Tot nu toe heb ik alle maatregelen van de overheid redelijk kunnen volgen. Niet dat ik bedoel dat ik het met ze eens ben, dat is een hele andere discussie, maar dat ik begrijp hoe ze uitgevoerd moeten worden door ons burgers. Oké, soms is het wel wat tegenstrijdig geweest. Zo mag ik in mijn eentje op bezoek bij de buren, maar zij niet bij ons. Voor mij was het logischer geweest als er was gezegd, dat je één huishouden per dag zou mogen ontvangen. Maar er zal vast over nagedacht zijn, dus laat ik het maar. Het zijn de nieuwe schoolregels waar ik echt diep over na moest denken.

De hele klas en het gezin in quarantaine

In eerste instantie werd mij verteld dat er bij een positief getest kind bij de klas, niet alleen de hele klas maar ook alle gezinnen daarvan in quarantaine zouden moeten. Met vier kinderen zou dat voor ons betekenen, dat we bijna net zo goed de kinderen thuis zouden kunnen houden als de Britse variant echt zo besmettelijk is als men zegt. Op zich geen probleem, maar Noor zou dan echt behoorlijk wat therapie missen. Voor haar is dat verre van wenselijk. Gelukkig ben ik assertief genoeg en heb ik de overheid even gebeld. Alleen de klas en het gezin van het positief geteste kind moeten in quarantaine.

Hoe werkt dat dan?

Dan komt bij mij de volgende vraag. Stel dat we in de ochtend horen dat er quarantaine is afgekondigd voor de klas. Dan is de juf ook thuis volgens de regels. Wie gaat er dan zorg dragen dat alle tasjes met schoolwerk klaar komen te liggen? Andere leerkrachten die ook al voor de klas moeten staan? Of is het de bedoeling dat ze elke dag heen en weer zullen gaan met een tas vol? En hoe werkt dat dan na de eerste vijf dagen als de ene leerling wel komt en de ander niet? Dan wordt het thuisonderwijs tegelijkertijd met lesgeven in de klas. Respect voor de leraren hoor!

Onze school

Wat mij ook verbaasd is dat scholen ook hun eigen regels mogen bepalen. Onze school laat verkouden kinderen toe, maar ik ken ook scholen in de buurt die geen loopneusjes in de lokalen willen hebben. De kinderdagverblijven doen daar gelukkig niet meer moeilijk over. Wat ik ook heb begrepen is dat ons schoolplein in speelvlakken is opgesplitst. Er kan dus alleen met kinderen uit de eigen klas gespeeld worden. Op zich wel logisch, want de buitenschoolse opvang is ook dicht om de reden dat kinderen anders alsnog gemengd worden. Een flinke klus om alles zo gescheiden mogelijk te houden met een school van 800 leerlingen. Wat dacht je ook van de gymmomenten? Gaan ze de kleedkamers soort van ontsmetten voordat de volgende groep er in komt? En hou houd je tijdens die les het contact tot het minimale?

Het komt wel goed

Het zijn veel vragen die voortdurend door mijn hoofd spoken. Maar ik weet ook dat het allemaal wel los zal lopen. Het zal even wennen zijn in het begin. Voor ons als ouders, maar ook voor de school. Het protocol zal er vaak weer opnieuw bij gepakt worden om even te checken hoe het ook alweer zat. En net als we het gewend zijn, begint de vakantie en zijn de regels daarna weer anders. Nee hoor, grapje. Het is een hoop gedoe allemaal weer, maar we bekijken het positief. De kinderen mogen weer naar school en een glimp van het normale leven oppakken. Hoe fijn is dat? En gezien de rompslomp, veel georganiseer en flexibiliteit wat van de leerkrachten de komende tijd WEER wordt verwacht, kan ik niets anders zeggen dan diep respect voor alle mensen die zich sterk maken in en voor het onderwijs. Chapeau!