‘Oma,’ zegt mijn kleindochter van vier op besliste toon tijdens het facetimen in hun vakantie, ‘ik kom straks bij jullie logeren.’ Haastig grijpt mijn dochter in: ‘Als oma en opa het ook goed vinden, hoor! Dat moet je eerst aan hen vragen.’ Natuurlijk stem ik in. We hebben haar onlangs met haar broertje en moeder ook al te logeren gehad. Een waar feestje. Zij speelde toen met mij verstoppertje in het zwembad. Dat hield in dat ze zich als een krabbetje aan mijn rug vastklemde en ik telkens luidkeels moest roepen: ‘Waar ben je nou toch? Ik zie je nergens, ik kan je niet vinden!’ Het resulteerde steevast in een vette grinnik van haar kant. Toen ik op een gegeven moment zogenaamd klagend vroeg of ze iets van een geluidje kon geven, zodat ik wist in welke richting ik moest zoeken, brulde ze keihard KUKELEKU in mijn oor. Waarna we allebei de slappe lach kregen. Ze vond haar eigen act zo grappig, zo succesvol, dat ze dezelfde truc ook bij haar moeder herhaalde. Gevolg: mijn dochter dook van ‘schrik’ onder water, met haar dochter nog steeds als een krabbetje op haar rug.  Allebei kopje onder natuurlijk. Tja, nu dikke tranen. 

Kopje onder

‘Vertel eens aan oma wat je vandaag in het zwembad gedaan hebt?’ Mijn kleindochter knikt stralend.  ‘Kopje onder, oma! Zonder huilen! Heel vaak!’ Ik begrijp dat dit een ware zelfoverwinning voor haar betekent en prijs haar de hemel in. ‘Durf jij dat dan straks ook met opa?’ Haar antwoord is duidelijk: een ronduit NEE. Ander zwembad, andere omgeving, andere situatie, en in plaats van mama die grappige stoere opa, die mij zo vaak in de lucht rondzwaait en nu in het water gaat gooien, wat een domme vraag, oma! NEE NEE EN NOG EENS NEE!

‘De drukte viel best mee,’  vertelt mijn dochter verder. ‘Het zwembad is hier zo groot, dat je gelukkig voldoende afstand van elkaar kunt houden. Ik stelde haar voor om hier ook verstoppertje te gaan spelen.  Weet je wat ze antwoordde?’ 

Helder

Mijn kleindochter keek naar het handjevol mensen in het water en trok resoluut haar conclusie: ‘Nee, mama, ik zie nergens een goeie verstopplek.’

Voor meer stukjes van oma klik je hier.