Dat wij nog een kindje willen is nooit een geheim geweest. Noch heb ik geheimzinnig gedaan over de slecht verlopen zwangerschappen en de moeite van zwanger worden. Het voordeel van transparant erover zijn is dat je soms uit onverwachte hoek hulp aangeboden krijgt. Zo ook dus van Marije van Bemama.nl. De naam van haar website zegt het eigenlijk al. Marije helpt vrouwen hun kansen op een zwangerschap te vergroten. Voor MeerVanMir heeft ze alvast een aantal tips op een rijtje gezet. Read and learn!

Het verhaal van Marije

“Onverklaarbaar onvruchtbaar” zeiden de artsen in het ziekenhuis. Er was geen enkele oorzaak gevonden, toen ik na anderhalf jaar nog steeds niet zwanger was. Frustrerend. Want, waarom lukte het dan niet? Ik besloot niet langer af te wachten en zocht van alles uit over fertiliteit. Ik las tientallen boeken, sprak met artsen (regulier en alternatief) en paste mijn lifestyle, voeding én mindset aan. Met succes, want na 2 maanden was ik zwanger. In 2013 volgde ik de opleiding Natural Fertility en Fertility Massage in Londen. Inmiddels weet ik veel (heel veel) over vruchtbaarheid en zwanger worden. Er is echt heel veel dat je zelf kunt doen! Soms zijn dat dingen die je niet verwacht…

Tampons

Stop het liefst niks in je vagina en gebruik maandverband. Zijn de eerste dagen van je menstruatie heftig en wil je toch een tampon gebruiken? Kies dan voor de biologische variant. Vaginale afscheiding wordt geproduceerd door je baarmoederhals en dat proces kan verstoord raken door hormoonverstorende stoffen die in reguliere tampons gebruikt worden. Hierdoor kan de hoeveelheid vruchtbare afscheiding verminderen, terwijl je dat nu juist goed kan gebruiken om het sperma al een eindje op weg te helpen.

https://www.shutterstock.com/image-photo/medical-female-tampon-on-pink-background-1427647841

Zwanger worden is niet vanzelfsprekend, maar heb gewoon stress

Iedereen heeft stress en stress is prima. Vaak niet te vermijden. Stress wordt pas een probleem als je de hele dag stress hebt. Of, als je stress als probleem ziet. Probeer stress daarom niet krampachtig te vermijden. Plan iedere dag een aantal adempauzes in. Ga een paar minuten zitten, sluit je ogen en let op niks anders dan je buikademhaling. Directe ontspanning tijdens je hectische dag. Op www.bemama.nl kun je het gratis ebook ‘omgaan met stress bij zwanger worden’ downloaden.

Geen orale seks

Orale seks kun je tijdens je vruchtbare dagen beter even laten. Zowel bij hem als bij jou. Speeksel heeft een nadelig effect op sperma.

Laat het loslaten los

Zwanger worden loslaten bestaat niet. Dat kan niet. Dat wil je niet.  Gelukkig heeft onderzoek aangetoond dat loslaten niet vaker tot een zwangerschap leidt. Sterker nog, als je het zwanger worden niet loslaat maak je betere (gezondere) keuzes die ervoor zorgen dat je sneller zwanger kunt worden. Dus: houd vast die droom en ga ervoor!

Zwanger worden is ook goed voor jezelf zorgen

Stop met het eten van troep. Voed je lichaam met groente, fruit, noten, zaden en eet zo natuurlijk mogelijk. Beweeg. Maak tijd voor jezelf vrij. Ga naar buiten. Doe yoga. Maak het comfortabel voor jezelf, dus haal een goede yogamat in huis. Mediteer. Ga naar de kapper. Of de schoonheidsspecialiste. Heb seks met je man (nee, niet alleen rond je ovulatie, maar ook om gewoon van te genieten).

Gebruik geen tarwekiemolie!!!

Een no go. Tarwekiemolie wordt door veel vrouwen gebruikt, omdat het de vruchtbaarheid zou verhogen. Niet het geval. Het bevat (te)veel omega 6. Omega 6 heft je omega 3 inname op en dat zorgt voor ontstekingsreacties in je lijf. Dat wil je nu liever voorkomen.

Houd je voeten warm

Nog vaak onderschat, maar een goede doorbloeding van je baarmoeder is o zo belangrijk voor een optimale productie van hormonen en je vruchtbaarheid. Zorg voor een goede conditie door een gezonde leefstijl, verminderen van stress, fertiliteitsmassage en houd je voeten warm. Altijd. Koude voeten = een koude buik = een slechte doorbloeding van je baarmoeder. Dus, haal je uggs van zolder, ga met een kruik naar bed, koop wollen sokken.

Lees ook: bloedonderzoeken bij miskramen

Positieve mindset

Hoe je je voelt en wat je denkt heeft invloed op je vruchtbaarheid. Je lichaam en geest staan met elkaar in contact. Door een negatieve state of mind geef je je lijf onbewust het signaal dat zwanger worden niet veilig is.

Wees lief voor je man

Nee, je hoeft het niet alleen te doen. Jullie zitten samen in dit proces. Als zwanger worden nog niet gelukt is kan dat heel stressvol zijn en je bent al snel geneigd om dat af te reageren op degene die het dichtst bij je staat. Logisch, maar niet ideaal voor je relatie. Voorkom dat alles draait om jullie kinderwens. Maak tijd voor elkaar vrij. Doe leuke dingen samen. Luister naar hem. Plan een verrassingsdate en houd het spannend. Vertel hem niet alles over je cyclus (de meeste mannen vinden het helemaal niet fijn om precies te weten wanneer je ovuleert) en schuif hem ondertussen de juiste vitamines toe ;).

Wil je meer weten? Met mijn online programma Be Mama – Zwanger worden met body en mind leer je in zeven weken wat je kunt doen om je vruchtbaarheid snel te verbeteren. Get in control en krijg weer vertrouwen in je lijf én die positieve test. Kijk voor meer info op www.bemama.nl.

Heb je vragen? Mail me! Marije@bemama.nl

Voor meer verhalen over de kinderwens, miskramen en zwangerschappen klik je hier.