Met verbazing zat ik afgelopen week het artikel op Ouders van Nu te lezen. “Uit een Hardvard studie is gebleken dat een corrigerende tik bij een kind hetzelfde effect heeft als kindermishandeling”. Zo heerlijk kort door de bocht weer, dus ben er zelf even ingedoken. Wat voor een studie was het dan en wat hebben ze exact gemeten? Als ik al nergens een linkje in het artikel naar het betreffende onderzoek kan vinden, heb ik gelijk al mijn twijfels over de ingenomen stellingen.

De Harvard studie

Het gaat dus om een onderzoek dat is uitgevoerd met / over maar liefst 147 kinderen. Een enorm aantal dus om een dergelijke stelling te nemen. Not! En waar alle kranten en media zeggen dat een corrigerende tik effect heeft op het brein van het kind, zegt Harvard zelf wat anders. Het kán effect hebben, want het vertoont ergens dezelfde neurologische reacties als het brein vertoont bij kindermishandeling. Terwijl de kinderen, die echt mishandeling ondervonden hebben, weer uitgesloten zijn van het onderzoek. Ook de jeugd, die nooit een tik hebben gekregen, waren geen onderdeel van deze studie. En om hoeveel tikken hebben we het eigenlijk? Bedenk ook nog steeds dat Harvard nooit heeft gesteld dat er een één op één gevolg is. Dat dit nu zo naar buiten gebracht wordt, is weer pure sensatie.

corrigerende tik
https://www.shutterstock.com/photos

Is een corrigerende tik zo erg?

Dan is er nog de vraag of een tik eigenlijk wel zo erg is. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het niet oké als er kinderen geslagen worden. Maar om nou te zeggen dat je er gelijk psychische schade van op loopt, vind ik erg ver gaan. Mijn ouders hebben mij vroeger wel eens een corrigerende tik gegeven. Ik wist dan dat ik echt een grens overschreden had. Houd ik nu minder van mijn ouders? Ben ik het criminele pad op gegaan? Heb ik psychisch daar wat aan over gehouden? Nee nee nee!!! Ik wist wat de regels waren en respecteerde deze ook. Deze manier van denken heb ik als volwassene ook nog steeds. Respect voor de regels. Ik vind juist dat dit de laatste jaren bij veel mensen, ook vooral de jeugd, ontbreekt. Ik vraag me dan wel eens af of in sommige gevallen een corrigerende tik niet een slecht idee is. Misschien dat er dan nog wat terecht komt van een groot deel van de huidige losgeslagen generatie pubers.

Lees ook: een koude douche

Kleine nuance

Ik zeg dit nu allemaal redelijk ongenuanceerd uiteraard. Vooral omdat ik mij erger aan dit soort onderzoeken en de manier waarop de uitkomst in de media gebracht worden. Mensen, blijf vooral zelf nadenken! Voed vooral je kinderen gewoon op en bedenk zelf wat nodig is. Kindermishandeling is een no go, maar mijn inziens is dat toch echt wat anders dan een corrigerende tik. Ervan uitgaande dat deze niet frequent gegeven wordt uiteraard. Opvoeden is en blijft een lastige taak. Succes papa’s en mama’s!

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock