Ook de btw is bij Operational Lease aftrekbaar. Dit geldt alleen als het gaat om werkzaamheden die belast zijn met btw.

Goed om te weten: je betaalt bij Operational Lease bijtelling wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Rijd je minder dan dat privé, dan moet je dat via een rittenregistratie aantonen.

Wat is Private Lease?

Private Lease is gericht op particulieren en geeft je de mogelijkheid om als privépersoon zonder grote investering toch in een nieuwe auto te rijden. Je betaalt ook hier een vast maandelijks bedrag, maar de contractvoorwaarden zijn vaak net iets anders.

Voordelen van Private Lease

Net als bij Operational Lease zijn ook bij Private Lease veel kosten inbegrepen. Daarom noem je deze leasevorm ook wel ‘auto lease all in’. Denk aan wegenbelasting, verzekeringen, onderhoud en ook pechhulp onderweg. Je hebt vaak de keuze uit bepaalde looptijden, zoals 24, 36 of 48 maanden. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Gebruik je je auto ook zakelijk? Dan geldt er bij Private Lease geen bijtelling, omdat je het contract buiten je onderneming afsluit. Je zakelijke kilometers trek je af van je winst. Per gereden kilometer mag je 23 cent als kosten aftrekken. Daarmee is Private Lease ook een aantrekkelijke optie als zzp’er.