Daar was ik dan op weg naar een zitting in Middelburg toen ik mijn telefoon zag flikkeren. In het scherm stond KDV Sanne. Kwalitatief Uitermate Teleurstellend vloekte ik hardop. Het kan nooit goed nieuws zijn als ze bellen. Zou ze ziek zijn en opgehaald moeten worden? “Niets ernstigs, maar Sanne heeft de waterpokken. We wilden het alvast laten weten.” Ze hoefde (nog) niet opgehaald te worden. Ik heb zekerheidshalve toch manlief maar gebeld, want ik zat op ruim 1,5 uur rijden van het kinderdagverblijf vandaan. Mocht ze zieker worden moest hij haar dus ophalen.

Waterpokken al achter de rug?

Ik was er ergens van overtuigd, dat Sanne al de waterpokken had gehad. Ik was toen namelijk zwanger van Veerle en mijn moeder kon zich niet herinneren of ik ooit de waterpokken had. Tja, als je zwanger bent, is dat wel belangrijk om te weten, want het kan gevolgen hebben voor het kindje. Er is toen met spoed bloed afgenomen en getest. Ik was gelukkig immuun.

Nu heeft Sanne ze dus echt. Ik zag de blaasjes op haar lichaampje en hoofdje zitten, dus er is geen twijfel mogelijk. En je raadt het vast al. Mijn zusje is zwanger en mijn moeder weet dus ook niet meer of zij ze ooit heeft gehad. Mijn eigen verloskunde prikt tegenwoordig standaard bloed om dit te kunnen bevestigen, dus ik hoopte die van mijn zusje ook. Niet dus. Dit betekent dat Sinterklaas van komende zaterdag niet doorgaat en we het verplaatsen naar Kerst. We willen geen risico nemen. Dit jaar ruilen we dus de ene baardmans voor de andere in. Dus mama’s, onthoudt het wanneer je dochter de waterpokken heeft gehad. Dat scheelt een hoop ellende!

Wist je verder dat:

 • Als je broer of zus als kind waterpokken heeft gehad, heb jij het hoogst waarschijnlijk ook al gehad
 • Waterpokken in het eerste levensjaar meestal in milde vorm komen en dat er dan grote kans is dat het nog een keer komt
 • Je niet mag vliegen met waterpokken vanwege besmettingsgevaar
 • De incubatietijd 2 a 3 weken is
 • Het al besmettelijk is voordat de blaasjes zichtbaar zijn
 • Het doorgaans binnen 5 a 10 dagen over is
 • Het niet meer besmettelijk is als de blaasjes opgedroogd zijn
 • Je het alleen kan overdragen als je besmet bent
 • Je kind gewoon naar school kan
 • Het vaker voorkomt in de winter.
 • Luchtige kleding beter helpt bij de jeuk
 • Je  beter geen menthol kan gebruiken in verband met littekenvorming