Tips voor ouders

Doe een kinder EHBO cursus! Een ongeluk zit in een klein hoekje. Als nanny ben ik verplicht een diploma te hebben maar ik raad het alle ouders aan. Ik heb er al vaak wat aan gehad.

Start met plannen

Planning is the key! Eerlijk is eerlijk, thuis met mijn eigen kind ben ik ook niet zo van het plannen, maar dat zou ik misschien wel moeten zijn. Op mijn werk plan ik veel meer in en dat geeft een boel rust en minder stress. Natuurlijk word niet de hele dag van minuut tot minuut ingevuld, maar ik probeer altijd wel een soort van dagplanning te maken. Neem bijvoorbeeld het gezin waar ik nu werk: 3 kinderen, oudste op school, en 2 thuis (1,5 en 5 maanden), de twee kleintje slapen  ’s middags allebei nog. Dit geeft mij de kans om het eten alvast voor te bereiden (voor zover mogelijk) de was te doen of een activiteit voor ’s middags voor te bereiden. Met het eten zo goed als klaar heb ik meer tijd voor de kinderen en dus minder gezeur.
Vooral het voorbereiden van het eten is iets wat ik thuis ook meer zou moeten toepassen (mits die kleine draak van ons wil slapen, helaas is het middagslaapje hier op zijn retour)

Stel de juiste vraag

Waarschijnlijk erg herkenbaar voor veel ouders. Je vraagt je kind hoe het was op school en je krijgt een “goed hoor” of “leuk”. Als ouder vind je het toch leuk om wat meer te weten te komen. Ik liep ook tegen dit probleem aan, totdat ik een artikel las over hoe het anders kan. Ik was eerst een beetje sceptisch, maar het werkt echt! Bij deze de tips en een aantal voorbeelden:

* Stel vragen die over je kind gaan, over wat je kind zou willen vertellen. Dus geen vragen die over jou gaan of over wat jij wilt horen.
* Een open deur, stel open vragen.
* Stel vragen die prikkelen, die een beetje raar zijn, die je kind laten fronzen.
* Stel vragen waar een keuze in zit, waar ze over na moeten denken.
* Wissel je vragen af, of combineer vragen zodat je elke dag een paar andere of nieuwe vragen hebt.
* Als je kind iets vertelt neem dan de tijd om te luisteren, leg je telefoon weg, stop met autorijden, etc.
* Heb geen oordeel, veroordeel niet, bevestig het gevoel wat je kind heeft, knik, glimlach.
* Laat je kind merken dat je hem of haar begrijpt en dat je zijn of haar gevoel erkent. (Op een later tijdstip kun je er altijd op terugkomen of tot actie over gaan)
* Stel niet meer dan drie vragen per dag of per keer, dan voelt het voor je kind minder als een kruisverhoor.

ECHT het werkt. Ik heb kinderen gehad die normaal nooit iets vertelden die opeens met hele verhalen kwamen.

Ze mogen vies worden

Kinderen mogen best vies worden! Ik raak altijd een beetje geïrriteerd als ik een moeder tegen haar kind hoor zeggen: “doe dat nou niet, je kleren worden vies”. Uiteraard kan dit niet altijd, maar af en toe lekker knoeien is goed voor een kind. Hetzelfde geldt voor activiteiten in huis. Als ik koekjes ga bakken met de kinderen, dan kan je er zeker van zijn, dat het hele huis onder het meel zit als we klaar zijn. Een lol dat we dan gehad hebben. Persoonlijk zorg ik er altijd voor dat ik de tijd heb voor dit soort dingen. Dus even snel tussendoor koekjes bakken doe ik niet aan. We gaan er echt voor zitten. Als alle koekjes in de oven staan en de kindjes slapen, buiten spelen of iets anders doen, dan ruim ik de boel wel op. Mijn ervaring leert dat het er vaak erger uitziet dan het is. Laat ze gewoon lekker spelen, laat het los, die kleren kunnen gewoon in de was en je kindje kan gewoon in bad. Ik zie de kinderen gewoon echt genieten als ze hun gang mogen gaan. Als ik bijvoorbeeld met ze naar de speeltuin ga dan neem ik standaard (als ik het niet vergeet, want ja ook ik ben een mens) schone kleren mee. Dit geldt dus ook voor de iets oudere kinderen. Dus ligt er dan een modderpoel, of staat er ergens een sproeier aan, omdat het lekker weer is, dan laat ik ze lekker gaan. En ze genieten ervan met volle teugen!

Wees niet afgeleid

Last but not least: geef je kind je volledige aandacht! Ik zie het elke dag om me heen. Aandacht naar de smartphone (of ander scherm) leg die apparaten eens weg en ga iets doen met je kind. En JA ik heb er ook een en JA ik zeg ook wel eens tegen mijn dochter mama moet heel even dit doen en dan kom ik……En soms moet het ook echt even, maar probeer het te beperken. Ze worden ZO snel groot, dus geniet ervan nu het nog kan.