In het tijdperk waarin wij nu leven is een computer niet meer weg te denken uit ons leven. Sterker nog, ik denk dat als je opgroeit zonder dat je bekend wordt met de hedendaagse techniek je met één nul achter staat op je leeftijdsgenootjes. Het is absoluut niet zo, dat kinderen alleen nog maar met tablets en smartphones bezig moeten zijn, maar enige basale techniek is toch wel wenselijk. Nu onze oudste drie is geworden en volgend jaar naar school gaat (slik) werd het de hoogste tijd om haar ook wat meer wegwijs te maken in de digitale wereld. We hadden voor haar schoolwerkjes een leuke laptop kunnen aanschaffen en daarnaast nog een tablet voor oefeningetjes / spelletjes. Of we hadden onze eigen apparaten kunnen afstaan met de hoop ze in één stuk terug te krijgen of wanneer we ze nodig hadden. Van beide opties werd ik nou niet erg enthousiast. Ik wilde gewoon een kindvriendelijke device, die niet al te prijzig was en wel genoeg opties bood. En toen ontving ik een hele interessante e-mail over de Kurio Smart.

Kurio

Als het gaat om interactieve en innovatieve elektronische producten voor kinderen staat Kurio op één. Zij is dan ook niet meer weg te denken van onze Nederlandse markt. Niet alleen omdat ze leuke goede technische items beschikbaar stellen voor onze jeugd, maar ook nog eens vanwege de scherpe prijs van haar producten.  Het leven is immers al duur genoeg, toch? Kurio wilde mij wel helpen Sanne wat meer computervrij te maken en stuurde ons de Smart toe. Ik weet niet wie er blijer is met het apparaat, de peuter of ik! (Het past ook in mijn handtas!)

De Kurio Smart – laptop

Is het nou een laptop of is het een tablet? Het is gewoon beide! En dat maakt het nou zo’n leuk ding. Sanne heeft nu nog niet zoveel aan het laptop gedeelte, maar ik daarentegen gebruik dat wel weer. De Smart draait namelijk gewoon op Windows 10 en is dus wat betreft de software niets anders dan mijn eigen laptop. Ideaal dus voor als we onderweg zijn en ik nog even snel wat wil werken. Het enige verschil met mijn pc is, dat ik er nu een kinderprofiel  (mogelijk gemaakt door Windows Family Safety) op heb gezet zodat ik weet dat er geen rare pagina’s geopend kunnen worden als ik er even niet bij ben. Dankzij Windows Family Safety is het trouwens ook mogelijk de tijd dat je kind online is automatisch te beperken. Je hoeft dus geen eierwekker meer te zetten of continu naar de klok kijken.

Het toetsenbordje van de Smart is ongeveer de helft van mijn normale toetsenbord. Ik kan me voorstellen dat als je als volwassene met tien vingers typt het wellicht een tikkie klein is. Aan de andere kant verschilt het niet veel van een minilaptop, hetgeen ook vaak door volwassenen wordt gebruikt. Als je net als ik met twee vingers typt is het overigens een prima grootte. Voor kindervingertjes is het uiteraard de ideale afstand tussen de toetsen om bijvoorbeeld te leren blind typen en vervolgens in no time werkstukken en spreekbeurten en weet ik niet wat te maken op de Smart.

De Smart – tablet

Als je het toetsenbordje weg haalt, wat overigens heel makkelijk gaat door het magneetsysteem, houd je het tablet gedeelte over. Dit is wat de peuter en ik aan een grondig onderzoek hebben onderworpen. Aangezien er al ruim 40 apps op geïnstalleerd staan kostte dat wel even tijd. Het hielp ook niet dat ik een kaartspelletje er op ontdekte dat ik wel erg leuk vond en inmiddels tig keer heb gedaan. Zoals ik al zei, ook voor de ouders is de Smart erg leuk. Voor Sanne had ik een paar nieuwe spelletjes erop gezet en ik was erg benieuwd hoe behendig ze er in zou zijn. Het eerste spel was een memory variant. Niet alleen wist ze heel snel hoe ze de kaartjes om moest draaien en waar welk kaartje lag, maar ook binnen de kortste keren wist ze hoe ze een nieuw spel moest opstarten. Haar enige obstakel was haar kleine zusje, die als een malle op het scherm zat te dreunen. In ieder geval is het scherm dus dreumesproof bevonden. Als tweede spel had ik er een puzzel op gezet om het swipen te oefenen. Dit was nog best een uitdaging, want zodra ze haar vinger weer optilde schoot het puzzelstukje weer terug. Ook had ze soms nog niet helemaal door dat als ze ook met haar andere hand op het scherm lag ze het stukje niet kon bewegen. Toen ik haar zei dat ze haar ene hand in de lucht moest houden ging het stukken beter.

Waarom de Kurio Smart 2-in-1?

Gezien de leeftijd van mijn kinderen zou een tablet voldoende zijn voor ze. Toch heb ik bewust gekozen voor de Smart van Kurio. Ik wil namelijk dat ze ook bekend raken met het concept laptop en de daarbij horende software en applicaties. Ik wil dat ze vertrouwd raken met de Windows omgeving en daar vandaan ook hun apps leren op te starten. Ik denk en hoop dat ze als ze het aanvankelijk op de Smart leren ze uiteindelijk met elke tablet zullen weten te werken. Voor je kind en de digitale tijd waarin we leven is de Smart dus absoluut de investering waard! Dus mocht je overwegen een elektronisch kindvriendelijk apparaat te kopen, doe het dan gelijk goed door de 2 in 1 aan te schaffen. Ben je gelijk klaar voor de komende jaren!

Technische specificaties

Voor de kenners onder ons:

 • BEELDSCHERM: 8.9 inch IPS capacitive touch screen
 • RESOLUTIE: 1280 x 800 pixels
 • CPU: Quadcore Intel® Bay Trail™ – T Z3735G
 • GPU: Intel® HD Graphic- Gen 7
 • BESTURINGSSYSTEEM: Windows 10
 • OPSLAG: 32GB
 • RAM: 1GB
 • CAMERA: Voorzijde: 0.3Mpx /Achterzijde: 2Mpx
 • CONNECTIVITEIT: Wi-Fi b/g/n – Bluetooth 4.0
 • TALEN: Meerdere talen
 • VERBINDINGEN: Micro USB – Micro HDMI
 • MICRO SD-KAART SLEUF: Voeg tot 32GB extra opslag toe.
 • BATTERIJ: Lithium Polymer 4900mAh

Wil je meer weten over de mogelijkheden van de Smart of over andere Kurio producten? Klik dan hier. Wil je weten waar de Smart te koop is? Klik dan hier.