Een reis plannen met kinderen kan zowel leuk als vervelend uitdraaien. Het kan wel een geweldige kans zijn om quality time in te halen met je gezin en herinneringen te maken die je kinderen kunnen meedragen in hun volwassen leven. Maar eerlijk is eerlijk: het kan ook een vermoeiende onderneming zijn die zenuwachtigheid oproept bij ouders. Dat is zeker zo als je niet goed voorbereid bent. In deze blogpost bespreken we tips en geven we suggesties om reizen met kinderen een zo aangename ervaring mogelijk te maken.

Betrek je kinderen bij de planning

Vooraf plannen is de sleutel tot een geslaagde reis met kinderen. Maak een lijstje van alle bagage die je meeneemt, leg paspoorten klaar, boek vliegtickets en voorzie snacks. Verblijf en transport reserveer je ook best op voorhand. Maar ook activiteiten kan je vooraf incalculeren. Feedback van je kind is daarbij belangrijk. Niet alleen voelen ze zich dan meer betrokken en zijn ze daardoor enthousiaster, je vermijdt ook foute planning. Wie weet boek je dingen die je kinderen niet willen doen, of hebben ze zelf suggesties die van pas kunnen komen. Dit schept ook een kans om samen tot een compromis te komen.

Houd rekening met de leeftijd en karakter

Baby’s en peuters hebben een veel strakker schema nodig dan oudere kinderen, die van nature al flexibeler zijn. Je kan niet alleen activiteiten afstemmen op leeftijden, maar ook de reisplanning zelf. Maar denk ook aan de persoonlijkheid van je kind. Kosten willen besparen door met de auto op vakantie te gaan is misschien niet zo slim als je een heel actief kind hebt, of een heel nieuwsgierige peuter. Dan kan je beter je auto achterlaten op een vliegveld parking zoals de airport parking van Charleroi om dan een vliegtuig te nemen. Dat gaat je een aantal uren aan vermoeidheid besparen, maar ook andere hindernissen zoals genoeg snacks voorzien, geruzie in de auto, een vuile wagen, enzovoort. Als je vliegt doe je er veel minder lang over, en zijn kinderen te gefascineerd met luchthavens en de reis om aandacht op te eisen. 

Lees ook: reizen met de trein met kinderen

Vermijd te veel schermtijd

En niet alleen omdat het niet enorm gezond is. Ook dit raken kinderen beu, en dan gaan ze meer aandacht opeisen. Daarnaast kan het hun slaappatronen verstoren en concentratie verminderen. Neem dus zeker genoeg kleurboeken, puzzels en boeken mee om te lezen. Nog een reden dus om de tijd in te korten wanneer je op reis gaat. Wanneer je terugvliegt kan je dan simpelweg je auto oppikken aan een parking rond de luchthaven van Zaventem bijvoorbeeld. Dat zorgt ervoor dat je kind zich minder gaat moeten bezig houden met spelletjes of schermtijd en vermijd je driftbuien.